«Ψαλίδι» και στις συντάξεις χηρείας με «κόφτη» έως τα 55

«Ψαλίδι» και στις συντάξεις χηρείας με «κόφτη» έως τα 55

Εκτός από το «ψαλίδι» στο μέρισμα, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις θα υποστούν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων

«Ψαλίδι» και στις συντάξεις χηρείας με «κόφτη» έως τα 55
Έναν στους δύο συνταξιούχους θα «θερίσει» το δρεπάνι του νέου ασφαλιστικού μειώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά και από τη μία μέρα στην άλλη τόσο τα χαμηλά, όσο και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Εκτός από το «ψαλίδι» στο μέρισμα, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις θα υποστούν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι χήροι /ες, πιο τσουχτερή γίνεται η εξαγορά πλασματικών ετών ενώ οι αυστηροί περιορισμοί στην εργασία των συνταξιούχων θα συρρικνώσουν περαιτέρω το εισόδημα.

Συντάξεις χηρείας: 

Κλείσιμο
Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που θα εκδοθούν μετά τις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . 

Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.

Επίσης περιορίζεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης γήρατος του θανόντος εφόσον αυτό πλέον συναρτάται από τη διάρκεια του γάμου (μεγαλύτερη των 5 ετών) και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

-1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
-2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
-3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
-4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
-5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Η συγκεκριμένη διάταξη που συντάχθηκε βάσει βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ αποσκοπεί στην αποφυγή αφενός μεν της τέλεσης εικονικών γάμων και αφετέρου δε καταβολής για μακρό χρονικό διάστημα εκ μεταβιβάσεως συντάξεων σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς ηλικίας η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Εξαγορά πλασματικών ετών:

Η εξαγορά πλασματικών ετών θα στοιχίζει ακριβότερα, δυσκολεύοντας την έξοδο πολλών κατηγοριών εργαζόμενων. Πολλοί ασφαλισμένοι κυρίως στο δημόσιο, για να καλύψουν ασφαλιστικό βίο 35 ετών εξαγόραζαν πλασματικά έτη, προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. (Στο δημόσιο οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς έως 12 ετών) 

Με το νέο σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, πατέρας ανήλικου τέκνου, θα πρέπει να εξαγοράσει τέσσερα πλασματικά έτη σπουδών. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.500 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά, με το σημερινό καθεστώς, καταβάλλοντας 100 ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 300 ευρώ για κάθε μήνα. Το κόστος δηλαδή τριπλασιάστηκε.

Οι ασφαλισμένοι με 35ετία με το νέο τρόπο υπολογισμού αν μάλιστα είναι υψηλόμισθοι θα υποστούν βαριές απώλειες σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων. 

Π.χ: Υπάλληλος του Δημοσίου με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.646 ευρώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.075, με το νέο σύστημα η σύνταξή του θα είναι 829 ευρώ. (απώλεια 21%)

Απασχόληση συνταξιούχων


Νέο τοπίο, αλλά και… νέες «ταχύτητες» συνταξιούχων προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό. 
Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 60% για τους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 12 Μαΐου. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Η εν λόγω μείωση θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν, κύριων και επικουρικών.

Ειδικότερα 

1.Οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, ευνοούνται ως προς το ότι δεν θα αναστέλλεται πλήρως η σύνταξή τους, αλλά θα περικόπτεται το 60% του ποσού της. Επομένως, θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξής τους, όσο παράλληλα θα εργάζονται.
2.Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών όμως θίγονται σημαντικά,  σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. 

Δηλαδή μέχρι τον Μάιο α) οι συνταξιούχοι που εργάζονταν ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ελάμβαναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων έως 970,00 ευρώ (30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) ενώ το υπερβάλλον ποσό καταβαλλόταν  μειωμένο κατά 70%. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Π.χ: Συνταξιούχος που λάμβανε ποσό σύνταξης 1.200 ευρώ (μικτά), θα λάμβανε κανονικά, με το σημερινό καθεστώς, το ποσό των 1.039,00 ευρώ (μεικτά) περίπου, για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνταν. Με το νέο νόμο, θα λαμβάνει το ποσό των 480,00 Ευρώ (μικτά) από τη σύνταξή του.

β) οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), θα ανέμεναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.940,00 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη), να περικόπτεται. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Π.χ: Συνταξιούχος που λάμβανε ποσό σύνταξης 2.000,00 ευρώ (μικτά), θα λάμβανε κανονικά, με το σημερινό καθεστώς, το ποσό των 1.940,00 ευρώ (μικτά) για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνταν. Με το νέο νόμο θα λαμβάνει το ποσό των 800 ευρώ (μικτά) από τη σύνταξή του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης