Σε χαμηλό έτους το ρούβλι – Που οφείλεται η υποχώρηση

Σε χαμηλό έτους το ρούβλι – Που οφείλεται η υποχώρηση

Οι κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία έχουν προκαλέσει προβλήματα στη ρωσική οικονομία

ruble_xr
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών έπεσε την Παρασκευή το ρούβλι, 13 και πλέον μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν 82 προς 1 δολάριο. Έναντι του ευρώ το ρούβλι υποχώρησε 2% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 90,06 ρούβλια προς 1 ευρώ.

Αμέσως μετά την εισβολή το ρούβλι σε σχέση με το δολάριο ήταν στα 1 προς 113, είχε όμως σταθεροποιηθεί στα 1 προς 50 τον Ιούλιο.

Οι κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου έχουν προκαλέσει προβλήματα στη ρωσική οικονομία, η οποία έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2022, πολύ λιγότερο δηλαδή από την πτώση κατά 15% που προβλεπόταν.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προ ημερών παραδέχτηκε και αυτός ότι οι κυρώσεις έχουν κάποια επίπτωση στην οικονομία.

Το BBC σημειώνει ότι για την πτώση ευθύνονται διάφοροι παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο (που περιορίζουν τα κέρδη για τη Ρωσία) αλλά και η πώληση δυτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων.


Ειδήσεις σήμερα:


Βίντεο: Στην Κίνα έφτασε ο Μακρόν για να... ξεχάσει το συνταξιοδοτικό - Τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ

Κακουργηματική δίωξη για ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή στον πατέρα Αντώνιο

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 και 120 δόσεις - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν, oι προϋποθέσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης