Μεγαλύτερη δόση, αλλά μικρότερη ελάφρυνση, η λύση που ετοιμάζει το Eurogroup

tsakalotos-eurogroup_main01

Χωρίς "γραβάτα" για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης - "Έφυγε για …διακοπές" η μακροχρόνια ελάφρυνση σε βάθος χρόνου - Επιτήρηση 4 φορές τον χρόνο λέει η Κομισιόν - Το παρασκήνιο από τις επαφές Τσακαλώτου με τους δανειστές στην Αθήνα

Τρία χρόνια σχεδιάζεται να κρατήσει –όπως και τα Μνημόνια δηλαδή- η μεταμνημονιακή περίοδος λιτότητας και επιτήρησης για την χώρα μας. Το «καρότο και μαστίγιο» συνεχίζεται, με την διαφορά ότι αντί για χρήματα και δόσεις δανείων, το νέο καθεστώς θα έχει «έξοδο από Μνημόνιο» και «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση από εταίρους και αγορές.

Για την επόμενη μέρα και την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, οι δανειστές προετοιμάζουν το γερμανικό «μοντέλο», με μεγαλύτερη δόση από το δάνειο αλλά μικρότερη ελάφρυνση χρέους. Στην «οικογενειακή φωτογραφία» του Eurogroup της 21ης Ιουνίου (αλλά και της Συνόδου Κορυφής στις 29 του μηνός) θα φορέσουν όλοι τα καλά τους αλλά, όπως όλα δείχνουν, όχι και τη «γραβάτα» για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η «προίκα» για την έξοδο στις αγορές θα είναι μια πολύ μεγάλη τελευταία δόση δανείων και -πέραν τούτου- μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, υπό τον όρο όμως ότι η Αθήνα θα τηρεί τα προσυμφωνημένα και ψηφισμένα μέτρα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τι θα πάρει η Ελλάδα

Οι λεπτομέρειες συμφωνήθηκαν στις απανωτές συναντήσεις του πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που μέχρι εχθές και επί 4 ημέρες έκαναν «παρέλαση» στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις επαφές αυτές κατέστη σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους θα έχει κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 χρόνων μόλις. Θα αφορά μάλλον στην ελάφρυνση εξυπηρέτησης του χρέους (επιμήκυνση πληρωμών κλπ) παρά στη μείωση του "στοκ" των 320 δισ. ευρώ χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το γαλλικό «μοντέλο» ρύθμισης του χρέους για το οποίο συζητούσε από πέρυσι η Ευρώπη, έχει μείνει «στον αέρα» και οδεύει στον κάλαθο των αχρήστων. Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM άλλωστε θα υπερτονίζει ότι με τα πολύ υψηλά πλεονάσματα που πετυχαίνει ήδη η Ελλάδα, μπορεί να τα κατάφερει χωρίς άλλη βοήθεια από τους δανειστές.

Αντιθέτως -και σε αντίθεση με πληροφοριες που διακινούσαν κυβερνητικοί κύκλοι- το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τελικά μέσα στον Ιούλιο μία δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Εκεί, αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή ανατροπή, το ελληνικό χρέος θα κρίνεται "μη βιώσιμο" και, ουσιαστικά, η νέα έκθεση δεν θα απέχει πολύ από την περσινή (του άρθρου 4 για την χώρα μας) όπου το Ταμείο το χαρακτήριζε «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Η παρουσία άλλωστε της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup την Πέμπτη εκτιμάται ότι στόχο έχει να «αμπαλάρει» με την λάμψη της, το κύρος της και την επικοινωνική της δεινότητα, την αδυναμία εξεύρεσης μιας ριζοσπαστικής λύσης για το χρέος που ήθελαν και το Ταμείο και η κυβέρνηση, μέχρι να συμβιβαστούν με το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες στο protothema.gr, στο Eurogroup για την Ελλάδα –το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί πολύωρο ή και ολονύκτιο- θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν:

1. ΜΑΞΙΛΑΡΙ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ: Την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup θα ανακοινωθεί ότι τελειώνοντας η 4η αξιολόγηση και το 3οΜνημόνιο, η χώρα θα λάβει δόση 10-12 δισ. ευρώ και, επιπλέον, μαζί με άλλα 6,4 δισ. περίπου που ήδη υπάρχουν το μαξιλάρι (cash buffer) θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.

Αυτό περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, λέγοντας μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικοομικών πως «στις συζητήσεις που κάνουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λένε ότι θα είναι μια σημαντικού ύψους εκταμίευση ώστε να εξομαλύνει την επιστροφή της χώρας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η τελευταία εκταμίευση θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το μαξιλάρι ασφαλείας».

Με τα δεδομένα αυτά και όσο διαρκεί η αναταραχή στις αγορές, η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να "ροκανίζει" το αποθεματικό, αν και η συμβολή των δανειστών είναι να το κάνει «με ρέγουλα», συνδυάζοντάς το με νέες εκδόσεις ομολόγων όταν ηρεμήσουν τα πράγματα.

2. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 86 ΔΙΣ. Η ΑΘΗΝΑ: Ένα πολύ μεγάλο μέρος -περί τα 20 δισ. από τα 27 δισ. που απομένουν- από το 3ο δάνειο για την Ελλάδα, θα μείνει αδιάθετο, όπως συνέβη και στην Κύπρο όπου χρησιμοποιήθηκε το 70% περίπου (ή 6 από τα 9,5 δισ.) αλλά και στην Ισπανία (41 από τα 100 δισ. ευρώ)

3. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ: Αρμόδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι με μέρος από την δόση δεν θα αποπληρωθεί άμεσα όλο το χρέος προς το ΔΝΤ, αλλά μόνο το μισό (πχ περίπου 5 από 11 δισ. που απομένουν) ώστε να διατηρήσει την δανειακή έκθεσή του στην χώρα μας και να έχει ρόλο στο ελληνικό Πρόγραμμα)

4. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,1%-2,4% ΤΟ 2023: Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν το 2023 σε περίπου 2,1%-2,4% του ΑΕΠ αντί για 2,5% που σχεδιαζόταν. Θα είναι το πρώτο "σκαλοπάτι" μείωσης των στόχων κάτω από το 3,5% που ισχύει ως το 2022. Αλλά για δεκαετίες ακόμα θα πρέπει να μην πέφτουν κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

5. 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ANFA’s και SNP’s: αυτά ήταν χρήματα από τα κέρδη των ξένων ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έρχονταν ως το 2014 και έπρεπε να τα είχε ήδη λάβει η Ελλάδα, αλλά τα στερήθηκε όταν τα είχε ανάγκη το 2015, επειδή διεκόπη βίαια το 2ο Μνημόνιο λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Υπολογίζονται σε περίπου 1,5 – 1,8 δισ. ανά έτος (όσο προβλεπόταν δηλαδή η μείωση των συντάξεων το 2019) ή 4,5 δισ. συνολικά, εκ των οποίων τα μισά περίπου βρίσκονται ήδη στους λογαριασμούς του ESM, έτοιμα για να κατευθυνθούν στην χώρα μας.

6. ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ: αντί να λαμβάνει δόσεις, στο εξής η Ελλάδα θα παίρνει βοήθεια για αποπληρωμή του χρέους της εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα μετά το 2018. «Για παράδειγμα», όπως είπε ο κύριος Ντομπρόβσκις, «στα κέρδη των SMP και ANFA’S η ιδέα είναι να εκταμιευθούν σταδιακά προς την Ελλάδα, πράγμα επίσης συναρτώμενο από μία συνεχιζόμενη δέσμευση στους μεταπρογραμματικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων».

7. ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τρόικας στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα γίνονται 4 εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται.

Η επιτροπεία στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερ, όπως είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάδους Ρέγκινγκ σε δηλώσεις του χθες μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό: « επειδή τα ποσά τα οποία έλαβε η χώρα είναι αρκετά υψηλότερα από τις άλλες χώρες και έχει υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και θα υπάρξει κι άλλη ελάφρυνση του χρέους, η επιτήρηση αυτή θα είναι αυστηρότερη. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Δε θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν. Το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής επιτήρησης ουσιαστικά θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί το πώς εξελίσσεται η χώρα, το πώς αναπτύσσεται η χώρα, πώς έχει η οικονομική κατάσταση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Γ ίνεται μια ανάλυση της αποπληρωμής του δανείου το οποίο έχει δώσει ο ESM, η οποία είναι 30ετής, τελευταία δόση να φανταστείτε είναι το 2059, σε 41 χρόνια από τώρα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης γίνεται μια ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για παράδειγμα και ότι θα συνεχιστεί αυτή η υλοποίηση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέοι όροι» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

CALLIOPE

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗ ΤΟ ΠΟΛΕΜΑΤΕ!!! Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!!! ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΜΕ...ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΣΥΝΤΟΜΑ!

Εκτός από την οικονομία, δίνεται "μάχη" και για "άπταιστα" Ελληνικά...

Ονομαστική: ο Τσακαλώτο Γενική: του Τσακαλώτο Αιτιατική: τον Τσακαλώτο Κλητική: Τσακαλώτο... Την "κλητική" "κύριε Τσακαλώτο" (αντί της "παλαιάς", "οπισθοδρομικής" αλλά ορθής "κύριε Τσακαλώτε) χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της βουλής κ. Βούτσης για να καλέσει στο βήμα της βουλής και προς ομιλία τον κ. Τσακαλώτο την 16η Ιουνίου του 2018.

Τα πλεονασματα...

δεν αφηνουν περιθωρια για ελαφρυνση χρεους. Που και ελαφρυνση να κανουν δεν θα φανει καθολου με τετοιο τεραστιο χρεος. ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

μακιςςς

Μα έγινε γερό κούρεμα. Άσχετα αν εσύ αρέσκεται στο να πέφτεις θύμα των λαϊκιστών. Κάπου γύρω στο 2010 κουρφτηκε το χρέος προς ιδιώτες γύρω στο 80% !!! Κανείς δεν το λέει αυτό. Γιατί άραγε; Μήπως για να μην φανεί ότι το χρέος δεν οφείλεται απλώς αλλά ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ; Μόνο οι συριζανελ μέσα σε 1 χρόνο και στη λογική τη δικιά σου του κουρεματος, πρόσθεσαν 100 δις χρέος. Δηλαδή ότι κερδίσαμε από το κούρεμα το 2010 το χάσαμε εις διπλούν με την εθνοσωτηριο διαπραγμάτευση των Σανέλ.

ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΥΡΩ, ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΕΝΟΣ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 75% ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΑΥΞΑΝΟΥΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!

Κωνσταντίνος

Δεν είναι απαραίτητη η μείωση του εθνικού χρέους αν αντιμετωπισθούν οι κλέφτες και απατεώνες που παράνομα και αντικανονικά δεν πληρώνουν ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρηματικά δάνεια, φόρους αδήλωτων κερδών, εισπράξεων, μαύρων καταθέσεων, αδικαιολόγητου πλουτισμού αναφορικά με την πραγματική οικονομία της αγοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της αρπαχτής και λαμογιάς.

dinos

Δημόσιος υπάλληλος να υποθέσω. Με ΑΣΕΠ μάλλον.

Αχιλλέας

Μπορεί να είναι συνταξιούχος, άνεργος, εργάτης, ιδιωτικός υπάλληλος, σερβιτόρος, πωλητής, διανομέας, φύλακας κλπ, δηλαδή να ανήκει στα 10.000.000 της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας.

Ωραία...

...περισσότερα λεφτά για δημοσιουπαλληλικά τρολλ των αλβανοτσάμηδων συριζαίων!

ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ???

ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ??? ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ.

Γιώργος

Υπουργέ μήπως αντί να παίρνετε συνέχεια δανεικά χρήματα από το εξωτερικό, να εισπράξετε επιτέλους τα δισεκατομμύρια οφειλών των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών από τις περιουσίες τους???

ΝΙΚ

ΕΛΑ ΠΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΧΕΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΓΑΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑΝΤΑΡ!

Το θέμα ρύθμισης του χρέους

Η όποια απόφαση για το χρέος θα είναι στην λογική. Μεγαλύτερη καταβολή δόσης για χρόνια , με στόχο πληρωμής του κεφαλαίου και ενός μέρος των τόκων .Η στόχευση πρώτα θα έχει σκοπό να επιβάλλει την αντιαναπτυξιακή καταστολή στην Ελλάδα και κατόπιν την δήθεν αποπληρωμή του χρέους στον χρόνο. Και τούτο για να ελέγχουν την δυναμική της χώρας. Τα ίδια γινανε το 1963 (όταν οι δανειστές Αμερικανοί ομολογιούχοι και ο Κέννεντυ είχαν αποφασίσει μέσω χρέους και υψηλών τότε δόσεων να παίξουν τα συγγενή κόματα. Ο Κσραμανλής κάλεσε ακόμα και τον Ντε Γκώλ για να βοηθήσει, αλλά ελέφρυνση των δόσεων ο Κέννεντυ δεν έδωσε. Με αυτό τον μηχανισμό ακόμα και μετά το 1964 πήγαμε με ελεγχόμενο σύστημα πολιτικό ώς το 1967. Στόχος των δανειστών σήμερα και ιδιαίτερα της Γερμανίας που είναι η κύρια δύναμη , είναι μλεσω του χρέους η ένταξη της Ελλάδος σε Γερμανική Ζώνη επιρροής στον χρόνο.Και η αποτροπή της δημιουργίσς αστικής Εθνικής τάξης στην Ελλάδα μακροχρονιότερα για να μην μπορεί να αγοραστεί εγχωρίως το Ελληνικό χρέος ή μέρος αυτού.

Αποτελεσματικότητα δημοσίων δαπανών

Ένα τεράστιο κούρεμα του χρέους, το μεγαλύτερο της παγκόσμιας ιστορίας πέτυχαν ήδη οι Παπαδημος-Βενιζέλος. Και ήταν επι ιδιωτών και κερδοσκόπων που διακρατουσαν ελληνικά ομόλογα δημοσίου για μεγαλύτερες αποδόσεις. Είναι αδύνατον να ξαναεπιτευχθεί τέτοιο κούρεμα και μάλιστα σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων τώρα, τα λεφτά αυτά είναι ουσιαστικά λεφτά από το υστέρημά τους που έχουν πληρώσει. Και πηγαίνουν για τους πρόωρους συνταξιούχους μας και τους χιλιάδες μετακλητούς του κόμματος, των παρεών και των οικογένειων τους σε χιλιάδες φορείς κσι ΔΣ. Δεν είναι κουτόφραγκοι οι Ευρωπαιοι φορολογούμενοι. Ήδη δυσανασχετούν...

kostasv

Χθες "μνημόνιο μέχρι το 2059" Σήμερα "Τρία χρόνια σχεδιάζεται να κρατήσει –όπως και τα Μνημόνια δηλαδή- η μεταμνημονιακή περίοδος λιτότητας και επιτήρησης για την χώρα μας". Αυτοδιαψεύδεστε; Τί πρωτότυπο !!!

Maver

Α βεβαια , κατα την αποψη σου η χώρα θα μπορεί να κάνει ότι θέλει στην οικονομικη της πολιτική , και θα αποκτήσει την πληρη ανεξαρτησία της.. Κάτι για ελέγχους μέχρι το 2059 έχεις ακούσει? Τι λές να ελέγχουν ολοι αυτοί? Αυτές είναι οι επιτυχίες Συριζα και η προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων..ΟΥΣΤ

kostasv

Όταν είσαι εντάξει με τους πιστωτές σου στην εξόφληση του χρέους, ναι. Μπορείς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου όπως θες.

στεφανος

0.60 παει το σχολιο και το σ/κ η εχεις εξασφαλισει βαρυ και ανθυγεινο rate?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stathaksi-new1

Aπορρίπτει την κριτική περί καθυστερήσεων στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες και προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 1»

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;