Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: άλλο λογιστικές διαφορές, άλλο φοροδιαφυγή

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: άλλο λογιστικές διαφορές, άλλο φοροδιαφυγή

Πέφτουν μηνύσεις για φοροαπόκρυψη 100.000 ευρώ και άνω ανά χρήση

Διευκρινίσεις για το πότε υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από την εφορία δίνει νέα εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, προς τα δικαστικά τμήματα και τα ελεγκτικά τμήματα των ΔΟΥ, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερβολών στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε βάρος των ελεγχομένων.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο ΠΟΛ 1209/2017, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα υποβάλλεται από την ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπου προκύπτει πλασματική μείωση του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος ανά χρήση άνω των 100.000 ευρώ, εγγγράφοντας στα βιβλία ανύπαρκτες ή εικονικές επαγγελματικές δαπάνες.

Διευκρινίζεται με έμφαση όμως ότι εφόσον η μείωση του οφειλόμενου φόρου οφείλεται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές που δεν συνδέονται με απόκρυψη εισοδήματος, τότε δεν θα υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τον Οκτώβριο φέτος είχαν υποβληθεί 1.590 μηνηυτήριες αναφορές, έναντι 4.600 που είχαν υποβληθεί κατά το 2016 και 17.500 που είχαν υποβληθεί το 2015

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε απάντηση ερωτήσεων που είχαν ανακύψει στην εφαρμογή του μέτρου και διευκρινίζει τα εξής:

- Με βάση την ΠΟΛ.1142/15.9.2016 και με αφορμή σχετικά ερωτήματα, έχει γίνει δεκτό ότι φοροδιαφυγή στο εισόδημα συντρέχει όταν λαμβάνει χώρα απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτωνμ και όχι απλή συνδρομή λογιστικών διαφορών, ασύνδετη με τέτοια απόκρυψη.

- Συνεπώς για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς θα εξετάζεται κάθε φορά εάν ο προσδιοριζόμενος από τον έλεγχο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα και υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ (περ. α της παρ. 3 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ.), οφείλεται σε απλές (συνήθεις) λογιστικές διαφορές, μη συνδεόμενες κατά τα ως άνω αναφερόμενα με την απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτων.

- Περαιτέρω, όταν οι λογιστικές διαφορές οφείλονται σε διόρθωση κερδών που λαμβάνει χώρα κατ' εφαρμογή των κανόνων περί ενδοομιλικών τιμολογήσεων, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και δεν υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά. 

- Ευνόητο είναι, όπως αναφέρεται, ότι για τις λοιπές περιπτώσεις, δηλαδή διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε λογιστικές διαφορές συνδεόμενες με απόκρυψη (π.χ. ανύπαρκτες δαπάνες, εικονικά κ.λπ στοιχεία) έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις (άρθ. 55 Α, 66 και επ. του Κ.Φ.Δ.)» δηλαδή υποχρεωτικά υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά.

Πηγή: www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

a71445b6f34fd72445f7bc39b9b58f92_XL

«Ένας ακόμα σταθμός σε μια εκατονταετή πορεία ανάπτυξης, που αντανακλά το διεθνή προσανατολισμό του Ομίλου ΤΙΤΑΝ - Η δέσμευση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα παραμένει σταθερή και η λειτουργία του αμετάβλητη» σχολιάζει ο Όμιλος

1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση» από τους δημοσιονομικούς στόχους - Αναφέρει ότι «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ» - Ζητά από τη Ρώμη να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου»

6