Στράουχ (ESM): Ελάφρυνση χρέους «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα»

Στράουχ (ESM): Ελάφρυνση χρέους «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα»

Απόφαση για μετα-προγραμματική συμφωνία με στενή επιτήρηση ακόμη και στις 21 Ιουνίου βλέπει ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

esm
Μήνυμα ότι η ελάφρυνση χρέους θα έρθει «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» στέλνει ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ σε σημερινή συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο κ. Στράουχ σημειώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Και απ’ όσο γνωρίζω, αυτό δεν είναι στις προθέσεις της».

Ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM λέει ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει όλα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Νωρίτερα, ως τις 15 Ιουνίου, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία για τη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μη χαθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Ο κ. Στράουχ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ESM ότι η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) «είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ενώ για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τονίζει ότι "είναι σημαντικό η Ελλάδα να αποδείξει αξιόπιστα ότι είναι δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική της πορεία στο μέλλον".

Πιο στενή επιτήρηση

Για το καθεστώς μετά τις 20 Αυγούστου ο κ. Στράουχ αναφέρει πως "η Κομισιόν έχει πει ότι προτίθεται να εφαρμόσει ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα, γεγονός που συνεπάγεται μια πιο στενή επιτήρηση. Η ακριβής μορφή των μετα-προγραμματικών συμφωνιών με την Ελλάδα συζητούνται επί του παρόντος. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασιστούν στο Eurogroup του Ιουνίου".

Κλείσιμο
Ερωτηθείς, τέλος, αν θα χαρακτήριζε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ως μια «καθαρή έξοδο» απαντά με τα εξής:

"Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια ειδική περίπτωση ως αποτέλεσμα της έκτασης των προβλημάτων τα οποία η Ελλάδα αντιμετώπιζε το 2010: Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες σε πρόγραμμα, η ικανότητα εφαρμογής της ελληνικής διοίκησης ήταν πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και την ίδια ώρα η περίοδος της προσαρμογής ήταν πολύ μια μακρά. Επίσης, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Αυτό θα είναι κάτι το οποίο δεν συνέβη με καμία άλλη χώρα στο τέλος του προγράμματος. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι μετα-προγραμματικές συμφωνίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχέδιο για ένα νέο πρόγραμμα. Συνεπώς, ναι, υπό αυτήν την έννοια, χαρακτηρίζω αυτήν την έξοδο ως μια καθαρή έξοδο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης