Spiegel: Έως και 123 δισ. ευρώ το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Spiegel: Έως και 123 δισ. ευρώ το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Οι Έλληνες καμώνονταν ότι μεταρρύθμιζαν, οι δανειστές ότι τους πίστευαν» παρατηρεί το Γερμανικό περιοδικό  σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπ. Οικονομικών

Μια διεισδυτική ανάλυση υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ο αναγνώστης του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο. Και θα διαπιστώσει και πάλι ότι, όπως και σε πολλά προηγούμενα άρθρα του γερμανικού τύπου, για την καθυστέρηση στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτήν τη φορά δεν φταίει η ελληνική πλευρά αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. 

«Δυσλειτουργική κρατική δομή»

Ο αρθρογράφος τολμά την πρόβλεψη ότι αυτή η διαμάχη θα έχει αίσιο τέλος. «Πιθανότατα θα δούμε άλλον ένα συμβιβασμό» γράφει. «Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του χρόνου, ίσως παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων…τα πιθανά αυτά μέτρα αν τα δει κανείς μακροχρόνια, αγγίζουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί και θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. …Αλλά με όλα αυτά θα μπει τέλος στην ατέλειωτη ελληνική τραγωδία;»  θέτει την επίμαχη ερώτηση ο γερμανός αρθρογράφος. «Μάλλον όχι» απαντά. «Η διαρκής κρίση της χώρας δεν βασίζεται στην έλλειψη ρευστότητας, οι δανειστές φρόντισαν πάντα για ρευστό. Η χώρα υποφέρει από μια δυσλειτουργική κρατική δομή και μια ανίκανη και απρόθυμη πολιτική τάξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αρέσκεται στο να μετακινεί την καταστροφική κατάσταση στη μισητή πολιτική λιτότητας. Βέβαια, σε λιτότητα υποβλήθηκαν κι άλλες χώρες, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο, αλλά μπόρεσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν χρήματα, μερικές μάλιστα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι η Γερμανία» υπενθυμίζει.

«Τρόμος δίχως τέλος»

Και το περιοδικό συνεχίζει: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος έλεγαν μεγάλα λόγια για τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούσαν και αποτύγχαναν όταν έρχονταν η ώρα να το κάνουν. Ελλείψεις στη δημόσια διοίκηση, καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα διάσωσης λειτουργούσε σύμφωνα με ένα εύκολο σχήμα: οι Έλληνες καμώνονταν ότι μεταρρύθμιζαν, οι δανειστές καμώνονταν ότι τους πίστευαν. Διπλή αυταπάτη αυτού του τύπου ισούται με οργανωμένη ανευθυνότητα».   

Σε αυτό το σημείο του άρθρου ο σχολιαστής θέτει την πιο κρίσιμη ερώτηση, ποια θα είναι η συνέχεια; «Η ευκαιρία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χάθηκε πριν δύο χρόνια όταν η καγκελάριος Μέρκελ υπό την πίεση του τότε προέδρου Ολάντ και αντίθετα από τη θέληση του Σόιμπλε, κράτησε τη χώρα στο ευρώ» θυμίζει. «Ίσως με τη βοήθεια των εταίρων να βρίσκονταν σε καλύτερη θέση. Η Ελλάδα θα παραμείνει καταρχήν στην ευρωζώνη συνδεδεμένη στον ορό των δανειστών. Φαίνεται ότι στην πολιτική ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως και στη ζωή: όποιος αποφεύγει ένα τέλος με τρόμο, παίρνει έναν τρόμο χωρίς τέλος. Στα σενάριά τους οι ευρωσώστες υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την τελευταία δόση από τα πακέτα βοήθειας το 2080».

Μέχρι 123 δις ευρώ τυχόν ελάφρυνση του χρέους

Στο ίδιο περιοδικό αναφέρεται ότι το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 123 δις ευρώ για τους δανειστές. Τον υπολογισμό έκανε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεση προς την επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής. «Το σενάριο των 123 δις ευρώ» γράφει «θα μπορούσε να προκύψει εάν το πρωτογενές πλεόνασμα κυμαίνονταν στο 1,5% για 17,5 χρόνια και η παράταση αποπληρωμής μέχρι το 2048. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τέταρτο πρόγραμμα, όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες. Ανάμεσα στα 84 και 89 δις ευρώ θα κοστίσει στους δανειστές, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο μεγαλύτερο με παράταση 15 χρόνων και επιτόκιο γύρω στο 1%. Το ¼ το κόστους θα πρέπει να καλύψει η Γερμανία. Εάν η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%  με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1,3%, τότε δεν θα χρειάζονταν η λήψη κανενός μέτρου ελάφρυνσης του χρέους. Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που προκρίνει το ΔΝΤ ». Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι με βάση το πρώτο σενάριο των 123 δις ευρώ δικαιώνεται το ΔΝΤ που ζητά επίμονα κούρεμα του χρέους.   

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (51)

ΜΠΑ ΜΠΑ ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΟΝ .Η ΜΕΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΩΝΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΥΤΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΒΡΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝΝΟΜΙΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ Η ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΕΠΙ 4 ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΨΑΧΤΗΤΕ ΛΙΓΟ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΞΑΦΝΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΕΤΑΙΡΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΘΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .ΑΠΛΑ ΞΕΖΟΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΥΑΣΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣΗ Η ΠΟΥ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΘΗΚΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑΒΑΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΨΑΧΤΗΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΓΑΚΙ ΠΙΟΝ ΤΙΜΩΡΗΤΕ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ .Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ .ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΞΗΧΡΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΟΝΟΣ ΕΚΣΗΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΣΟΥΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ Η ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΝΑ ΑΛΛΑΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΟ ΣΗΜΑΖΕΨΗ Η ΔΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΥΞΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΡΕΣΤΟ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΨΗΦΟΡΟΦΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΨΕΥΔΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΧΩ ΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΜΙΣΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΕΠΙΧΗΡΕΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΘΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΡΕΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΝΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΗΣΘΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΣΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΑΧΘΗ ΑΝΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ

Άγγελος

Δεν χρειάζονταν 17 σειρές κείμενο για αυτονόητα, ότι πολιτικοί και επιχειρηματίες είναι απατεώνες, ότι πρέπει να μειωθούν δημόσιοι υπάλληλοι, ότι πρέπει να μειωθούν προνόμια συνδικαλιστών, ότι πρέπει να επιστρέφονται δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, ότι πρέπει να αποκατασταθεί από κράτος νομιμότητα σε πραγματική οικονομία αγοράς.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΪΜΠΛΕ

ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ; Η πολλή συζήτηση για το χρέος βλάπτει. Αποπροσανατολίζει. Και να μας το χάριζαν το πρόβλημα θα έμενε, αναφέρει ο κ. Μάνος σε ανάρτησή του στο Twitter.Ζητούμενο είναι η παραγωγή. Η ανταγωνιστικότητα.Επενδύσεις. Ο τουρισμός δεν φθάνει. Για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις, να γίνουμε ανταγωνιστικοί πρέπει να αλλάξουμε το κράτος. Φορολογία, Γραφειοκρατία, Ταλαιπωρία. Κλπ, προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς. Στην απόδοση της δικαιοσύνης. Στη λήψη αποφάσεων. Κλπ Χρειαζόμαστε θεσμική και πολιτική σταθερότητα. Την προσφέρει το Καινοτόμο Σύνταγμα που προτείναμε το 2016, συνεχίζει ο κ. Μάνος. ΜΕΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ή ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ; ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΝΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 50-70% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Ή ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΟ;;

Planet

Άμα έγραψε έτσι ο Μάνος έχει απόλυτο δίκαιο. Το πρόβλημα του χρέους είναι δευτερεύον στην χώρα μας το μεγάλο νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι παθογένειες του συστήματος.Ας φτιάξουμε κράτος δικαίου και μετά ας κοιτάξουμε και το χρέος.

Πέτρος

Οι θεσμοί τρόικας συμπεραίνουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται μείωση εθνικού χρέους, επειδή βλέπουν στην πατρίδα μας να υπάρχουν χιλιάδες πολίτες με πολυτελή σπίτια, εξοχικά, πανάκριβα αυτοκίνητα, σκάφη, αδήλωτα εισοδήματα, καταθέσεις, μαύρη αφορολόγητη, ανασφάλιστη εργασία, αδικαιολόγητος από τα έσοδα εκάστου πλουτισμός, κατοχή κινητών, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, πολυδάπανη ένδυση, υπόδηση, πολυέξοδη κατανάλωση, ζωή, ψυχαγωγία, γεμάτες ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, συνωστισμός καταστημάτων τροφίμων, ηλεκτρονικών ειδών, πληρότητα ξενοδοχείων, αεροπλάνων, διακοπών, μηνιαία εισοδήματα που είναι συχνά πάνω από νομοθετημένες μηνιαίες αποδοχές 586 ευρώ και συντάξεις 380 ευρώ.

Ιωάννης

Τα λόγια είναι περιττά.Εγώ λέω χαρτί μιλήσει στόμα κλείσει.Ότι έχει υπογράψει έχει ισχύ τα άλλα είναι για να περνάει η ώρα .

tan

Η τριτοκοσμική εγκεφαλικά Ελλάδα...

ποιος ακόμα ανάμεσά μας

μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι οι Γερμανοί δεν έχουν μυαλό και ότι οι σκέψεις τους είναι μόνο στη Μπύρα?? Βέβαια και το δικό μας το νιονιό κόφτει, κάπως, και γνωρίζουμε το ακανθοειδές πρόβλημα που εδώ και 40 χρόνια τώρα μας ταλανίζει. Αλλά?... Ποιος, όμως, τολμάει να το λύσει οριστικά?? Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, νέους πολιτικούς ηγέτης, δεν μπορεί κάπου θα βρίσκεται ένας Αλέξανδρος με το ξίφος στο δυνατό του χέρι, για να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό τής φαυλότητας που πάει να μας πνίξει... Ως εκείνη την άγια στιγμή, ας συνεχίσουμε εμείς να γράφουμε πικρόχολα σχόλια και οι τιποτένοι να μας κυβερνούν... (Ο.Ε.)

5Zalis

ο Eλληνας ειναι απο την φυση του συντηρητικός. απλα, δεν μεταρυθμιζεται ευκολα.

Ο σύριζα γιατί

Δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα της θεσσαλονίκης; ποιος τον εμποδίζει; Οι κακοί ξένοι ή μήπως η πραγματικότητα ; Όλα τ άλλα είναι για τους αφελείς

Εθνικη παρακρουση

Ναι, ναι, ναι... περιμενετε ο τσιπρας να κανει δημοψηφισμα, να ακυρωσει τα μνημονια και να παει σε εθνικο νομισμα? Ακομα δεν εχετε καταλαβει οτι ο τσιπρας ειναι πιο μνημονιακος και απο τον αδωνη? Σας μπερδευει που δε φοραει γραβατα? Μη ψηνεστε!.. ειναι σαν το μουστακι και το μουσι που ειναι ο φερετζες του λουστη. Ο τσιπρας για να μη χασει τη καρεκλα 25 μνημονια θα υπογραψει! Εχει βρει το παραμυθι του χρεους για να μας ριχνει σταχτη στα ματια οτι και καλα ειναι ...μεγαααλος αγωνιστης και απο την αλλη εχει κατεβασει τα βρακια και τα υπογραφει ΟΛΑ! Μας παραμυθιαζει το ατομο! Οτι του φερνουν το υπογραφει! Μεχρι και τις χαρτοπετσετες θα υπογραψει ο καραγκιοζης για να μη χασει την αναθεματισμενη τη καρεκλα! Ειναι καινουργιος...πραματευτης αρα ειναι επικινδυνος και πρεπει να φυγει πριν μας καψει ΟΛΟΥΣ.. ο αλητηριος καταληψιας.

Θεριό ανήμερο

Ο Τσακαλώτος περπατάει καμαρωτός και αγέρωχος ανάμεσα στους Σοιμπλέδες και δείχνει να τους έχει χεςμένους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_oikonomikon

Μείωση ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών -Θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου

creta_farm_2

Θέτει προ των ευθυνών τους τα αδελφια Δομαζακη και τους ζητά να υπογράψουν το MoU που προτείνουν οι τράπεζες - Κοντά στο σημείο μηδέν η Νο1 εταιρεία αλλαντικών, που κλυδωνίζεται απ τον αδελφικό εμφύλιο, όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

xatzidakis_main

«Πολυπαραγοντική» λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει αναλυτικά τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης - «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν» - Τρελό αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "μικρή ΔΕΗ", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης

153