Πώς τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν ελκυστική επένδυση με υψηλή απόδοση

Πώς τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν ελκυστική επένδυση με υψηλή απόδοση

Η επόμενη δημοπρασία για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και η απόδοση αναμένεται κοντά στο 3,9%

omologa_agores_xr
Ελκυστικές αποδόσεις κοντά στο 4%, κόντρα στις χαμηλές πτήσεις των επιτοκίων καταθέσεων (προθεσμιακές με 1%-2%), προσφέρουν στα νοικοκυριά τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διατίθενται από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Η επόμενη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, η απόδοση αναμένεται κοντά στο 3,9% και με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να αγοράσουν εξάμηνα έντοκα αμέσως μετά τα φυσικά πρόσωπα.

Τα ομόλογα είναι ένας τύπος επένδυσης που μπορεί να προσφέρει και σε αποταμιευτές σταθερή ροή εισοδήματος για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δάνειο με λήξη, το οποίο χορηγεί ένας επενδυτής σε μια κυβέρνηση, δήμο ή εταιρεία που υπόσχεται να αποπληρώσει στον επενδυτή το κεφάλαιο της επένδυσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, συν τους τόκους.

Το «άνοιγμα» της συμμετοχής των φυσικών προσώπων σε δημοπρασίες επανήλθε στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας, στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, έπειτα από δύο χρόνια διακοπής, δίνοντας την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός εγγραφής, για παράδειγμα, και στην επόμενη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ο περιορισμός των 15.000 ευρώ ισχύει ανά ISIN έκδοσης και ανά ΑΦΜ.

Ως κίνητρο για τη συγκεκριμένη επένδυση λειτουργεί και η κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Ετσι, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πήρε όλα πίσω ο Κασσελάκης - Άτακτη υποχώρηση μετά την παρέμβαση Τεμπονέρα

Κορινθία: Facebook, YouTube και δικό του blog είχε από τις σπηλιές ο πατέρας παλαιοχριστιανός - Δείτε τον στην Ικαρία να μιλά για βότανα

Survivor 2024, εποχή ζευγαρώματος στον Άγιο Δομίνικο: Σταυρούλα και Γιάννης κάτω από τα σκεπάσματα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης