Δεν αλλάζει τίποτα στις ομαδικές απολύσεις για έξι μήνες

Δεν αλλάζει τίποτα στις ομαδικές απολύσεις για έξι μήνες

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αποφανθεί αν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση του πλαισίου για τις απολύσεις - Δείτε ποιοι και πόσο θα λάβουν παροχές ύψους 3 δισ. ευρώ λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος - Δεν συμφωνήθηκε αριθμητικός στόχος για απολύσεις το 2015

Δεν αλλάζει τίποτα στις ομαδικές απολύσεις για έξι μήνες
Τον Μάιο θα διανεμηθούν τα 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε ένα εκατ. πολίτες, αλλά αυτά θα είναι μέρος μόνο από το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει σχηματίσει η κυβέρνηση από το 2013.  Για να καλυφθούν δράσεις και μέτρα ύψους 2,85 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σχεδιάζει η κυβέρνηση για φέτος, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στα 3 δισ. συνολικά.

Ωστόσο στο «πακέτο» των 2,9 δισ. ευρώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και γι' αυτό ίσως απαιτηθεί να ληφθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλυφθούν: 

- Τα 500 εκατ. ευρώ για ένα εκατομμύριο δικαιούχους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως πχ των πολυτέκνων ή όσων κάνουν ρυθμίσεις χρεών στις τράπεζες, αλλά και για αυξήσεις σε ενστόλους.

- 350 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Κλείσιμο

- 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους

- 1 δισ. ευρώ για κάλυψη του χρέους

- 20 εκατ. ευρώ για τους άστεγους

- 60 εκατομμύρια για αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών, βάσει δικαστικών αποφάσεων.

Στα 2,9 δισ. ευρώ όμως δεν έχει περιληφθεί κονδύλια για τους μισθούς των ενστόλων. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα απαιτηθούν έως 500 εκατ. ευρώ για αναδρομικά και κάτι λιγότερο για κάθε χρόνο πλέον στο εξής. Όταν καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση, θα αποφασιστούν και τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν τα ποσά αυτά.

Δεν αλλάζει τίποτα για τις ομαδικές απολύσεις για έξι μήνες

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επικρατεί αίσθημα ικανοποίησης στην κυβέρνηση. «Δεν πήραν τίποτα απολύτως στις γραμμές που είχε θέση η κυβέρνηση» έλεγε κορυφαίος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Αποκάλυψε όμως ότι η συμφωνία προβλέπει για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ότι δεν θα αλλάξει μεν τίποτε με νόμο τώρα, αλλά μετά από μια δοκιμαστική πολιτική περίοδο πχ 6 μηνών, για το θέμα θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) που θα γνωμοδοτήσει αν λειτουργεί σωστά ο θεσμός στη χώρα μας και τι πρέπει τυχόν να αλλάξει.
 
Για τις απολύσεις στο δημόσιο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για το 2015». Όσον αφορά στην ξαφνική μεταστροφή στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων έδωσε την δική της εκδοχή: «Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, βάλανε πολλά θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι μετά σε κάποια θα υποχωρήσουν».
 
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι τελικώς συμφωνήθηκε για μια σειρά «καυτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης, όπως πχ για το αν θα διατεθούν τελικώς και μέσω των σούπερ-μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ανέφεραν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Το απόγευμα οι λεπτομέρειες
 
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να ανακοίνωσε ότι η «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και ότι το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Τρόικα ότι «επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (Staff Level Agreement") αλλά, όπως όλα δείχνουν, στην πραγματικότητα αυτό συνέβη γιατί επήλθε συμφωνία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,  για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παροχές.

Η πραγματική διαπραγμάτευση πάντως ακόμα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για τις επόμενες μέρες. «Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι «πετύχαμε αρκετά θέματα στην διαπραγμάτευση».

Σε τηλεδιάσκεψη για την τραπεζική ενοποίηση ο Στουρνάρας

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μετέχει αυτήν την ώρα συνεδρίαση του Eurogroup για την τραπεζική ενοποίηση, καθώς παρέμεινε στην Αθήνα λόγω των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.  Στις 5 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα πετάξει για Βρυξέλlες για να μετάσχει στον κύκλο συζητήσεων που συνεχίζονται και αύριο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης