Είναι επίσημο: Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα

Είναι επίσημο: Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα

«Οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις συμφωνίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ - «Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» η αντίδραση Τσακαλώτου

Μη συμβατά με τα συμφωνηθέντα τα μέτρα για συνταξιούχους και ΦΠΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με θεσμούς και ορισμένα κράτη μέλη.

Ολικές ανατροπές στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει η απόφαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του EFSF για πάγωμα
της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση συμβατότητας των παροχών της κυβέρνησης από τους θεσμούς, πιθανότατα τον Ιανουάριο. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δυσχεράνει περεταίρω το ήδη ασταθές κλίμα που δημιουργήθηκε έπειτα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
για μείωση του ΦΠΆ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων», χωρίς να έχει δώσει οποιαδήποτε προειδοποίηση στους θεσμούς. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα  που αποσαφηνίστηκαν στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου και η άμεση εφαρμογή τους, παρουσιάστηκαν ως τεράστια επιτυχία από την κυβέρνηση, που θα έφερναν σημαντική ελάφρυνση στον λόγο του χρέους επί του ΑΕΠ. 

Όμως οι εξαγγελίες για παροχές του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να μην βρήκαν σύμφωνους ούτε τους θεσμούς ούτε τα κράτη μέλη, δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα ως προς την μοίρα των πολυδιαφημισμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το παρασκήνιο των αντιδράσεων που οδήγησε στον πάγο

Από το πρωί της Τετάρτης, δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου υποστήριζαν πως η Γερμανική κυβέρνηση θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», είπαν πηγές  του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις Γερμανικές εφημερίδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι στην πλευρά του ΕΜΣ και σε ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού και της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Eurogroup επεξεργάζονται από τον ΕΜΣ».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της συμπλήρωσε πως οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα που αναγγέλθηκαν ως μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής στην Ελλάδα και συνεισφέρουν σε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως  τα κράτη μέλη χρειάζονται διαβεβαιώσεις πως οι εξαγγελίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του μνημονίου και πριν εφαρμοστούν χρειάζονται την έγκριση των θεσμών.

Οι δηλώσεις αξιωματούχου του ΕΜΣ και το tweet του εκπροσώπου Ντάισελμπλουμ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ξεκαθάρισε νωρίτερα πως για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων «χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ΕΜΣ» και πως  «έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις». 

Ακολούθησε το tweet του εκπρόσωπου Τύπου του Πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες». 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει, λέγοντας πως «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς έως τον Ιανουάριο».

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε τα εξής:

- Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τα συμφωνηθέντα 

- Κάποια κράτη μέλη μοιράζονται την άποψη αυτή, συνεπώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων

- Αναμένουμε μια πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο


«Τέλος» ο μποναμάς και τα μέτρα για τον ΦΠΑ;

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμών, για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τους συμφωνηθέν στόχους του μνημονίου. Ο λόγος είναι πως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα κατά πόσο ο «μποναμάς» που εκπίπτει από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος για το έτος 2016 δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς» δήλωσε πριν από λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που συνομίλησε με το www.protothema.gr ανέφερε ότι το κάτα πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών. «O ESM θα αναλύσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο ίδιος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.


Τσακαλώτος: Συνιστώ ηρεμία

«Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε» τονίζουν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους που έλαβε ο ESM (European Stability Mechanism).

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν λίγα λεπτά, ενώ έμαπινε στο ξενοδοχείο Χίλτον για τη σημερινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα κι ενώ οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν αν οι δανειστές θα απαιτήσουν ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμιστούν οι δημοσιονομικές απώλειες από την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ (290)

φουφουτοσ

ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΝΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΝΑΜΑ! ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΙΕΜΕΝΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, C4Ι ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ!!

ΕΛΛΗΝ

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΔΕΝ ΘΙΓΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΑΣ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ ΤΟ 2016)ΑΛΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΛΑ Η ΣΟΥΠΑ, ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΚΕΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ!!

ελληνας

ΛΥΠΗΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΛΛΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ" ΕΧΘΕΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!

foufoutos

Eτσι αδερφια δωστε μισος στον καταραμενο ανεκδιηγητο τζιπρα και τη συμμορια του, τετοιο οργιο δεν εχει δει ποτε η Ελλαδα, αφηστε το σαμαρα, το βαρουφακη και τον παπανδρεου, τετοιο κτηνος δεν εχουμε ξαναδει, γαντζωθηκε στην καρεκλα και κανει οτι μπορει να μην τη χασει, τιποτα αλλο δεν το νοιαζει αλλοιως δε θα χασκογελουσε σαν ηλιθιος, αλλα φταινε και οι πρωθυπουργοχτυπημενοι επαρχιωτες και νησιωτες που αντι να τον παρουν στο κηνυγι με μολοτωφ τον τραπεζωνουν λες και ειναι χρησιμος...εεεεε βλακα κοσμε που δε σε νοιαζει τιποτα

ankirk

Άσχετοι ανθέλληνες διαβάστε και τις δηλώσεις Μοσκοβισί και επιτέλους σταματήστε το αηδιαστικό παραλήρημά σας.

Τριανταφυλλος

Τα ψέμματα που είπε στο λαό η κυβέρνηση ειναι παρα πολλά περισσότερα ήταν αυτά της ΝΔ Βενιζέλου. Το αγενεστατο Φοροκυνηγητό ανθρώπων χωρίς δουλειά και εισόδημα για να τους πάρουν το σπίτι και το αυτοκίνητο και όλες τις οικονομίες. Αίσχος δικτατορία ! Να διωχθούν κλωτσιδων οι παράνομοι λαθραία εισερχόμενοι άνθρωποι χωρίς χαρτιά με ψεύτικα ονόματα και χωρίς ιστορικό υγείας!!! Αφγανιστάν σομαλια Νιγηρία αιθιοπια Σουδαν Πακιστάν μαλαισια μπαγκλαντες και όλη η βρώμα και η χολέρα μέσα στη μούρη μας με το ζόρι. Γιατί δεν πάνε στον Καναδά η Αμερική να μπουκάρουνε να δω τη μαγκιά τους; Δεν είμαστε σοβαρό κράτος. Να μη ζητάνε φόρους όταν υποβαθμίζουν έτσι τη ζωή μας και τις γειτονιές ολα έχουν μια αναλογία τέλος το πανηγύρι. Οι πολιτικοί που τα κάνουν αυτά πρέπει να παρουμε δυο φορτηγά από δαύτους και να τους αδειάσουμε έξω απ το σπίτι τους. Να κάνουν εκεί το hot spot. Στο σπίτι τους απ έξω . Αη σιχτιρ πια

Ανθέλληνας φασίστας ψεύτο αριστερά

Τελικά οι προδότες του Εφιάλτη είναι φασιστες έναντι στους Έλληνες. Έλληνας η Στιπροσυριζεος είσαι!

Ε

Όχι θα τον άφηναν ο ευρωπαίοι να κανει προεκλογικά ρουσφετια με τα δικά τους λεφτά

liakos

Ποια δικά τους λεφτά...?

οεοοε

ποια δικα τους λεφτα ρε [...] τα αιματηρα πλεοναμαστατα ειναι

Κατερίνα

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα νησιά τώρα το χειμώνα που δεν πατάει ανθρωπος... Το καλοκαίρι θα ανέβεις πάλι μαζί με εφορία και ασφαλιστικές εισφορές... ΟΥΣΤ λαμόγια κομμουνισταριά που μας πουλούσατε φούμαρα περί ευρωπαϊκης αριστεράς... Κάντε εκλογές για να σας εξηγήσουμε, εμείς που σας ψηφίσαμε, το κομμουνιστικό όνειρο που είδατε! Κάντε...

Πολιτης χωρις αντικρυσμα

...σωστος...πες μου τι να ψυφισω...με ποιους να πας και ποιους να αφησεις...αλλιως να υποθεσω πως δεν εχω ΠΑΤΡΙΔΑ

Κράτα γερά Αλέξη.

Θα έλεγα που έχουμε γραμμένα τα υποτιθέμενα "βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους". Πέτα και τη Fraport έξω τώρα και είσαι κομπλέ.

sucker

το θέμα είναι οτι ΔΕΝ θέλει να κρατήσει. Σπασμωδικές μαλακίες κάνει για να προσπαθήσει να ξανακοροϊδέψει τους ψηφοφορους. Εάν ήταν σοβαρός θα δεχόταν οτι είναι αναπόφευκτο οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις γενικά θα πρέπει να μειωθούν για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Τι θα κάνουν τα 200 ευρώ εφ απαξ; Ποσο χαιβάνια είστε μερικοί...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

deh

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2019

ellin043

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ανοίγουν τον δρόμο για να προχωρήσει το μεγάλο έργο στο «φιλέτο» της Αθήνας

2
olp-1

Αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή τη Δευτέρα στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων - Οι πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας

elliniko_main

Παρακάμφθηκε άλλο ένα εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, μετά την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη - «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

39