«Πουλάνε» ένταση, πουλάνε «πράσινα» δάνεια, φέρνουν φoροκαταιγίδα

Gov’t to sell performing loans and impose big package of tax measures

Βάζουν χέρι και στους μισθωτούς των 800 ευρώ - Για λίγους μήνες η προστασία των «κόκκινων» δανείων - Αυξάνεται ο φόρος των ενοικίων

Ο χρόνος πιέζει, ο Μάιος μας έφτασε (και «αν μας βρει χωρίς συμφωνία, καήκαμε» όπως με ένα στόμα έλεγαν οι κ.κ. Τσακαλώτος
και Σταθάκης
) αλλά οι ελπίδες πως «κλείνουμε ως την Τρίτη» διαψεύστηκαν. Αντιθέτως, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως εκτός από την επικείμενη φοροκαταιγίδα, στο τραπέζι μπαίνει και η πώληση ακόμα και ενήμερων «πράσινων» δανείων, πέραν αυτών που έχουν ήδη «κοκκινίσει».
 
Καθώς και με όλα αυτά όμως, ούτε δόσεις ούτε ελάφρυνση χρέους διαφαίνονται άμεσα στον ορίζοντα, η κυβέρνηση στήνει σκηνικό έντασης με τους δανειστές
. Καταθέτει μονομερώς νομοσχέδια που μέχρι την ψήφιση μπορεί να αλλάζουν με τροπολογίες, με τη δικαιολογία ότι θέλει… να είναι έτοιμα όταν έρθει η συμφωνία, είτε για να φέρει προ τετελεσμένων την τρόικα ώστε να ισχύσουν είτε, πιθανώς, για να βρίσκονται ήδη στην Βουλή και να αλλάξουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή -αν δεν τα αποσύρει πριν ψηφιστούν- σύμφωνα με όσα ζητά η Τρόικα.

«Εργαζόμαστε πάνω σε μια ιδέα πως θα υπάρξει συμφωνία» έλεγε στην κοινή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών χθες, ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τρεις δεσμεύσεις, στις οποίες δεν συμφωνεί η Τρόικα:

·πρώτον ότι, ως υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα καταθέσει νόμο για αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ,
 
·δεύτερον ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των θεσμών (φορολογικό με αφορολόγητο 9.091 ευρώ και νέο συνταξιοδοτικό) και
 
· τρίτον ότι δεν θα θιγεί το 90% των συνταξιούχων (ούτε το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών) από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
 
Οι εξαγγελίες όμως φαντάζουν προσχηματικές, γιατί αντί να αποκαλύψουν την έκταση των περικοπών και της φοροκαταιγίδας που θα σαρώσουν την κοινωνία αν εφαρμοστούν, εστιάστηκαν στην …αύξηση των συντάξεων (!) για τις οποίες μίλησε ο κύριος Κατρούγκαλος. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφούν ως «μονομερής ενέργεια» και «αριστερή επιλογή», κάτι που θα την διευκολύνει στις πολιτικές κινήσεις της.
 
Πέραν του να εμφανιστεί πως «τρέχει» για συμφωνία και να «εκθέσει» τους δανειστές που φταίνε εκείνοι που διαφωνούν και μεταξύ τους για την καθυστέρηση, από την συνέντευξη Τύπου – «πυροτέχνημα» την οποία παραχώρησαν χθες οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνηση,  κ.κ. Τσαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης ανακύπτουν πολλά ζητήματα:
 
 -αν τα νομοσχέδια αυτά θα φέρουν συμφωνία και δόση, στις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ και μετά στο Eurogroup με τους θεσμούς. Ήδη στην Ουάσιγκτον αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλούν για «μονομερή ενέργεια» που, με βάση το Μνημόνιο του Αυγούστου, μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Ο κ.Τσακαλώτος προβλέπει πλέον συμφωνία κοντά στο Πάσχα (αφού των Καθολικών πέρασε ήδη άκαρπο και ο στόχος διαρκώς μετατίθεται) πιθανώς σε έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή Τρίτη.
 
- αν τα δύο νομοσχέδια αυτά φέρνουν όντως εξοικονόμηση 1,8+1,8 δισ. όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά αμφισβητεί η Τρόικα. Το φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάστηκε μεν πάνω στο «ειδικό λογισμικό» του ΔΝΤ,αλλά  προφανώς τα ποσά δεν βγαίνουν και για αυτό στα κείμενα που ετοίμαζαν Κομισιόν και ΔΝΤ δεν φαίνεται πουθενά αφορολόγητο 9.100 ευρώ (που ο κ.Τσακαλώτος έλεγε πως συμφώνησε με τους Ευρωπαίους) αλλά το 8.182 ευρώ της πρότασης ΔΝΤ.
 
-  αν τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν ή αν, όπως και τις άλλες φορές  «μείνουν στο συρτάρι», όπως άλλα που είτε δεν έφτασαν ποτέ να ψηφιστούν (φορολογικό Βαρουφάκη, κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων κλπ) είτε ψηφίστηκαν αλλά ακυρώθηκαν (δόσεις χρεών). Ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε ήδη  ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν με κανονικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ΠΝΠ, αλλά θα γραφτούν μέσα στην εβδομάδα, θα ενημερωθεί η Τρόικα –παρότι διαφωνεί- και μετά θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση (πιθανόν το σαββατοκύριακο), θα συζητηθούν σε επιτροπές και θα πάρουν ημερομηνία για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, αν προλάβουν πριν κλείσει η Βουλή την Μεγάλη Εβδομάδα.
 
Αν ψηφιστούν και ισχύσουν όμως, όλα τα φορολογικά μέτρα πάντως, πλήττουν κυρίως τα θύματα της κρίσης, δηλαδή τους χαμηλόμισθους.
 
Για παράδειγμα, με την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, μαζί με την έκτακτη εισφορά που προωθεί η κυβέρνηση:
 
Α. μισθωτοί-συνταξιούχοι:
 
-          με εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα δουν διαφορά από φέτος
-          με εισόδημα 10.000 ευρώ χάνουν 100 ευρώ
-          με εισόδημα  15.000 ευρώ χάνουν 61 ευρώ
-          με εισόδημα 17.000 ευρώ χάνουν 91 ευρώ
-          με 20.000 χάνουν 136 ευρώ
-          με 25.000 χάνουν 176 ευρώ
-          με 50.000 χάνουν 576 ευρω
-          με 100.000 χάνουν 3.851 ευρώ.
 
Προφανώς όσοι βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο είναι πια ελάχιστοι και δεν βγαίνουν από εκεί τα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Κερδισμένοι βγαίνουν βέβαια με τις αλλαγές όσοι βγάζουν από 30.000 – 40.000 το χρόνο (δηλ. από 2000 έως περίπου 3.500  το μήνα), που κερδίζουν περίπου 240 έως και 400 ευρώ σε σχέση με τον φόρο που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2015. Αλλά και εκείνοι θα χάσουν πολλά, από το πακέτο των αυξήσεων εμμέσων φόρων (βενζίνες, τσιγάρα κλπ), το οποίο επίκειται. Και αυτά παρόλο που την περασμένη εβδομάδα, κύκλοι του κυρίου Τσακαλώτου έλεγαν πως «το 99,8% των μισθωτών θα δουν ελάφρυνση ή ελάχιστη επιβάρυνση».
 
 
Β. ελεύθεροι επαγγελματίες:
 
-          με εισόδημα 5.000 ευρώ κερδίζουν 200 ευρώ
-          με εισόδημα 10.000 ευρώ κερδίζουν 240 ευρώ
-          με εισόδημα 15.000 ευρώ κερδίζουν 689 ευρώ
-          με εισόδημα 20.000 ευρώ κερδίζουν 739 ευρώ
-          με εισόδημα 25.000 ευρώ κερδίζουν 574 ευρώ
-          με εισόδημα 50.000 ευρώ χάνουν 3.526 ευρώ
-          με εισόδημα 100.000 ευρώ χάνουν 8.851 ευρώ.
 
Ο κίνδυνος φυσικά εδώ είναι αν μαζικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες «προσαρμόσουν» τα φορολογητέα κέρδη τους κάτω από τις 30.000 ευρώ, όπως έχουν το περιθώριο μέσω των δαπανών που επιλέγουν να κάνουν, οπότε το δημόσιο θα χάσει έσοδα.
 
Γ. Ενοίκια:
 
Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αύξηση φόρου ενοικίων  από 11% σε 15% για έσοδα 1-12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα 12.001-40.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω, προστίθεται και νέος φόρος, στο 40%.
 
Τέλος για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας κύριος Σταθάκης επιβεβαίωσε χθες ότι:
 
-  Διαπραγματεύεται για ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να είναι τελικά λίγοι μήνες έως τέλος του 2016, αντί 1-3 χρόνια που πρότεινε η ελληνική πλευρά ή καθόλου που έλεγαν οι δανειστές.

-  Ειδικές ρυθμίσεις για ρύθμιση χρεών στις μεγάλες επιχειρήσεις με συνεννόηση όλων των δανειστών του κράτους, του Δημοσίου, των ασφαλιστικών φορέων και των τραπεζών προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις που προσφέρουν απασχόληση.

-  Μέρος της διαπραγμάτευσης πλέον είναι η πώληση και ενήμερων δανείων, παρότι εξυπηρετούνται κανονικά και δεν έχουν «κοκκινίσει».
ΣΧΟΛΙΑ (86)

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ

ΚΑΝΟΥΝΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΜΑΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ , ΡΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΟΥ , ΠΑΡΤΑΚΙΑΣ , ΠΟΝΗΡΟΣ, ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ . ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΣΟΚ ΝΔ . ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ , ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ , ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ . ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

Λούλης

Ωραία χρόνια τότε ρε φίλε. Πω πω, τι τους θύμισες τώρα. "Τσοβόλα δώστα όλα", πακέτα Ντελόρ, "Δώσε χρήμα στο λαό", εκατοντάδες χιλιάδες διορισμοί σε νέους δημόσιους οργανισμούς. Ατελείωτο πάρτι, με τα λεφτά των άλλων λαών. Και άσε την ομογένεια να τραβάει κουπί στις φάμπρικες του εξωτερικού. Ρε όλους τους ελληναράδες τους θέλω ξυπόλητους στο πεζοδρόμιο, να έχουν ένα ακορντεόν και να παίζουν χαρούμενα Κομμουνιστικά τραγούδια. Έρχεταιιιιιιιι

simos

υπαρχουν εισαγγελεις και δικαστες σε αυτη την χωρα τελικα να επεμβουν? αυτοι που δοροδιαφευγουν με 36 ακινητα και 2 εκ ευρω ειναι εκτος φυλακης? κα με βαζουν να πληρωσω εγω? και μου κανουν μαθηματα ηθικης? ελεος ....

Λούλης

Γιατί κάποιος (είτε με μαύρα, είτε με άσπρα χρήματα) να αγοράσει (ή να χτίσει) 36 ακίνητα, αν είναι να τον τρελάνουν στους φόρους; Γιατί να μην φτιάξει 1 ακίνητο (αυτό που θα κατοικεί) και τα υπόλοιπα φράγκα να μην τα φάει στην Καραϊβική; Πόσα άτομα είχαν δουλειά, για να χτιστούν αυτά τα 35 ακίνητα; Αλήθεια, εσύ σε πόσα άτομα έδωσες δουλειά;; Γιατί να πληρώσει κάποιος φόρους όταν, με το κέρδος που έχει κάθε τόσο, χτίζει ή αγοράζει και από ένα ακίνητο;

Νιξον

Το μονο καλο ειναι οτι θα εξαφανιστουν απο τον εκλογικο χαρτη για παντα

Αααααααααααακριβώς

Αλλά θελει λίγο χρόνο ακόμα. Αν πρεπει να επενδύσω στην καταστροφη της χώρας, για να διαλυθεί για πάντα ο μύθος της Αριστεράς, είμαι έτοιμος να θυσιαστώ για τις επομενες γενιές και να ανέχομαι να κάνουν τις αθλιότητές τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να βάλει μυαλό ο Έλληνας

Δημήτρης ό Κορίνθιος

KAI ΔΩΣΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΑ ΚΟΠΑΝΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΙΚΩΘΕΙΤΕ ΦΥΓΕΤΑΙ ΤΣΑΚΙΣΤΗΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΒΕΡΝΗΣΗ ΦΥΓΕΤΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΗΝΔΗΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕΕΕΕΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ,,ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ,,,ΨΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Αντικειμενικος

Μεια χαρα τα γραφυς Γυανει, ωπος τα λαις ινε ωλα, σειναιχοισαι να μας διαφοτυζης

Ναι καλα...

Τωρα ρε μεγαλε, που και καλα κραζεις τοσο ανορθογραφα των Συριζα, τι προσπαθεις να δειξεις οτι οσοι κανουν επιθεση σε αυτο το τσιρκο ειναι βλακες, Χρυσαυγητες? Στο μονο που επεσες μεσα ειναι... η ουσια! Ανορθογραφα ή οχι οι ανθρωποι ειναι εγκληματικα ΑΝΙΚΑΝΟΙ και πρεπει να τους ΑΔΙΑΣΟΥΜΕ απο τη γωνιά.

cr7

Γτ δε λενε οτι τραβανε τη διαπραγματευση μεχρι το πασχα να ψηφιστουν οσο πιο ανωδυνα γινεται? Νομιζουν οτι μασαμε κουτοχορτο?

Κάνεις λάθος...

και μέχρι τον 15αύγουστο, όπως πέρυσι, αν χρειαστεί θα το πάνε, επειδή ακριβώς μασάμε κουτόχορτο. Διαπραγμάτευση σου λέει, κατενάτσιο και μετά "καλώς τα παιδιά, 3-0"

Μηνας

Ε να χάσω και 576 ευρώ και να τα δώσω στο κράτος δεν χάθηκε και ο κόσμος. Στο κάτω κάτω για τις παροχές που μου προσφέρει θα τα δώσω . Αλέξη προχωρά. στηρίζω την ψήφο μου.

Ναι καλα...

Γεια σου ρε Καρανικα με τα ωραια σου!!

Εμπρος

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι.

σαρης

μισες αληθειες λες, οχι απλα τα ιδια. Τα ιδια και χειροτερα

Αντικειμενικος

Χιλια μπραβο στην κυβερνηση! Επιτελους να τους τριξουμε τα δοντια. Τοσο καιρο εκαναν μονομερεις ενεργειες αυτοι. Σειρα μας τωρα. Αεεερααα!!!

@Αντικειμενικός

Μόνο που οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που χάνουν λεφτά, ΟΧΙ η Τρόικα! ΞΥΠΝΑ βόιδι!

Dirty Harry

Να στο γραψω σε Τσιπρο-αγγλικα γιανα το καταλαβεis : With pordes you donot paint eggs!

μας

δουλευουνε ψιλο γαζι

X

Πιάσε το λεβιέ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papadimoulis

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει ερώτημα προς την Κομισιόν, που αφορά τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας

mhtsott_voulii_arthroos1

Έως και πάνω από 300 ευρώ το κέρδος - Δείτε τα παραδείγματα που αφορούν επτά πραγματικές περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός ακινήτου  - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι διατάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστούν πριν το τέλος του Ιουλίου

58