Στράουχ (ESM): Ελάφρυνση χρέους «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα»

esm

Απόφαση για μετα-προγραμματική συμφωνία με στενή επιτήρηση ακόμη και στις 21 Ιουνίου βλέπει ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Μήνυμα ότι η ελάφρυνση χρέους θα έρθει «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» στέλνει ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ σε σημερινή συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο κ. Στράουχ σημειώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Και απ’ όσο γνωρίζω, αυτό δεν είναι στις προθέσεις της».

Ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM λέει ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει όλα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Νωρίτερα, ως τις 15 Ιουνίου, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία για τη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μη χαθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Ο κ. Στράουχ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ESM ότι η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) «είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ενώ για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τονίζει ότι "είναι σημαντικό η Ελλάδα να αποδείξει αξιόπιστα ότι είναι δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική της πορεία στο μέλλον".

Πιο στενή επιτήρηση

Για το καθεστώς μετά τις 20 Αυγούστου ο κ. Στράουχ αναφέρει πως "η Κομισιόν έχει πει ότι προτίθεται να εφαρμόσει ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα, γεγονός που συνεπάγεται μια πιο στενή επιτήρηση. Η ακριβής μορφή των μετα-προγραμματικών συμφωνιών με την Ελλάδα συζητούνται επί του παρόντος. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασιστούν στο Eurogroup του Ιουνίου".

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα χαρακτήριζε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ως μια «καθαρή έξοδο» απαντά με τα εξής:

"Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια ειδική περίπτωση ως αποτέλεσμα της έκτασης των προβλημάτων τα οποία η Ελλάδα αντιμετώπιζε το 2010: Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες σε πρόγραμμα, η ικανότητα εφαρμογής της ελληνικής διοίκησης ήταν πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και την ίδια ώρα η περίοδος της προσαρμογής ήταν πολύ μια μακρά. Επίσης, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Αυτό θα είναι κάτι το οποίο δεν συνέβη με καμία άλλη χώρα στο τέλος του προγράμματος. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι μετα-προγραμματικές συμφωνίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχέδιο για ένα νέο πρόγραμμα. Συνεπώς, ναι, υπό αυτήν την έννοια, χαρακτηρίζω αυτήν την έξοδο ως μια καθαρή έξοδο".

ΣΧΟΛΙΑ (3)

χαχα

Οι Γερμανοί κρύβουν τα πορτοφόλια τους χαχα

κοροιδα

κορόιδα είναι? εμείς πρέπει να κάνουμε μέχρι κεραίας ότι ζητάνε με άμεσο αποτέλεσμα να καταστρέψουμε την οικονομία της χώρας γιατί επιτρέψαν στον Συριζα να πάρει υφεσιακά μέτρα μόνο και μόνο για να παίρνουν πίσω τα λέφτα τους και όχι μόνο, ειδικά η Γερμανία έχει θυσαυρίσει, ενώ εκείνη δεν θα κρατήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας.

Λάκωνας

Aν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, το χρέος θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όχι οι Έλληνες ...............

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diesell_off_empty

«Stop» στην κυκλοφορία των παλιών ντίζελ που ταξινομήθηκαν και κυκλοφορούν παράνομα θα επιχειρήσουν να βάλουν τα συναρμόδια υπουργεία. Δείτε το σχέδιο δράσης που θα μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

foreis

Οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στην Ελλάδα και την ΕΕ, για τις συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την Shell και την ΕΝΙ, οι οποίες αφορούν τα ποσοστά των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρατείνουν το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα ενεργοποιηθεί πριν το 2019.

akinita_taiped

Οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών στην Κρήτη, αλλά και για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟΤ στα Καμμένα Βούρλα είναι αυτοί που παίρνουν σειρά το αμέσως προσεχές διάστημα από το γ' τρίμηνο του 2018 και μετά, όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποιήσης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

wall18

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 0,41% ή 102 μονάδων στις 24.987, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 2.773 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 7.747 μονάδες

443-thumb-large

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση της περιόδου αποπληρωμής των χορηγηθέντων δανείων από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας