Κύπρος: 6.000 επιστολές σε Ρώσους από τράπεζες για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους

Κύπρος: 6.000 επιστολές σε Ρώσους από τράπεζες για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους

Η κίνηση αυτή θεωρείται προληπτική ώστε να αποφευχθούν περιπλοκές με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μετά τις νέες κυρώσεις για τη Ρωσία

trapeza-kiprou
Μετά το νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη Ρωσία και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα δικηγόρων και λογιστών της Κύπρου, στις Κυπριακές τράπεζες προκλήθηκε πανικός.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Alpha Bank Cyprus, έχουν στείλει περίπου 6.000 επιστολές σε Ρώσους πελάτες τους, ζητώντας να κλείσουν τους λογαριασμούς τους εντός δύο μηνών. Πρόκειται για Ρώσους που κατέχουν μόνο ρωσικό διαβατήριο και δεν διαμένουν στη Κύπρο ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται προληπτική ώστε να αποφευχθούν περιπλοκές με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και να αποτραπεί η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων και εναντίον τραπεζών που συνεργάζονται με Ρώσους.

Στις επιστολές που έχουν σταλεί σημειώνεται πως δεν μπορεί να γίνει η απαραίτητη ταυτοποίηση και ως εκ τούτου οι λογαριασμοί θα πρέπει να κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια έκλεισαν μαζικά σε ένα βράδυ γύρω στις 50.000 εταιρείες «κέλυφος», οι οποίες στη πλειοψηφία τους ανήκαν σε Ρώσους. Ήταν εταιρείες στις οποίες δεν ήταν γνωστός ο πραγματικός ιδιοκτήτης και αυτή η πρακτική έδινε τη δυνατότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στην οποία μελετήθηκε η κατάσταση σε σχέση με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Κύπριους και αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής Μονάδας Επίβλεψης Εφαρμογής Κυρώσεων. Παρόμοιες αποφάσεις είχαν ληφθεί το 2016 και το 2022 αλλά φαίνεται πως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Εντωμεταξύ οι Κυπριακές Τράπεζες έχουν παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Κυπρίων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εν αναμονή υιοθέτησης του καταλόγου και από την ΕΕ.

Η επιβολή κυρώσεων σε Κύπριους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι συνεργάζονταν με Ρώσους ολιγάρχες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κλάδους των επαγγελματιών που έχουν Ρώσους πελάτες, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν και άλλοι σε λίστα κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κινήσεις ενότητας για αυτοδυναμία από Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Δεν ταυτίζομαι με τα λεγόμενα και τα πιστεύω της μητέρας μου, λέει η Κατερίνα Στεφανίδη

Survivor All Star: Στα Μπλε η ελληνοτουρκική «μάχη» με... MVP Μαρτίκα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης