Ο φόβος για την Ιταλία γκρεμίζει ευρώ και αγορές

Ο φόβος για την Ιταλία γκρεμίζει ευρώ και αγορές

Μεγάλες πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα σε όλη την Ευρώπη, με φόντο τη συνεδρίαση του Eurogroup που δεν αναμένεται να δώσει λύση

Χανιά: Εμπρηστικός μηχανισμός στα γραφεία της Ολυμπιακής
Ο φόβος για την Ιταλία γκρεμίζει ευρώ και αγορές
Πανικός σε όλη την Ευρώπη, καθώς κυβερνήσεις, αγορές και επενδυτές συνειδητοποιούν πλέον ότι η κρίση χρέους δεν αφορά την φτωχή Ελλαδίτσα αλλά και χώρες-μεγαθήρια, όπως η Ιταλία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Από το πρωί τα spreads των ιταλικών ομολόγων σπάνε το ένα ιστορικό υψηλό πίσω από το άλλο και οι αντίστοιχοι αριθμοδείκτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωπεριφέρειας ακολουθούν κατά πόδας.

Κλείσιμο
Το κόστος δανεισμού για τη γειτονική χώρα πλησιάζει το 5,9% και όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι τριγμούς μπορεί να προκαλέσει αυτό όταν μιλάμε για μια χώρα με χρέος της τάξης των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ!

Τα spreads έχουν εκτοξευθεί στις χώρες του Νότου και την Ιρλανδία, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές υποφέρουν: σχεδόν 3% οι απώλειες στην Φρανκφούρτη, πάνω από 3% στο Παρίσι και στη Μαδρίτη και περισσότερο από 4% στο Μιλάνο. Το δε Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,5% περίπου.

Την ίδια ώρα, το ευρώ καταρρέει, υποχωρώντας κάτω από τα 1,40 δολάρια, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρώτη την Επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, απειλούν ευθέως τους οίκους αξιολόγησης με “αντίποινα”!

Ωστόσο, λύση για το πρόβλημα χρέους δεν διαφαίνεται ούτε στο σημερινό Eurogroup, ενώ η Moody's ξεκαθαρίζει πως ΟΠΟΙΑ λύση κι αν προκριθεί για την Ελλάδα, θα θεωρηθεί αυτοστιγμή ως χρεοκοπία. Υπό επιτήρηση, δε, για πιθανή υποβάθμιση θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας ανέρχεται στο 119% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να λήγει την επόμενη πενταετία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος  (διαβάστε περισσότερα στο www.capital.gr)

Στο πλαίσιο αυτό, η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε τη λήψη νέων, έκτακτων μέτρων “για τη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας”!

Τουτέστιν, ανακοίνωσε την ουσιαστική απαγόρευση των περιβόητων ανοικτών πωλήσεων (για την ακρίβεια υποχρεώνει εφεξής τους επενδυτές να γνωστοποιούν τις ανοικτές τους πωλήσεις πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα, ήτοι για συναλλαγές που αφορούν πάνω από το 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εισηγμένης), μια απόφαση που τίθεται σε ισχύ άμεσα και τουλάχιστον μέχρι τις αρχές  Σεπτεμβρίου.

Κι επειδή οι αγορές δεν πείθονται εύκολα, στον “αγώνα” επιστρατεύθηκαν τόσο ο  εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης που δήλωσε ότι το Βερολίνο “έχει  εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση”, όσο και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας -και επόμενος διοικητής της ΕΚΤ- Μάριο Ντράγκι, που επανέλαβε σήμερα πως είναι βέβαιος ότι οι ιταλικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής με ευκολία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης