Ηλεκτροσόκ από τις κρυφές αυξήσεις στο ρεύμα

Ηλεκτροσόκ από τις κρυφές αυξήσεις στο ρεύμα

Αυξάνεται η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας στο νυχτερινό ρεύμα καθώς εξισώνονται με αυτή που ισχύει την υπόλοιπη ημέρα - Ποιοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο»

Κρυφές αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών φέρνει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
με την τροπολογία των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Με τη νέα ρύθμιση, μάλιστα, αυξάνεται η χρέωση για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στο νυχτερινό ρεύμα και εξισώνεται με αυτήν που ισχύει την υπόλοιπη ημέρα.

Λίγες εβδομάδες μετα  από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να καταβάλει στην ΔΕΗ οφειλές ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, το υπουργείο Ενέργειας «περνά» τροπολογία με τις νέες κλίμακες  και η χρέωση ΥΚΩ καθίσταται ακριβότερη για μεγάλες καταναλώσεις, πχ 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο. Για τις μικρές καταναλώσεις ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή, ενώ οι νέες κλίμακες  φέρνουν  ελαφρύνσεις για τις μεσαίες καταναλώσεις.

Πηγές από το υπουργείο ενέργειας, σχολιάζοντας τις νέες χρεώσεις, αναφέρουν στο protothema.gr οτι «είναι απλά μαθηματικά», αλλά και πως οι ΥΚΩ είναι φθηνότερες από αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν. Δηλαδή, αν και  αυξάνονται οι χρεώσεις, ο καταναλωτής θα πληρώνει την επιπλέον χρέωση μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα ενέργειας πάνω από το όριο της κλίμακας, οι οποίες κλίμακες περιορίζονται σε τρεις από τέσσερις.

Για παράδειγμα ενα νοικοκυριό που πέρυσι ξεπέρασε τις 2000 κιλοβατώρες για μία επιπλέον κιλοβατώρα πλήρωσε το σύνολο της κατανάλωσής του με την υψηλή χρέωση των 39,87 ευρώ ήτοι πλήρωσε ΥΚΩ 80 ευρώ αντί για 31 ευρώ για μία μόλις κιλοβατώρα. Επίσης πελάτης με υψηλή κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 179,2 ευρώ τώρα θα πληρώνει 201,4 ευρώ

Αναλυτικά το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής:

Από 0-1600 κιλοβατώρες τετραμηνιαίας κατανάλωσης, 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
Από 1601-2000 kwh, 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από 2001 και πάνω, 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εισάγεται, παράλληλα, μηχανισμός  επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, ενώ οι ίδιες κλίμακες θα ισχύσουν και για το νυχτερινό ρεύμα. Να σημειωθεί ότι με την παλιά μέθοδο οποίος περνούσε την κλίμακα χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση από την πρώτη κιλοβατώρα ενώ τώρα θα χρεώνεται με την μόνο για την επιπλέον κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας συγκαταλέγονται στις ρυθμιστικές χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για το κοινωνικό τιμολόγιο, άλλα και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι μονάδες χρησιμοποιούν καύσιμο (μαζούτ), το οποίο είναι ακριβότερο από το ενεργειακό μίγμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά).

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Πανος

Βλέπω τον Σταθάκη να μιλά για αυτά αλλά η αλήθεια είναι μισή. Ήθελα να σας ενημερώσω όσον αφορά την τελευταία αναπροσαρμογή στις τιμές Υ.Κ.Ω. της ΔΕΗ και ειδικά του νυχτερινού τιμολόγιου. Ενώ μέχρι σήμερα η χρέωση Υ.Κ.Ω. είναι 0.00889 /kw και ανεξάρτητα των kw, αυτή θα διαμορφωθεί σταδιακά σε 1600kw, 400kw και άνω των 2000kw με 0.00690, 0.05, και 0.085 αντίστοιχα. Συμφωνώ ότι τα 1600kw είναι μια λογική κατανάλωση μιας μέσης οικίας. Εδώ θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ως παράδειγμα ότι μέχρι 23/1/16 κατανάλωσα στην οικία μου 4350kw με χρέωση ΥΚΩ 38,67 και σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο θα πρέπει να πληρώσω για ΥΚΩ 230,79. Επειδή πιθανόν θεωρείτε ότι κάνω μεγάλη σπατάλη η μένω σε μια έπαυλη, σας ενημερώνω ότι είμαστε 4μελής οικογένεια και η οικία μου είναι 100 τ.μ. όπου για οικονομία χρησιμοποιούμε τα 72 τ.μ., και αυτή η κατανάλωση οφείλεται στους θερμοσυσσωρευτές για την θέρμανση της οικίας μου, με την ΔΕΗ ακόμη και σήμερα να την προτείνει ως οικονομική λύση. Δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο θέρμανσης εδώ και πολλά χρόνια; Ξαφνικά επιβλήθηκε μια αύξηση άνευ προηγουμένου που θα με αναγκάσουν μες τον χειμώνα να περιορίσω την λειτουργία των 4 θερμοσυσσωρευτών 17kw αξίας 4.000 , να ψάξω να βρω άλλη λύση θέρμανσης και αυτό μέσα στην οικονομική κρίση που χρήματα δεν περισσεύουν. Αλήθεια θεωρείται δίκαιο όταν η αξία ρεύματος είναι για 4350kw χ 0.06610=287,54 θα πληρώνω 230,79 για τις ΥΚΩ από 38,67 που είναι σήμερα δηλαδή 420% επιπλέον. Δηλαδή ο ορθολογισμός στο ημερήσιο τιμολόγιο έγινε εις βάρος του νυχτερινού και δη όσων το έχουν επιλέξει για την θέρμανση της οικίας των.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ

ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑ 400 ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΜ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΕ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ

τι παπαριές γράφετε

Από 1601-2000 kwh, 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Που υπάρχει mwh? δηλαδή 1000 kwh. (400kwh είναι η διαφορά θα πληρώσω 50 όπως τα λέτε. Γιατί από 2001 και πάνω, 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα. αλλάζει η κλίμακα

1601-2000

ειναι 0,4 MWh. Άρα πολλαπλασιάζεις σε αυτή την κλίμακα επι 50

George

Έχει δίκιο ο άνθρωπος. Ανά MWh σημαίνει ανά MWh και όχι υποπολλαπλάσια αλλιώς θα μπορούσαν να πουν κάλλιστα Χ λεπτά του ευρώ ανά KWh. Αυτό ερμηνεύεται ότι θα πληρώσεις για όλη τη μεγαβατώρα. Προφανώς έχουν διατυπώσει λάθος τον νόμο. Θα δείξει.

Γ.Φ

Θα κανω μια ερωτηση που δεν την εχει κανει κανεις: Πως γινετε οι εταιριες που βγαινουν στις TV να δινουν σε εμας τους χαζους πιο οικονομικο ρευμα οταν και αυτες οι εταιριες το αγοραζουν απο την ΔΕΗ ? Δηλ στις εταιριες αυτες η ΔΕΗ μπορει να κανει καλυτερες τιμες και σε εμας τα κοροιδα τους ελληνες πολιτες που με τα δικα μας λεφτα ιδρυθηκε και φτιαχτηκε δεν μπορει να μας δωσει οικονομικοτερο ρευμα? χαχαχαχαχαχαχ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑΙΖΕ ΤΑ ΞΕΝΑ

insider

Οι πιο πολλες εταιρεις εχουν δικους τους σταθμους παραγωγης και πουλανε ρευμα οπως και η ΔΕΗ. Ο διαχειριστης αποφασιζει ποιες εταιρειες θα δωσουν το φθηνοτερο σε δημοπρασια καθημερινα. Η τιμη διαμορφωνεται σχεδον ελευθερα. Το σκανδαλο ειναι αλλου. Στις ανανεωσιμες πηγες που εχουν προτερειοτητα να μπουν στο δικτυο. Οι υπολοιπες μενουν απ εξω με αποτελεσμα κοστος το οποιο εχει αναλαβει το κρατος απο εποχες ΝΔ & ΠΑΣΟΚ να αναλαμβανει. Επισης οι σταθμοι προς πωληση ειναι αυτοι που εφτιαξε ο Σημιτης σαν αντισταθμιστικα στον Κοπελουζο για το αεριο, τους χρυσοπληρωσαμε και τωρα τους πουλαμε. Και θα ερθουν οι ιδιοι και θα τους παρουν τσαμπα. Αντε τωρα αναψε κανενα κερακι να διαβασεις γιατι σε κοβω να μην εχεις ουτε μπριζα στο σπιτι.

ΚΩΣΤΑΣ1

Μα τι γραφεις? ΚΑΜΙΑ εταιρεια δεν εχει δικους της σταθμους παραγωγής. Αν εννοεις τις ανεμογεννητριες αυτες δεν μπορουν μεχρι σημερα στο συνολο τους να καλυχουν σε ρευμα ουτε μια μικρη πόλη. Ειναι φτιαγμενες με χρηματοδοτηση 100% απο λεφτα του κρατους και επιδοτηση απο την ΕΕ. Ακομα και οι εκτασεις ειναι ή κρατικες ή τις αγορασαν απο ιδιωτες που ακομα περιμενουν να πληρωθουν όπως αυτοι στην Ευβοια που περιμενουν λεφτα εδω και 8 χρονια. Ακομα και στα ηλιακα πάρκα την πατησαν οι μικροι. Τους εβαλαν να τα φτιαξουν δηθεν για να πουλανε ρευμα, χρεωθηκαν με δανεια και μετα ήρθαν οι γνωστες 4-5 οικογενειες και έκλεισαν τη πορτα στους μικρους ταζωντας στη ΔΕΗ μεγαλα παρκα με χαμηλοτερη τιμη. Και στο τελος οι μικροι έκλεισαν και εμεινε το χρεος. Στα Σκοπια και στη Βουλγαρια το ρευμα που πουλανε οι ιδιωτες ειναι απο τη ΔΕΗ. Αγοραζουν ας πουμε χονδρικη σε πολυ χαμηλες τιμες. Ηταν όρος στο πρωτο μνημονιο, δηθεν ιδιωτικοποιηση. Τωρα οι ιδιες οικογενειες περιμενουν να αγορασουν τα υδροηλεκτρικα εργοστασια που ειναι ορος στο δευτερο μνημονιο. Καθε ορος στα μνημονια για τη ΔΕΗ ειναι για 4-5 οικογενειες. Και αν δειτε τους λογαριασμους δεν υπαρχει καμια διαφορα για τον καταναλωτη. Αντιθετα, στη ΔΕΗ κοβουν το ρευμα με τον δευτερο απληρωτο λογαριασμο. Οι ιδιωτες το κοβουν άμεσα. Τα παγια ειναι τα ιδια. Μεχρι σημερα απλα ειναι μαρκετινγκ και διαφημιση οι ιδιωτες. Δεν λειτουργει οπως ειναι στο τηλεφωνο. Δεν υπαρχει ανταγωνισμος γιατι δεν υπαρχουν ξενοι. Ειναι αυτες οι οικογενειες απο την Ελλαδα που στην ουσια λενε, τι θα κανουν? σε εμας θα ερθουν οσο και να κοστιζει.

Μαλλον δεν καταλάβατε

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν τον πάροχο δηλαδη ΔΕΗ κλπ άλλους, αλλα μέρος αυτών που ειναι στάνταρ οπως δυκτια μεταφοράς κλπ και συγκεκριμένα ειναι τα ΥΚΩ οπως αναφέρονται στον λογαριασμό Αρα μιλαμε για τιμολόγια μη ανταγωνιστικά που χρεώνει η ΔΕΔΔΗΕ και το ωφελος για έναν μικρό καταναλωτή ειναι ανύπαρκτο , για ενα μέσο νοικοκυριό ελάχιστο και με καποια επιβάρυνση των μεγάλων καταναλώσεων . Δεν αφορα επαγγελματικά τιμολόγια αλλα μονο νοικοκυριά. Απ την αλλη σχεδόν καταργείται το νυκτερινό τιμολογιο. Συμπέρασμα τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά μαλλον δεν εχουν κανενα ωφελος ειδικά αν εχουν νυκτερινό μαλλον θα δουν επιβαρυνση

ΚΚ

ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ

Α300

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΨΙΜΟ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΕΛΑΤΕ 13=η? ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ 751 ΒΑΣΙΚΟ! ΕΞΙΠΝΑΡΕΣΜΟΥ ΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΝΩ. ΠΑΡΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ΜΟΡΑΒΟ! ΖΩΑΑΑΑΑ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣΑΣ!!!!!!!!

5Zalis

συριζα αλλαζουμε σελιδα! συγνωμη για την επαναληψη αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε τα ωραία !

Οποτε

με 2100kwh που καιω το τετραμηνο θα πληρωνω 6.9*1,6+50*0,4+85*0,1= 39,54 για ΥΚΩ αντι για 83.727 που πληρωνα μεχρι τωρα. Δηλαδη κερδος 44 ευρω το τετραμηνο, ητοι 132 ευρω το χρονο. Δεν το λες και ασχημα

ΤΡΟΛ

Τώρα λες την αλήθεια....μαλλον εχεις τσιμπήσει το τυράκι....κορόιδο, είσαι ο εαυτουλης και κανενας άλλος.

Άγγελος

Και εδώ ακόμα απατεώνες. Λές και η θειά μου στο χωριό ξέρει την αναλογία κιλοβατώρας και μεγαβατώρας. Λένε λοιπόν. Από 1601-2000 κιλοβατώρες η χρέωση για ΥΚΩ θα είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το διαβάζει η θειά και λέει, δόξα τω θεώ. Η αλήθεια όμως είναι, πως η χρέωση θα είναι από 80 έως 100 ευρώ, για την ως άνω κατανάλωση, καθότι, 1 μεγαβατώρα = 1000 κιλοβατώρες.

Θεία

Αγόρι μου μάλλον εγώ το κατάλαβα καλύτερα από σένα. Έλα από το σπίτι να σου το εξηγήσω

Άγγελος

Διεύθυνση και έφτασα να σε διδάξω.

Βρε όλα θα τα περάσει

Πέφτουν απ τα συννεφα οι ψηφοφοροι του Συριζα.Τη πάτησαν σα μικρά παιδιά απ τη υποσχέσεις του συριζα.Πηγαν για μαλι και βγήκαν κουρεμένοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sev

Στο μηνιαίο του δελτίο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η στασιμότητα της παραγωγικότητας θέτει σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές μετά από 9 χρόνια

uytXL

Δεκτή έκανε η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει στις 15 Νοεμβρίου, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, ζητώντας να μην υπάρξει μεταβολή στο περιουσιακό καθεστώς της εταιρείας Folli - Follie

greece_economy

Ελλάδα - Ισπανία - Ιρλανδία σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας - «Πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που είχαν πληγεί ιδιαιτέρως έντονα από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έναντι άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ», γράφει το δημοσίευμα 

3
dasikoi_xartes

Άρον-άρον τρέχει να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των δασικών χαρτών στο νησιωτικό χώρο. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς καθώς έχει αναρτηθεί το 52% της χώρας, αρχίζει να αποκαλύπτει και την άλλη πλευρά του …φεγγαριού.