Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Γιατί το υπουργείο Οικονομικών τις «καλοβλέπει»

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Γιατί το υπουργείο Οικονομικών τις «καλοβλέπει»

Η ροπή των καταναλωτών προς το πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα αλλάζει το πλαίσιο κινήτρων αλλά και την εστίαση των ελέγχων - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΟ.ΙΚ και της ΤτΕ

cyber-monday
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο υπουργείο οικονομικών σχεδιάζουν και επανασχεδιάζουν το πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις όσο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Τώρα όμως τα τα σχέδια αυτά αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Η πρόθεση του υπουργείου να ενισχύσει (με φόρο-μπονους) όσους θέλουν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές και να ζητούν e-αποδείξεις από επαγγέλματα που ρέπουν προς την φοροδιαφυγή δείχνει ακριβώς την ρώτα που χαράσσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αναβαλλόμενη ζήτηση η ανάκαμψη της κατανάλωσης και γενικά το πλαίσιο των συναλλαγών από δω και εμπρός θα περνούν από «ηλεκτρονικό πρίσμα» και το υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει κι άλλα κίνητρα για να ενισχύσει την τάση αυτή. Βέβαια στην ίδια κατεύθυνση θα στραφούν και οι μηχανισμοί ελέγχου του Δημοσίου κάτι που θα ενισχυθεί τόσο με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών στο σύστημα Taxis όσο και με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο καταδεικνύουν αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (που δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το Μάιο του 2021 η αύξηση ανήλθε στο 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο 2021, οι ηλεκτρονικές πληρωμές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. «Αυτό δε σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και εισοδήματα, αλλά ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», εξηγούν απο το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζουν νέους τρόπους για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανήλθαν σε 1,15 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 66 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,02 δισ. από 857 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%. Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική της πορεία και το 2020, φτάνοντας στα 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε στα 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες υποχώρησε στα 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρήθηκαν το 2020 σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.



Ειδήσεις σήμερα

Αχαΐα: Τραγωδία στη Χαλανδρίτσα - Αγρότης καταπλακώθηκε από αγροτικό μηχάνημα και έχασε τη ζωή του

Γκάμπια: Δέκα νεκροί, πάνω από 1.500 εκτοπισμένοι εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας

Νότια Κορέα: Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού για 2η συνεχόμενη ημέρα - Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε Σεούλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης