ΤτΕ: Αύξηση 83% στις καταγγελίες για τους servicers – «Καμπάνα» €250.000 σε τρεις εταιρείες

ΤτΕ: Αύξηση 83% στις καταγγελίες για τους servicers – «Καμπάνα» €250.000 σε τρεις εταιρείες

Τα πρόστιμα αφορούσαν σε θέματα διαφάνειας, παραβάσεις του νόμου 4353 και εταιρικής διακυβέρνησης ως προς το money laundering – Οι δεσμεύσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

daneio
«Λαβράκι» φαίνεται πως έβγαλαν οι επιτόπιοι έλεγχοι που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, έχοντας επιβάλλει πρόστιμα, ύψους περίπου 250.000 ευρώ σε τρεις εξ αυτών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ, κ. Γιάννης Τσικριπής, στο πλαίσιο της ακρόασης στη Βουλή των φορέων, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το 9μηνο του 2023 υπήρξε μία αύξηση της τάξεως του 83% των καταγγελιών για τους servicers. «Η κεντρική τράπεζα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διεξάγει επιτόπιους ελέγχους και έχει επιβάλει και πρόστιμα και κυρώσεις, οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι δημοσιοποιήσιμες ακόμα. Σωρευτικά έχουν μπει πρόστιμα 247.000 ευρώ σε τρεις περιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτά αφορούσαν σε θέματα διαφάνειας, παραβάσεις του νόμου 4353 και εταιρικής διακυβέρνησης ως προς το money laundering. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου μία εταιρεία διαχείρισης είχε δεχθεί ακόμη ένα πρόστιμο, ύψους 60.000 ευρώ, αυτή τη φορά από τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αποστολή εξώδικης επιστολής για ενημέρωση σε οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, η οποία, ωστόσο, είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο του ν.3869/2010 και τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικριπή, το υφιστάμενο πλαίσιο έδινε πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην ΤτΕ για τον εποπτικό της ρόλο, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. «Οπότε, βλέποντας μπροστά ο εποπτικός μας ρόλος θα είναι αυξημένος και πιο σημαντικός. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένας κλάδος, ο οποίος είναι σχετικά καινούργιος. Ναι, όντως υπήρχαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει επενδύσεις σε εξοπλισμό, έχουν προσλάβει κόσμο και υπάρχουν βελτιώσεις στην επικοινωνία», πρόσθεσε.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Σάνα Μαρίν μοιράζεται στο Instagram ξέγνοιαστες και... σέξι στιγμές από πρόσφατα ταξίδια της

Μπούμερανγκ για Σούνακ η απρέπεια προς Μητσοτάκη - Πολιτικοί, γκάλοπ και ΜΜΕ κατά του Βρετανού πρωθυπουργού

Βίντεο: 29χρονη Ρωσίδα συνελήφθη για «βιασμό» συνεπιβάτη με στοματικό σεξ - Προσπάθησε να δωροδοκήσει το πλήρωμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης