Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια: Ο κατάλογος για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ και την τρίτη αξιολόγηση

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια: Ο κατάλογος για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ και την τρίτη αξιολόγηση

Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, τα μέτρα που νομοθέτησε η Αθήνα χωρίς την έγκριση των δανειστών, η κατάσταση των τραπεζών και των «κόκκινων» δανείων, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μερικά από τα «καυτά» θέματα

Στην Αθήνα καταφτάνουν σταδιακά και πάλι από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια, με σκοπό να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.
 
«Άγνωστος Χ» όμως αναδεινύεται η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όπως φάνηκε και από τις αιχμές του πρωθυπουργού που κάλεσε από την ΔΕΘ το Ταμείο να ξεκαθαρίσει αν θα μετάσχει ή όχι, αλλά και να μην προβάλει νέα εμπόδια, ακόμα και εκτός συμφωνίας. 

Μάχη αναμένεται ειδικά στο θέμα των τραπεζών και, για τον λόγο αυτό, στη Φρανκφούρτη θα συναντηθούν σήμερα οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.
 
Το μεγάλο παζάρι που ξεκινά και πάλι θα αφορά:
- Την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου, για να έρθουν τα 800 εκατομμύρια της επόμενης δόσης.
- Τα μέτρα που νομοθέτησε η Αθήνα μετά τις 10 Ιουλίου και ελέγχονται σαν «ανατροπές» των συμφωνηθέντων από τους δανειστές.
- Την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και προληπτικά μέτρα ενόψει των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2018, για να αποκρουστούν οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.
- Τις παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.).
- Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
- Αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία).
- Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν από αυτόν τον μήνα.
- Την επανεξέταση και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.
- Την λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
- Τον επανϋπολογισμό (περικοπή) των συντάξεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, το προσχέδιο του οποίου θα είναι έτοιμο έως τις 2 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ εφέτος, με βάση το οποίο εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι πιθανόν να δοθεί  κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα, εφόσον λάβει και την έγκριση των πιστωτών.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

.

Αντε παλι το Τσακαλωτο χαρα πουχει. Μονο μη ξεχασει τη βαζελινη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dhmosio_yp

Mπορεί η συμφωνία της ΔΕΠΑ, για την εξαγορά από την Shell του 49% της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, τυπικά να μην έχει κλείσει ακόμη όμως ήδη οι μνηστήρες για το εμπορικό κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου έχουν ξεκινήσει να σχηματίζουν ουρά. Από τους πρώτους που εκδήλωσαν προ ημερών την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό ήταν ο όμιλος Μυτιληναίου.

crudh

Προορισμούς στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη Βόρεια Ευρώπη και την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τις κρουαζιέρες πολυτελείας που θα προσφέρει από το 2020 στους ταξιδιώτες η Ritz Carlton, η εμβληματική ξενοδοχειακή αλυσίδα που ομίλου Μarriott.

c779db6915d98e93d61e52745911904d_XL

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ φέτος γίνεται «σπαζοκεφαλιά» αφού μπορεί να αλλάζει η τιμή ζώνης σε μια περιοχή, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να παραμένει ο ίδιος. Και αντίστροφα, μπορεί να παραμένει ίδια η τιμή ζώνης, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να αλλάζει.