ΧΑ: ελληνική κατάρρευση με ιταλοαμερικανικό χρώμα

ΧΑ: ελληνική κατάρρευση με ιταλοαμερικανικό χρώμα

Δεν είμαστε μόνοι μας στην κρίση χρέους, καθώς αυτές τις ημέρες έλαβαν το τικέτο των «τιμωρών» των ομολόγων, τόσο η Ιταλία όσο και οι ΗΠΑ.

ΧΑ: ελληνική κατάρρευση με ιταλοαμερικανικό χρώμα
Δεν είμαστε μόνοι μας στην κρίση χρέους, καθώς αυτές τις ημέρες έλαβαν το τικέτο των «τιμωρών» των ομολόγων, τόσο η Ιταλία όσο και οι ΗΠΑ.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι δεν απαντούν σοβαρά για το ελληνικό χρέος, προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομία και στην αγορά.          

Από το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν φαίνονταν καλά, όπως και οι αγορές ομολόγων, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εκδηλώνονται στα ιταλικά ομόλογα και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές. Το ελληνικό spread ξέφυγε και πάλι, φθάνοντας τις 1433 μονάδες ( +30 ). Πάνω από 1000 μονάδες σε Ιρλανδία και Πορτογαλία , ενώ στην Ιταλία έφθασε στις 287 μονάδες.

Κλείσιμο
Μ’ άλλα  λόγια, το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού, ανήλθε στο 5,87%, ένα σημείο το οποίο είναι απαγορευτικό για τον δανεισμό της γειτονικής χώρας, το χρέος της οποίας είναι της τάξης των 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ήδη η κυβέρνηση εξετάζει πακέτο λιτότητας προκειμένου να φέρει σε λογαριασμό το χρέος το οποίο ήδη φθάνει στο 120% του ΑΕΠ.

Πιέσεις

Όμως, το ελληνικό δημόσιο επέλεξε ίσως την χειρότερη ημέρα για να διενεργήσει το πακέτο του 10% των μετοχών του ΟΤΕ ( 391 εκατ. ευρώ). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 473 εκατ. ευρώ, έτσι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε σε 82 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στην δίνη των ρευστοποιήσεων – καθώς ήταν γνωστό από νωρίς ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο, προκειμένου να δοθεί μια λύση στο ελληνικό χρέος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1218,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,58%.

Οι 1218 μονάδες απέχουν ένα βήμα από το χαμηλό έτους ( 1197 μονάδες) και εφόσον δεν σημειωθεί κάποια πρόοδος είναι θέμα χρόνου να διασπαστούν.

Παρά ταύτα, αύριο και τεχνικά το χρηματιστήριο χρειάζεται μια αντίδραση, δεδομένου ότι έχασε και όλα τα τελευταία κέρδη.

Στα 4,42 ευρώ έκλεισε η Εθνική σημειώνοντας πτώση 5,50%. Κατάρρευση στην Eurobank με πτώση 7,91%. Πτώση 3,07% για την Alpha Bank.

Πάνω από 8% η πτώση στην Τράπεζα Κύπρου, στο -6,9% η Marfin Popular και στο -5% από την MIG.

Πάνω από 3% οι απώλειες σε ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο και 2,23% για την ΔΕΗ. Πτώση 4,07% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης