LIVE

Κορωνοϊός

Κομισιόν: Συνιστά έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Κομισιόν: Συνιστά έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Μοσκοβισί: Οι αγορές... οφείλουν να εμπιστευτούν την Ελλάδα - «Ο ελληνικός λαός, ο οποίος έκανε τεράστιες θυσίες και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες» - ΥΠΟΙΚ: Βήμα εξόδου από την κρίση

Επίσημη ανακοίνωση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εξέδωσε η Κομισιόν
.

Σε αυτήν αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή
αποφάσισε να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη-μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης».

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν. Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής.

Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

«Πανηγυρισμοί» Μοσκοβισί

Με... πανηγυρισμούς που πιθανώς θα ζήλευαν ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, ανακοίνωσε και επισήμως την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2009», ενώ επανέλαβε, χρησιμοποιώντας μία πλέον απόλυτα γνωστή φρασεολογία, την «υποχρέωση» να σεβαστούν όλοι τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και όλα όσα έχει «τραβήξει» ο ελληνικός λαός.

«Το 2009 το έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Επτά χρόνια αργότερα το 2016 αυτό το τεράστιο έλλειμμα μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου, ενώ υποστήριξε ότι κατά την Κομισιόν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να βαδίζει σε ένα μονοπάτι βιώσιμης δημοσιονομικής πορείας και να «παράγει» πρωτογενή πλεονάσματα.

Εκτίμησε ακόμη ότι η Ελλάδα θα έχει, σύντομα, την ικανότητα να θέσει τέλος στη λιτότητα...

Επανέλαβε ότι η Κομισιόν ήταν και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου για να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητήσει και την πορεία της χώρας προς την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. 

Απατώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το εάν η κίνηση αυτή της Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να «βγει» στις αγορές, τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις των αγορών και φυσικά να τις συμβουλεύσει για το τι θα πράξουν, αλλά προσέθεσε ότι η έξοδος της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αποτελεί μία «εντυπωσιακή και ευχάριστη είδηση», την οποία οι αγορές οφείλουν να λάβουν υπόψη, καθώς -πάντα κατά τον ίδιο- ότι η Ελλάδα καθίσταται συνεχώς μία όλο και πιο αξιόπιστη χώρα, την οποία οφείλουν να εμπιστευτούν οι αγορές.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει και το... παράπονό του, δηλώνοντας ότι «δεν θέλω να εισέλθω σε πολιτικό debate. Ορισμένες φορές στην Ελλάδα έχω κατηγορηθεί ότι είμαι φίλος είτε της μίας είτε της άλλης κυβέρνησης. Δεν ήμουν φίλους ούτε των προηγούμενων, ούτε του κ. Τσίπρα. Σαφώς είμαι φίλος με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, ως επίτροπος, όπως ήμουν με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα».

Όσο για τον ποιον θα πρέπει να ευχαριστήσει κάποιος για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αυτός είναι «ο ελληνικός λαός, ο οποίος έκανε τεράστιες θυσίες και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης και ως εκ τούτου «όλοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες και τις συμφωνίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Σπυρος

Να γινει ειδικο δικαστιριο για το πως ο Λατσης ξεφηγε απο τη Ευρομπανκ και πηρε μετοχες Εθνικης ο Εθνοπροδοτης.

che-πρας

χαχαχααχαχα γατακια!!!!!!!

Κυριακος

this is the end for........next please

Ζουν αναμεσα μας

O λαος δεν εκανε θυσιες,ο λαος καταληστευτηκε,γιατι δεν γινεται μονο ο αδυναμος να σηκωνει τα βαρη των κλεμμενων και κανεις αλλος να μη τιμωρειται!Μονο να σκεφτει κανεις οτι για 500 ευρω χρεος στην εφορια σου πληστηριαζουν το σπιτι φτανει,με τα ασημαντα ανθρωπακια που εχουμε μπλεξει! Απορω ομως ποιοι ειναι αυτοι που συνεχιζουν να τους υποστηριζουν η συνεχιζουν να πιστευουν τις απιστευτες δικαιολογιες και μπουρδες που καθημερινα ξεστομιζουν!

Μαρκος

Μαυρες πλερεζες σημερα ο Κουλης...

Το νησάκι στο Δούναβη

Μάρκο, άσε τον Κυριάκο ήσυχο και δες τί καλό έκαναν τα μνημόνια(που θα έσκιζε ο νέος εργοδότης σου) στα ελλείματα .Δεν πήρες ακόμη χαμπάρι τί έγινε στη Χώρα...

Δηλώσεις πολιτικών

Αν είχαν αξία οι δηλώσεις των πολιτικών, ελλήνων και ξένων, θα είχαμε φύγει απο την κρίση εδω και καιρό...

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ ΔΗΘΕΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ; (ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΝΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ);

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ,,ΑΛΛΑ ,,,ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΟΣΟ ΤΡΕΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΩΣΕ ΕΝ ΜΕΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ ΑΥΤΟ ,,ΟΛΑ ΕΝΑ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΟ ΝΑ ΠΕΖΕΤΕ ΣΤΑ ΚΑΝΤΡΑΝ ΠΕΖΕΤΕ ΜΕ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΟΥΣΙΕΣ ΠΟΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΗ ΤΣΑΜΠΑ ΕΔΑΦΗ ΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,,,,,,,Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ 3 ΤΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ι ΙΣΧΙΡΙ ΧΩΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΙΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΙ ΧΡΕΟΣ 3 ΤΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΛΑ ΕΝΑ ΦΑΚΕ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΚ ΑΛΛΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης