Κωδικός: "Σώστε την Ευρώπη!"

Κωδικός: "Σώστε την Ευρώπη!"

Με "γκάζια" ο Γκάιτνερ στο Eurogroup - Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Ν. Αφρική εξετάζουν να αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα - Ενδεχόμενο υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας από Fitch - Σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο τα μέτρα των 54 δισ. ευρώ - Νευρικά τα χρηματιστήρια

Κωδικός: "Σώστε την Ευρώπη!"
Η αγωνία της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας για την κρίση χρέους κορυφώνεται.

Μετά την προχθεσινή παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα ως προς το ότι η Ευρώπη δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους, σήμερα ήταν η σειρά του Πεκίνου και του πρωθυπουργού Τζιαμπάο να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητήσουν άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους, υποσχόμενοι ότι θα επενδύσουν ακόμη περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη.

Κλείσιμο
Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, μεταδίδουν πως οι BRICS, οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία) βρίσκονται σε αρχικές συζητήσεις για αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός προς την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, καθώς θα ζητήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους.

Πέραν της γνωστής προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης Μέρκελ-Σαρκοζί - Παπανδρέου για το ελληνικό πρόβλημα - με δεδομένο, πλέον, το κλίμα περί ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την εφαρμογή μέτρων ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φόντο το ότι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει πλέον κόστος δανεισμού 5,7%, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από την Τρόικα.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του οίκου Fitch Douglas Renwick καθιστά σαφές, μιλώντας από το Λονδίνο στο Bloomberg, ότι είναι προφανείς οι προοπτικές υποβάθμισης του ισπανικού χρέους, καθώς διαφαίνεται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερος χρόνος για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Ευρώπη νωρίτερα είχε "ξημερώσει" με την αναμενόμενη υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole, ακριβώς λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα.

Η νευρικότητα στα χρηματιστήρια είναι έντονη, με τις βασικές αγορές να παρουσιάζουν το πρωί της Τετάρτης έντονες διακυμάνσεις, ξεκινώντας ανοδικά, συνεχίζοντας με πτώση και επιστρέφοντας και πάλι σε θετικό πρόσημο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης