Αργεντινή: Οι... ωραίοι έχουν χρέη

Αργεντινή: Οι... ωραίοι έχουν χρέη

Ποιος είναι ο 43χρονος Άξελ Κισίλοφ, που, σαν άλλος... σταρ της δεκαετίας του '70 με μακριές φαβορίτες και ανοιχτά πουκάμισα, «τρελαίνει» τις γυναίκες στο Διαδίκτυο - Θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα του από το τέλμα;

Αργεντινή: Οι... ωραίοι έχουν χρέη
Δεκατρία χρόνια, σχεδόν, μετά την πρώτη χρεοκοπία της Αργεντινής, η χώρα του Μαραντόνα, του Μέσι, του τάνγκο, του πάθους, της Εβίτα Περόν και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πτώχευσε και επισήμως για δεύτερη φορά.

Και αυτό, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν κατέληξε σε συμφωνία για την την αποπληρωμή των επενδυτικών κεφαλαίων εκείνων, που κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη και δεν υποχρεώνονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» ομολόγων από την κυβέρνηση της Αργεντινής.

Κλείσιμο
Από τα παραπάνω, προκύπτει σαφώς ότι ο μόλις 43 ετών υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, κ. Αξελ Κισίλοφ, έχει μπροστά του μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς καλείται να μην συνδέσει το όνομα και τη θητεία του με άλλη μία χρεοκοπία της χώρας.

Ακαδημαϊκός και ιδεολόγος... παλαιάς κοπής, όπως τον χαρακτηρίζουν οι επικριτές του, ο Κισίλοφ έδειχνε να τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά στα καθήκοντα που ανέλαβε το Νοέμβριο του 2013, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης και διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, «υποκλίνονταν» στο νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον «ανερχόμενο αστέρι». Η δικαστική απόφαση, ωστόσο, που δικαίωσε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έναντι της Αργεντινής, υποχρεώνει τον 43χρονο μελετητή της θεωρίας της οικονομίας, που κάποτε διάβαζε Μαρξ και έκανε διατριβές πάνω στον Κέινς, να... αφήσει στην άκρη τα βιβλία και να λάβει δραστικά μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία.



Πλέον, ο άντρας με τις μακριές φαβορίτες και τα ανοικτά πουκάμισα, που έχει... τρελάνει τις γυναίκες στο Διαδίκτυο, καλείται να αναζητήσει λύσεις, για να αναστρέψει την κατάσταση.

Όσο για τη γοητεία του; Όχι μόνο οι γυναίκες της Νότιας Αμερικής, αλλά και εκείνες της Βρετανίας, τον έχουν χαρακτηρίσει ως νέο σύμβολο του σεξ, με το Buzzfeed να γράφει ότι «το Ίντερνετ έχει πάθει ψύχωση με τον όμορφο υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής».

Μάλιστα, ακόμη και δημοσιογράφοι κάνουν αναρτήσεις στο Twitter, στις οποίες σχολιάζουν την εξωτερική εμφάνιση του Κισίλοφ και όχι το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Ο ίδιος, πάντως, κατά την πρότερη θητεία του ως υφυπουργός Οικονομικών, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιπαρέρχεται με επιτυχία τις δύσκολες καταστάσεις και να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις.

Μία εξ αυτών, εξάλλου, ήταν και η απόφαση εθνικοποίησης, το 2012, του πετρελαϊκού κολοσσού YPF-Repsol. Με «πύρινα» λόγια, τα οποία πολλοί δεν δίστασαν να συγκρίνουν με τους... φιλιππικούς του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο κ. Κισίλοφ υπεραμύνθηκε της απόφασης του οικονομικού επιτελείου, επιτιθέμενος σκληρά στους «φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς», τους οποίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε «ηλίθιους».

Άλλωστε, ο ίδιος είχε ήδη ζήσει την εμπειρία των εθνικοποιήσεων, όντας στέλεχος, από το 2009, των αερογραμμών Aerolineas Argentinas, οι οποίες είχαν εθνικοποιηθεί ήδη από το 2008.



Πίσω απ' όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται οι για πολλούς «σκουριασμένες» αντιλήψεις του, καθώς, βαδίζοντας αντίθετα στο ρεύμα, έχει επικρίνει την παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει το δικό της δρόμο προς την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν γοητευτικό, ενώ οι επικριτές του μιλούν για έναν άνδρα... απόλυτο και «φαφλατά», τονίζοντας ότι η στάση του μπορεί να φοβίσει τους ιδιώτες επενδυτές.

Μικρά-μικρά για τον Αργεντινό ΥΠΟΙΚ

- Ο Αξελ Κισίλοφ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1971.
- Προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια επιστημόνων.
- Ο πατέρας του, Ντάνιελ, ήταν ψυχο-αναλυτής και η μητέρα του, Νόρα, ψυχολόγος.
- Είναι παντρεμένος με τη Σολεδάδ Κουερεϊλχάκ και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
- Ανέλαβε καθήκοντα υπουργού των Οικονομικών στις 18 Νοεμβρίου του 2013.
- Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, έκανε λόγο για «αρπακτικά κεφάλαια» και προειδοποίησε ότι η Αργεντινή εξωθείται σε μια νέα οικονομική κρίση.
- Οι Financial Times τον αποκαλούν «Μαρξιστή καθηγητή».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης