Όλα όσα εξήγγειλε αλλά δεν υλοποίησε ο Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ

Όλα όσα εξήγγειλε αλλά δεν υλοποίησε ο Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ

Τι έλεγε πέρυσι ο πρωθυπουργός και τι έγινε για διαπραγμάτευση, χρέος, πλεονάσματα, ποσοτική χαλάρωση, ακατάσχετο λογαριασμό

Όλα όσα εξήγγειλε αλλά δεν υλοποίησε ο Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ
Μακράν της πραγματικότητος αποδείχθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που -μόλις πέρυσι και ενώ ήταν ήδη κυβέρνηση- έκανε από του βήματος της ΔΕΘ το 2016.
 
Ξεκινώντας από την άποψη ότι «οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας» έλεγε πως πρέπει «
να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε ​​τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε», ο πρωθυπουργός προέβλεπε πέρυσι τα εξής:
 
-          «
Κλείσιμο
Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι ​​να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση». Αν και εννοούσε στα τέλη του 2016, τελικώς η αξιολόγηση έκλεισε στα μέσα του 2017.
 
-          «Το δεύτερο βήμα, είναι ​​να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup (…) Στόχος μας παραμένει ​​να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Τελικώς στο Eurogroup του Μαΐου η κυβέρνηση συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και από το 2023 ως το 2060 (!) να διατηρηθούν «κοντά αλλά πάνω από 2%», δηλαδή 2,5%-3% αρχικά και 2,1%-2,4% στη συνέχεια.
 
-          «Το τρίτο βήμα, είναι ​​να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Ούτε όμως αυτό έγινε.
 
-          «Επίσης μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση. Αυτή η διεύρυνση όμως (…) απαιτεί πολιτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις». Τελικώς όμως ψηφίστηκε ακόμα χαμηλότερο αφορολόγητο μειώθηκε (από 8.636 στα 5.565 ευρώ) ώστε να πληρώνουν φόρο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα  των 500 ευρώ το μήνα που εξαιρούνταν.
 
 
-           «Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση του νόμου για την ​​διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, ​​θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης». Το πλαστικό χρήμα εφαρμόζεται, αλλά ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός όχι.
 
-          «Να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον, τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες». Από 1.1.2017 επεβλήθησαν μαζικές αυξήσεις εμμέσων φόρων σε καφέ, τσιγάρα, τηλεφωνία, ίντερνετ κλπ.
 
-          «Και δεύτερον, να ​​μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Αντί να διευρυνθούν όμως οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, αυτό που άλλαξε ήταν ότι με το «μποναμά» των 300 ευρώ που τους δόθηκε, χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν τις απαλλαγές που είχαν και πλήρωσαν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ –αντί μισό ή καθόλου που πλήρωναν ως το 2016.

Επίσης ο πρωθυπουργός πέρυσι είχε εξαγγείλει απο το βήμα της ΔΕθ πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που θα επιδείξουν συνέπεια στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Αντ΄αυτού που δεν υλοποιήθηκε οι ασφαλισμένοι-οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ ακόμη περιμένουν τη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις που καθυστερεί το υπουργείο Εργασίας αποκλειστικά και μόνο για τις οφειλές προς τα ταμεία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης