«Στα κάγκελα» οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας

aioliki_main01

Φόβοι για κίνδυνο ακύρωσης μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ εάν αλλάξει ο χωροταξικός σχεδιασμός

Φρένο σε μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ κινδυνεύει να βάλει η επικείμενη αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η χωροταξία για τα έργα της πράσινης ενέργειας θεσμοθετήθηκε με υπουργική απόφαση το 2008, επί θητείας στο υπουργείο του κ. Γιώργο Σουφλιά. Ωστόσο, το πλαίσιο αυτό, κρίνεται ότι χρειάζεται ύστερα από 10 χρόνια να εκσυγχρονιστεί και να συμπεριλάβει και άλλα κριτήρια όπως είναι η βιοποικιλότητα και ειδικά η προστασία της ορνιθοπανίδας. Το τελευταίο διάστημα συντάσσουν στο υπουργείο τις προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η μελέτη του έργου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ανοίγοντας τις προηγούμενες μέρες το διάλογο στο εθνικό συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, επανήλθε στο θέμα, για να εισπράξει την αρνητική αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, υποστήριξε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν ζημίωσε το περιβάλλον και επισήμανε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. «Το σημερινό πλαίσιο έχει κριθεί και έχει περάσει επιτυχώς. Αν το υπουργείο προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές όπως μαθαίνουμε ότι σχεδιάζει, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ενδεχομένως να ακυρώσει μεγάλες επενδύσεις». Η διοίκηση της ΕΛΑΤΕΑΝ δίνει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και ζήτησε από το ΥΠΕΝ ότι προκύψει από την συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό να επικοινωνηθεί στον κόσμο, καθώς «οι επενδυτές παλεύουν μόνοι τους με την μικροπολιτική και τα τοπικά συμφέροντα». Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας και στο θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν το ρόλο των ΑΠΕ.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων και στην συνέχεια η μικρή διασύνδεση ( Κρήτη-Πελοπόννησος) και η μεγάλη (Κρήτη-Αττική) είναι ένα θετικό βήμα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Λαδαράκο δεν αρκούν, χρειάζονται διασυνδέσεις και με γειτονικές χώρες. «Που θα βρεθούν τα λεφτά; Υπάρχει πληθώρα επενδυτών που προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις διασυνδέσεις αυτές» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε επίσης ότι ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας (20% έως το 2020) είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς απαιτούνται 4.000 μεγαβάτ ΑΠΕ εντός της επόμενης τριετίας (2018 – 2020). Αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ανέφικτο «εκτός αν συμβεί ένα θαύμα».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

χψ

τα τζακια ειναι παντου, σιγα μην αφησουν οι πετρελαιαδες τις ΑΠ,Ε εθνος, κρατος λαος που δεν θελει να προοδευσει εκει στα μνημονια και στα τεσσερα θα βγουν και οι συνδηκαλισταδες της ΔΕΗ και θα μας πουν για τα πουλακια που τα εχουν πνιξει στο διοξειδιο ου να μου χαθητε προκοπι δεν εχει σαυτον τον τοπο

Μα καλά?

Θα αφήσετε τίποτα όρθιο?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ