Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά άνω του 4,5% - Η Credit Suisse «έσβησε» €3 δισ. μέσα σε λίγες ώρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά άνω του 4,5% - Η Credit Suisse «έσβησε» €3 δισ. μέσα σε λίγες ώρες

Sell off έως 11% στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω των γενικευμένων ανησυχιών για την Credit Suisse - H χειρότερη συνεδρίαση από το καλοκαίρι για την ελληνική αγορά - Ευρείες απώλειες και στα blue chips

xrimatistirio_2
Τις χειρότερες απώλειες από τις 14 Ιουνίου του 2022 εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse. Οι εντολές πώλησης προσέλαβαν μορφή χιονοστιβάδας, με την ελληνική αγορά να χάνει σχεδόν 3 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες.

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να κατρακυλούν έως 10%. Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και Mytilineos υποχώρησαν κοντά στο -5%, ενώ σε έντονα αρνητικό έδαφος βρέθηκε και η ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο -6%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 4,55% και διαμορφώθηκε στις 1.025,22 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 49 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.074,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 55 μονάδες (από 1.023,69 έως 1.078,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 175,8 εκατ. ευρώ.

Kλυδωνισμοί παρατηρούνται και στις ξένες αγορές, με τον Stoxx 600 να μειώνεται κατά 2,5%, ενόσω η μετοχή της Credit Suisse έφθασε νωρίτερα έως το -30%. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δε, χάνει περίπου 7%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones καταγράφει βουτιά κατά έως 600 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, όπως είναι εύλογο, βρέθηκε στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, καθώς κατακρημνίστηκε στο -8,44% και τις 763 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση από τις 5 Ιουλίου του 2022. Κι αυτό οφείλεται στο αβέβαιο μέλλον της Credit Suisse, το οποίο παρασέρνει πτωτικά το σύνολο των ευρωπαϊκών τίτλων.

Η μετοχή της Alpha Bank, παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, βούλιαξε στο -10,4% και το 1,13 ευρώ. Κατά 11% συρρικνώθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατήλθε του ορίου των 2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank εμφάνισε απώλειες στο -9,2% και το 1,23 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -4,1% και τα 4,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Κλείσιμο
Alpha Bank –10,39% 1,13 ευρώ
Eurobank -9,19% 1,23 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -4,17% 4,645 ευρώ
Πειραιώς -10,98% 1,8605 ευρώ

Βαριές απώλειες σ’ όλο τo ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,81% και 2.490 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos περιορίστηκε στο -4,7% και τα 23,5 ευρώ, διορθώνοντας μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης (+5,3%). Η μετοχή της Motor Oil, παράλληλα, υποχώρησε κατά -5,4% και απώλεσε τα 22 ευρώ, ενώ στο -5,5% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Lamda Συμμετοχών, Quest. Σε τουλάχιστον 3% ανήλθε η κάμψη και στις Autohellas, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ – Sarantis να τερματίζουν στο -6%. Η μοναδική διασωθείσα μετοχή ήταν αυτή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4,27% και 1.496 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε αρνητικά στο -6,8% και τα 3,98 ευρώ, με τη μετοχή της Cenergy να διολισθαίνει άνω του 6%. Fourlis, Intrakat, Premia, Profile, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ και Intracom έχασαν τουλάχιστον 4%. Η Attica Bank, δε, συμπλήρωσε το 3ο διαδοχικό limit down (-9,9%), εν μέσω των σεναρίων για την είσοδο της Thrinvest.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις οκτώ μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 107 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 71 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Η μετοχή της Alpha Bank κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιανουαρίου, δεχόμενη ένα ισχυρό κύμα αναταράξεων. Άνω των 25,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών. Μέρισμα από το 2024 προανήγγειλε ο CEO.

Η μετοχή της Πειραιώς «έπεσε» ξανά κάτω του ορίου των 2 ευρώ, με τους πωλητές να οδηγούν τον τίτλο στο 1,8 ευρώ. Κοντά στα 22,5 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος. Περιορίστηκαν στο +29% τα κέρδη του 2023.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ, καθώς διολίσθησε στα 7,8 ευρώ. Πέρασαν πακέτα 8,1 εκατ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. τεμάχια.

Η μετοχή της Mytilineos απώλεσε τα στηρίγματα των 24 ευρώ, διολισθαίνοντας κατά 1,2 ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. Στα 16% τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του έτους.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ κατακρημνίστηκε από τα επίπεδα των 4 ευρώ, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες υπονομεύουν το ανοδικό story της ελληνικής αγοράς. Κοντά στο 1 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Εθνική Τράπεζα -4,17% 28,6 εκατ. ευρώ
Alpha Bank -10,39% 25,6 εκατ. ευρώ
Πειραιώς -10,98% 22,3 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ -5,46% 17,8 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ -2,44% 13,9 εκατ. ευρώ
Eurobank -9,19% 13,7 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ -1,92% 9,3 εκατ. ευρώ
Mytilineos -4,69% 9,1 εκατ. ευρώ
Jumbo -1,53% 6,9 εκατ. ευρώ
Motor Oil -5,36% 6,1 εκατ. ευρώ

Τα απόνερα της Credit Suisse έφθασαν στην Αθήνα

Η Λεωφόρος Αθηνών παρέμεινε έρμαιο των διεθνών αναταράξεων, καθώς οι νέες ανησυχίες για το μέλλον της Credit Suisse οδήγησαν σ’ ένα από τα χειρότερα sell off των τελευταίων πολλών μηνών, επαναφέροντας τους πωλητές σε θέση οδηγού.

Η δήλωση του βασικού μετόχου της ελβετικής τράπεζας, δηλαδή της Saudi National Bank, ότι δεν πρόκειται να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, πυροδοτεί ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων σ’ όλη την Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο του 2023.

Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που υπονόμευσε αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και αναζωπύρωσε τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι νομισματικές αρχές, όπως όλα δείχνουν, θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η τρέχουσα τραπεζική αναστάτωση, η οποία φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον «βραχνά» της ευάλωτης Credit Suisse, ενδέχεται να δημιουργήσει δεύτερες «σκέψεις» στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Όλα τα παραπάνω, εύλογα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Εξάλλου, ένας από τους βασικούς κινδύνους της ελληνικής αγοράς -μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα και τον σκόπελο των εκλογών- συνίσταται στη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το 2022 (ιδίως η πρώτη), επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται και τα στοιχεία των ΟΠΑΠ – Aegean.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,51% και τις 438 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,93%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 3,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,36% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 4,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κατακρημνίζεται κατά τουλάχιστον 500 μονάδες, ενώ άνω του 1% ανέρχονται οι απώλειες σε S&P 500 και Nasdaq.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -5,2% και τα 67,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -4,7% και τα 73,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, ενισχύεται στο +0,87% και τα 1.927 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Deutsche Welle: Το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα υπενθυμίζει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής των δύο υπερδυνάμεων

Εκτινάχθηκαν τα cds της Credit Suisse - Ανησυχία για την βιωσιμότητά της

Ο Παπαϊωάννου πέθανε την ημέρα των 93ων γενεθλίων του Νεστορίδη


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης