Πάει πίσω η λύση για την Ελλάδα…

Πάει πίσω η λύση για την Ελλάδα…

Επαναγορά χρέους ή rollover, υπό προϋποθέσεις, αλλά οι υπογραφές θα πέσουν σε επόμενη συνεδρίαση Eurogroup

Πάει πίσω η λύση για την Ελλάδα…
Θεωρητικά όλοι είναι σε κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες. Με τις αγορές να πιέζουν σύσσωμη την Ευρωπεριφέρεια σε βαθμό ... ασφυξίας, το ... λογικό σενάριο θέλει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν άμεσα τη μεθοδολογία της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα για να προλάβουν, ει δυνατόν, την μετάστασή της σε Ιταλία, Πορτογαλία ή Ισπανία.

Το ζήτημα όμως είναι πως οι τελευταίες πληροφορίες από το Eurogroup θέλουν τους αρμόδιους υπουργούς να ΜΗΝ βιάζονται να λάβουν σήμερα, τώρα, αποφάσεις και να περιορίζονται στο να ... “εξουσιοδοτήσου픨(!) τους τεχνοκράτες των υπουργείων τους στο να μελετήσουν ποια από τις δύο προτάσεις – ανταλλαγή ομολόγων ή μετακύλισή τους με παράλληλη επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά – θα κληθούν να ... υπογράψουν στην επόμενη συνάντησή τους, στα τέλη Ιουλίου!!!

Τη σχετική πληροφορία που, εφόσον επαληθευθεί, προκαλεί έντονη ανησυχία στις αγορές, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους ευρωπαϊκών υπουργείων οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους “το σημερινό Eurogroup ΔΕΝ πρόκειται να καταλήξει σε συμπέρασμα, απλώς θα εξετασθούν δύο λύσεις, η επαναγορά ομολόγων και η μετακύλιση του χρέους, προκειμένου να βρεθεί μία λύση ΠΡΙΝ από το τέλος Ιουλίου”.

Κλείσιμο
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν πως το γαλλικό σχέδιο “έχει βγει από το τραπέζι” και πως “πάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup στο τέλος Ιουλίου, ώστε να υπογραφούν οι τελικές αποφάσεις”.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνάδουν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως “δεν τίθεται θέμα βιασύνης στις αποφάσεις για την παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα”!

Δεν τίθεται θέμα αύξησης πόρων του EFSF

Επίσης εντύπωση και ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις τόσο του χερ Σόιμπλε, όσο και αρκετών άλλων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων του EFSF, του μηχανισμού δηλαδή που εφόσον προκριθεί η λύση της επαναγοράς χρέους θα κληθεί να συμμετάσχει σε αυτή, διαθέτοντας κεφάλαια από το ταμείο του!

Τέλος, ερώτημα παραμένει το εάν, πως, σε ποιο βαθμό και με ποιο ... κόστος (!) θα συμμετάσχουν στην όποια λύση επιλεγεί, οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης του Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μας θύμισε για ακόμη μια φορά πως η χώρα του ΔΕΝ θα συναινέσει σε λύση που δεν θα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών.

Και νωρίτερα η Moody's ξεκαθάριζε πως αυτή η διαδικασία θα αξιολογηθεί ως χρεοκοπία...

Την κατάσταση δεν διαφωτίζουν, βεβαίως, περισσότερο οι δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου: “Ετοιμάζομαι να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το PSI, διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμα παραπέρα”, ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει γύρω στις 5 το απόγευμα…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης