Apple: Ο Τιμ Κουκ συμφώνησε να του περικόψουν τις αποδοχές του στα... 49 εκατ. δολάρια

Apple: Ο Τιμ Κουκ συμφώνησε να του περικόψουν τις αποδοχές του στα... 49 εκατ. δολάρια

Η εξέγερση των μετόχων ανάγκασε τον επικεφαλής της εταιρείας να συμβιβαστεί σε μείωση του πακέτου κατά 40% 

tim_cook
Συρρικνωμένες αλλά και πάλι όχι πενιχρές θα είναι οι αποδοχές του Τιμ Κουκ από την Apple, μία κίνηση που απαντά στην εξέγερση των μετόχων της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple ζήτησε από μόνος του τη μείωση του μισθού του. Μετά την πρωτοβουλία του, η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι το πακέτο αμοιβών του Κουκ θα πέσει στα 49 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που είναι χαμηλότερο κατά 40% από τον στόχο αμοιβής του για το 2022 και περίπου το μισό της συνολικής αποζημίωσης των 99,4 εκατομμυρίων δολαρίων που του δόθηκε πέρυσι.

Για το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό της αποζημίωσης του Κουκ, δηλαδή περίπου το 75%, ήταν συνδεδεμένο με τις μετοχές της εταιρείας. Ωστόσο, μετά την πτώση της μετοχής κατά 27%, οι μέτοχοι καταψήφισαν το πακέτο των αποδοχών. Η ψηφοφορία δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Τιμ Κουκ ζήτησε επίσης τη μείωση της συνολικής αμοιβής του.

Διατηρείται ο μισθός των 3 εκατ. δολαρίων

Κλείσιμο
Ο βασικός μισθός του Κουκ, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, θα διατηρηθεί, όπως και ένα μπόνους 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, το νέο πακέτο αμοιβής «ανταποκρίνεται στα σχόλια των μετόχων» ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την απόδοση και την «εξαιρετική ηγεσία» του επικεφαλής της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Τιμ Κουκ, που είναι ο επικεφαλής της Apple από το 2011 έχει προσωπική περιουσία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της Apple, όπως και άλλων τεχνολογικών εταιρειών υποχώρησε πέρυσι, μετά τα lockdown λόγω κορωνοϊού, που οδήγησε στο κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα, εν μέσω φόβων για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.

Πέρυσι τον Ιανουάριο, ο τεχνολογικός κολοσσός έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε όμως έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρούλα Πισπιρίγκου προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χειρισμούς δικαστών και εισαγγελέων

Επεισόδιο με τον Λαγό στη δίκη της ΧΑ - Επιτέθηκε στη Μάγδα Φύσσα

Τη Δευτέρα στις 12:00 η κηδεία του Κωνσταντίνου - Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός 6 με 10:30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης