Ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Αυξημένος ΕΝΦΙΑ στο 15% των φορολογουμένων

akinhta_arthrooo11

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αυξημένες αξίες στο 37%  των ζωνών - Ίδιες τιμές στο 42% των ζωνών και μειώσεις στο 21% των περιοχών - Δεν διευκρινίζεται πόσο μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά σε όσους προκύπτει χαμηλότερη τιμή - ΥΠΟΙΚ: «Το 97% θα έχουν μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση εκκαθαριστικά»

Οριστικοποιήθηκε η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών να συνεχίζει να βλέπει μια ειδυλλιακή εικόνα, λέγοντας ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Την ώρα που θέλει να «πανηγυρίσει» προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι 97 στους 100 Έλληνες θα πληρώσουν το ίδιο, μειωμένο ή οριακά αυξημένο εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία που κατέχει (λες και μπορείς να ομαδοποιήσεις κάποιον που θα πληρώσει 50 ευρώ περισσότερο φόρο με εκείνον που θα πληρώσει τα ίδια ή κάποιον που θα λάβει εκκαθαριστικό μειωμένο κατά... 0,05%), το οικονομικό επιτελείο δεν μπαίνει καν στον κόπο να ανακοινώσει σε ποιες περιοχές θα γίνουν αυξήσεις ούτε και πόσο % θα είναι οι ανακοινωθείσες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. 

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των τιμών σε 10.216 ζώνες προκύπτει αύξηση για το 37,1% των περιοχών (3.792 ζώνες).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο 42,1% των ζωνών (4.302 περιοχές) οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι σε 2.122 ζώνες, ποσοστό 20,8% επί του συνόλου, οι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν.

Η υπουργική απόφαση, υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.

Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

Σε 2.122 μειώθηκαν
Σε 4.302 έμειναν σταθερές
Σε 3.792 αυξήθηκαν

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

Σύμφωνα με αυτήν:

Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.

Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.

Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.

Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Έρχεται πραξικόπημα?

Αναμένονται οι αυξήσεις (σε ποσό) λόγω ΕΝΦΙΑ και η ονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία και βλέπω να ξεκινάει πραξικόπημα προτού προλάβει ο Τσίπρας να ανακοινώσει 2,5 εκατομμύρια νέες προσλήψεις στο δημόσιο, κατά την πάγια τακτική του, για να χαρεί ο κάθε απελπισμένος ...!

PERIKLIS

ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΑΝ.. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΑΠΑΤΖΕΣ ΣΟΥ....

Συριζα, συριζα είσαι εδώ?

Ένας τσυριζαίος δεν θα γράψει ρε παιδιά? Για να δούμε τι θα πει? "Φασιστάκια, εμείς είμαστε δημοκράτες και προοδευτικοί και θα πληρώσετε με το παραπάνω όσα υποσχεθήκαμε ότι θα καταργούσαμε."

πουλαμε τρελα

με κορδελα και συριζα στο αυνανισταν.

smart προσεγγιση

Αφου οι πλούσιοι με 5.000 ΕΝΦΙΑ ΔΕΝ πλήρώνουν σκέφτηκαν να ανεβάσουν το φορο σε οσους μικρούς πληρωνουν για να αυξησουν την ειπραξιμοτητα . Ηταν δίκαιο και εγινε πράξη !!! Μπεεεεεεε

Yunanistan

Επενδυσε στην Ελλαδα

ΝΙΚΟΣ

"Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι σε 2.122 ζώνες, ποσοστό 20,8% επί του συνόλου, οι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν". Ότι δεν μας συμφέρει το κάνουμε γαργάρα και βάζουμε τεράστιους τίτλους μόνο για αυτό που θέλουμε. Αντικειμενικότατη δημοσιογραφία λέγεται αυτό...

Άσε μας

ρε συριζαιε, μας έχετε ρουφήξει κανονικά κομμουνιστές της κακιάς ώρας...

Samaras

Θα ακουτε Σαμαρα και θα κλαιτε !

ΝΑΙ

αλλα γλυτωσαμε το mail χαρδουβελη ! χ0αχ0α0χα0χ0αχ0αχ0α0χ0αχ0α0 Μην ξεχαστειτε σημερα συνταγμα για χορους και πανηγυρια

Πανούλης

Στο εξωτερικό, για τα σπίτια πληρώνουνε φόρο στο δήμο. Αυτός ο φόρος είναι σε πολλές χώρες υψηλός, π.χ. στην Αμερική είναι από 1.5% μέχρι 4 % της εμπορικής αξίας του. Για ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ, ο δημοτικός φόρος είναι ας πούμε 3.750 ευρώ. Αυτά τα τέλη όμως είναι ανταποδοτικά. Με αυτά ο δήμος καλύπτει όλες τις ανάγκες του όπως συντήρηση οδοστρωμάτων, ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα και πράσινο σε δημόσιους χώρους και πάρκα, λειτουργία σχολείων, αστυνομία , πυροσβεστική ,ΕΚΑΒ, ελέγχους υγειονομικούς/πυρασφάλειας κλπ. σε καταστήματα και δεν λαμβάνει κονδύλια από το κράτος. Με αυτά τα λεφτά συν τα έσοδα από επιχειρήσεις κλπ. καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων του. Τα σκουπίδια είναι έξτρα χρέωση 40 - 50 δολλάρια το μήνα με δύο κάδους (έναν για ανακύκλωση) που τα μαζεύουν μια φορά την εβδομάδα. Αντίστοιχα οι πολίτες γλυτώνουν οριζόντιους μη ανταποδοτικούς φόρους, δεν έχουν ΦΠΑ κοκ. Στην Ευρώπη ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος αλλά υπάρχει ΦΠΑ που πάει στο κράτος το οποίο καλύπτει κάποιες υπηρεσίες στον πολίτη. Με λίγα λόγια, το θέμα δεν είναι να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ η όχι. Το θέμα είναι το σύνολο των φόρων και δημοτικών τελών να είναι ανταποδοτικό και να μην πληρώνουμε χωρίς να λαμβάνουνε τις παροχές!

ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας ληστρικός και άδικος φόρος. Όταν έχουμε πληρώσει ήδη φόρο εισοδήματος, και δημοτικά τέλη στο λογαριασμό του νερού, για όλα αυτά που προανέφερες , δεν χρειάζεται να πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Οι Αμερικανοι πληρώνουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος, δεν πληρώνουν όπως οι Ελληνες το 60%

Πανούλης

Ο ομοσπονδιακός (federal) φόρος εισοδήματος στην Αμερική είναι από 10% μέχρι 28% για την πλειοψηφία και φτάνει μέχρι 40% για τους πολύ πλούσιους. Αφορολόγητο δεν έχει. Προσθέτεις εδώ τον πολιτειακό φόρο που είναι 6-10% και φτάνεις σε άθροισμα πολύ κοντά σε εμάς. Και υπάρχει και ο φόρος του Obamacare που είναι 7% περίπου.

Πανουλη

Άσε τις θεωρίες και πέρνα στην πράξη. Παράτα το Αμέρικα και έλα να ζήσεις στην τσιπροκώσταινα αφού γουστάρεις τόσο πολύ...

Ναι ας πούμε

ότι στην Αμερική ένας μέσος μισθός ανειδίκευτου εργάτη είναι 5000 δολλάρια και η μέση Σύνταξη ενός ίδιου είναι 4500 δολλάρια. Μάστερ και Διδακτορικά ξεκινάμε μισθούς από 6500 και φτάσουμε τις 17000. Ας πούμε δλδ ότι ξοδεύουν από μισό μισθό μέχρι 0,25 ενός μισθού για το αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ και σπίτια 300 τετραγωνικών.

Ρε ανθρωπε

Είσαι αστοιχείωτος, αν όχι κακοπροαίρετος. Και εδώ, εκτός από τον ενφια, πληρώνουμε τα κέρατα μας σε δημοτικά τέλη, ταπ, κτλ. Όσο για την ανταποδοτικότητα δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι οι κομμουνιστές τους φόρους τους χρησιμοποιούν για την υποτιθέμενη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, χωρίς καμμιά ανταποδοτικότητα? Για να πληρώνουν τον καρανικα και τους ομοίους του, τους γύφτους, τους τεμπέληδες και τους λοιπούς επιτήδειους και φυσικά να προστατεύουν τους πραγματικά πλούσιους (βλ. γλύψιμο ΣΕΒ στον Τσίπρα) εξοντώνοντας τον ανέκαθεν πραγματικό εχθρό τους, την μεσαία τάξη?

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΝΔ

ΠΑΛΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΘ? ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΕΝΦΙΑ ΕΙΠΑΜΕ!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός