LIVE

Κορωνοϊός

Μετά το τραπεζικό, η εφορία «σπάει» και κάθε άλλο επαγγελματικό απόρρητο

Μετά το τραπεζικό, η εφορία «σπάει» και κάθε άλλο επαγγελματικό απόρρητο

Δικηγόροι, γιατροί, τραπεζικοί θα πρέπει να «καρφώνουν» τους πελάτες τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 

 

Πληροφοριοδότες της εφορίας
για τις κινήσεις των πελατών τους καθιστά η κυβέρνηση τους δικηγόρους, τους τραπεζικούς ή και όσους άλλους δεσμεύονται ως σήμερα από το επαγγελματικό απόρρητο.

Έτσι μετά το τραπεζικό απόρρητο, «σπάει» και κάθε άλλο απόρρητο, εφόσον η εφορία θεωρήσει ότι υποκρύπτει οικονομική συναλλαγή.  
 
Με διάταξη στο σχέδιο Νόμου που φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα (άρθρο 12 - Τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπορεί να παραβιάζει οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και χωρίς εισαγγελική άδεια. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υποδεικνύει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
 
Ωστόσο ο ορισμός των υπόχρεων θα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη διοικητική ενέργεια. Συγκεκριμένα η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ζητάει πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο, όχι μόνο όμως για οικονομικές συναλλαγές που είχαν οι ίδιοι με τους πελάτες τους, αλλά ακόμα και για τις οικονομικές συναλλαγές που έχουν οι πελάτες τους, εφόσον τα χρήματα και οι εντολές πέρασαν από χέρια τους.
 
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο υποχρεούνται στη χορήγηση των πληροφοριών εφόσον αυτές αφορούν οικονομικές συναλλαγές του φορολογούμενου». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».
 
Με άλλα λόγια, για παράδειγμα, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι κλπ, οι οποίοι συχνά χειρίζονται χρήματα πελατών τους, θα πρέπει όχι μόνο να τους κατονομάζουν όποτε τους ζητείται, αλλά και να αποκαλύπτουν στην εφορία τι τα έκαναν, για λογαριασμό των πελατών τους.
 
Μέχρι τώρα, για να ζητήσει τέτοια πληροφορία η εφορία, έπρεπε να υποβάλει αίτημα στον εισαγγελέα και να λάβει ειδική έγκριση. Οι επαγγελματίες υποχρεούντο ήδη μεν να αποκαλύπτουν απευθείας τα στοιχεία των πελατών τους (άρθρο 15, παράγραφος 5 του ν.4174/2013΄- «Πληροφορίες από τρίτους») αλλά όχι και τους σκοπούς των εντολών που έλαβαν ή τις πράξεις που έκαναν.
 
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το άρθρο 371 του Ποινικού Κώδικα καθορίζει κυρώσεις για παραβίαση της επαγγελματικής εχεμύθειας. «Κληρικοί, δικηγόροι και κάθε είδους νομικοί παραστάτες, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μαίες, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και άλλοι στους οποίους κάποιοι εμπιστεύονται συνήθως λόγω του επαγγέματος ή της ιδιότητός τους απόρρητα, καθώς και οι βοηθοί των προσώπων αυτών» τιμωρούνται με  φυλάκιση ή χρηματική ποινή αν φανερώσουν «ιδιωτικά απόρρητα που τους εμπιστεύτηκαν ή και τα έμαθαν λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητός τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΝΙΚΟΣ

Μόνο η αριστερά έχει παράδοση στην ρουφιανιά και στα καρφώματα. Ετσι επιβίωσε ο κουμουνισμός όσα χρόνια επιβίωσε τρομοκρατώντας και καταδίδοντας ο ένας τον άλλο. Με διώξεις, καταδίκες σε εξορίες, εκτελέσεις, επιβολή κρατικής τρομοκρατίας. Εδώ οι δικοί μας αριστεροί ξεκινούν από την εφορία. Τι έχεις φούστη να σου πάρω.

Αλέξανδρος

....στον κομμουνισμο επαιρνες ποντους με το καρφωμα....αν δε, καρφωνες συγκενικό σου προσωπο επαιρνες και βαθμους αν ησουν στο κομμα.... αυτα ειναι τα πιστευω τους

με τα μεγάλα ψάρια τι θα γίνει?

Η εφορία να κοιτάξει πρώτα τα όργια που έγιναν με τα λεφτά που έφυγαν στο εξωτερικό αντί να κοιτάνε τα ψίχουλα. Λεφτά μαυρα που προέρχονται από ολυμπιακά έργα και λοιπες δημόσιες συμβάσεις. Αντί να πηγαίνουν και να κάνουν ελέγχους σε εταιρείες φαντάσματα πλέον που υπάρχουν ως βιτρίνα χωρίς κανένα νόημα ας ψάξουν στην Αμερική να δουν πόσοι πηγαινοέρχονται εκεί, πόσοι έχουν κρυμμένους λογαριασμούς, σπίτια και παιδιά σε πανεπιστήμια, κολλέγια, μεταπτυχιακά και διδακτορικά που επιδεικνύονται σε social media.

Πάτροκλος

Ακόμη περιμένουμε να πληροφορήσει το κράτος τους πολίτες τον τηλεφωνικό αριθμό ανώνυμων τηλεφωνικών καταγγελιών πελατών-καταναλωτών και υπαλλήλων-εργαζομένων, για φορολογικές-ασφαλιστικές-οικονομικές-υγειονομικές παραβάσεις-παρανομίες επιχειρηματιών-επαγγελματιών, προς επιβολή κυρώσεων-προστίμων, κλείσιμο αντικανονικών-παράτυπων άντρων πραγματικής οικονομίας αγοράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προς εφαρμογή της έννομης τάξης και ενίσχυση της οικονομίας χώρας.

@

Εγώ προτείνω να βάζουμε στους φοροφυγάδες ένα σήμα στο πέτο και να φτιάξουμε ειδικούς χώρους συγκέντρωσης, κάτι σαν Νταχάου, όπου θα περνάνε κάνα δυο μήνες ειδική μεταχείριση από αποφασιστικούς κρατικούς "λειτουργούς".

Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ

ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΠΡΑΤΣΑ ΩΡΑΙΑ ΦΑΤΣΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.......................

χαρτοπαιχτης

ΦΟΥΛ.........ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ....

Αντίβλαξ

Καιρός ήταν. Όλη η Ευρώπη δουλεύει έτσι. Μόνο οι απατεώνες έχουν κάτι να φοβηθούν. Ήρθε ο καιρός να πληρώσουν όλοι. Προσβλέπω στη μέρα που θα μας έρχεται στο σπίτι το χαρτί από την εφορία για να υπογράφουμε αν συμφωνούμε ή όχι και να πληρώνουμε τον ανάλογο φόρο. Η δικαιοσύνη κάποτε πρέπει να έρθει και σε αυτή τη χώρα.

Μπι κουλ μπέιμπι

Και να ψηφιστεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί απλά

Δηλαδη

Ναι μεν ισχυει το ποινικο σκελος αν σπασει καποιος επαγγελματικο αππορητο ασθενη του πελατη του κτλ αλλα η εφορια μπορει να απαιτησει απο αυτον να το κανει. Το πιο πιθανο που βρισκο οτι εχουν στο μυαλο τους οι συριζαιοι ειναι να τσακωνουν γιατρους δικηγορους κτλ για φοροδιαφυγη και μετα να απαιτουν να δωσει ο συγκεκριμενος στοιχεια αλλωνων που θα οδηγησουν σε μεγαλυτερες εισπραξεις/εκμαιευσεις χρηματων. Αρχιζει πλεον να μοιαζει εξωφρενικα απολυταρχικο το κατεστημενο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης