Προϋπολογισμός: Αυξάνονται τα κονδύλια για τις συντάξεις

Προϋπολογισμός: Αυξάνονται τα κονδύλια για τις συντάξεις

«Αγκάθι» η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης

syntaxeis
Tην επίσπευση του ρυθμού απονομής των συντάξεων προεξοφλούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία που εμφανίζονται ιδίως για τις επικουρικές συντάξεις αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις εμφανίζεται αυξημένη κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022 (25.750 δισ. από 25.700 το 2021) ενώ η δαπάνη για τις επικουρικές εμφανίζεται αυξημένη κατά περίπου 300 εκατ. (4.043 το 2022 από 3.777 το 2021)

Ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς ασκώντας πιέσεις στους στόχους που έχουν τεθεί για επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

Τον Οκτώβριο ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έφθασε στις 20.948 από 18.862 που ήταν τον Σεπτέμβριο. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 169.433, όταν για το σύνολο του 2020 ήταν 175.705. Οι ειδικοί στην ασφάλιση εξακολουθούν να εκτιμούν ότι οι αιτήσεις στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Κατά τάλλα μείωση καταγράφεται στις δαπάνες του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας από 1..449 δισ. σε 1.250 το 2022 , μείωση που οφείλεται στην πρόβλεψη για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης ενώ σταθερό στα 500 εκ. ευρώ παραμένει το κονδύλι για τα προγράμματα απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κατά 576 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 974 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ 2022-2025, πρόβλεψη που αμφισβητούν οι ειδικοί της ασφάλισης, χαρακτηρίζοντάς την υπερτιμημένη. Η εν λόγω αύξηση σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 538 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της προσδοκώμενης αύξησης της απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσης και το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο. Ταυτόχρονα, αυξημένες προβλέπονται και οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που οφείλεται κυρίως:

• στην αυξημένη επιχορήγηση που εκτιμάται ότι θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπά-νης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής και

• στην αύξηση της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 399 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της δαπάνης για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ παροχών και παροχών ασθένειας σε είδος. Ειδικότερα, η αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών αποδίδεται στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.



Ειδήσεις σήμερα: 

Τα όπλα των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ για το ντιμπέιτ και την τελική ευθεία προς τις κάλπες

Νέο κύμα μέτρων με το βλέμμα στα Χριστούγεννα - Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Φθινοπωρινό σκηνικό και συννεφιά το πρωί, «ανοίγει» ο καιρός προς το μεσημέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης