ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα!

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα!

Η Ελλάδα κατέγραψε πανευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης του χρέους! - Χρονιά σταθμός στα οικονομικά του κράτους το '22

pleonasma
Χρονιά σταθμός στα οικονομικά του κράτους αναδεικνύεται το 2022. Παρά το «μπουμ» δανεισμού και κρατικών δαπανών –χωρίς επενδυτική βαθμίδα και με κρατικά ομόλογα κατηγορίας… σκουπίδια- η Ελλάδα πέτυχε:

Πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακό) κατά 0,1% αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% που είχε προϋπολογιστεί! Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ.

• μικρότερο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (μαζί με τις δαπάνες για τόκους, τράπεζες κλπ) που έκλεισε σε 2,3%. Κατόπιν αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα του «πανδημικού» 2021 μειώθηκε σε 7,1% αντί 7,5% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Οκτώβριο!

elstat1



• Πρωτοφανή μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της εκρηκτικής ανάπτυξης η οποία, όπως φαίνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε ταυτόχρονα και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) «κατάπιε» 23+ μονάδες χρέους επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα χρόνο -και με μειώσεις αντί να αυξηθούν και άλλο οι φόροι!


elstat2


Παρά τη «βουτιά» κατά σχεδόν 24%, η Ελλάδα παραμένει φυσικά πρώτη χώρα με το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης, γεγονός που υποχρεώνει σε συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και στα επόμενα χρόνια.


Κλείσιμο
elstat3


«Πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 παρά τα μέτρα στήριξης»

«Πετύχαμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


«Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει ο κ.Σταϊκούρας. Και, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία».


Ειδήσεις σήμερα:

Η κόρη του Σπύρου Καββαδία ακόμα δεν γνωρίζει τι απέγινε το πτώμα της μητέρας της

Ο «Μανιάτης» αρχηγός της μαφίας, οι σκληροί μπράβοι και η απάτη των €411.000 στη Σύρο

Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» - Το Netflix έκλεισε τα σχόλια, μηνύσεις από Αιγυπτίους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης