Έπαινοι από το νομικό κόσμο για το νέο βιβλίο της καθηγήτριας Τζούλιας Ηλιοπούλου-Στράγγα

DSC_9361

Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ως ο «καλύτερος πλοηγός για τα θεμελιώδη δικαιώματα για νέους και ξένους επιστήμονες» αλλά και για τον οποιονδήποτε εφαρμοστή του δικαίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από σημαντικούς εκπροσώπους του νομικού κόσμου της χώρας αλλά και από μαθητές και φοιτητές της, η ομότιμη καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Τζούλια Ηλιοπούλου - Στράγγα, παρουσίασε, το περασμένο Σάββατο, το νέο της βιβλίο με τίτλο «Γενική θεωρία θεμελιωδών δικαιωμάτων - Όψεις της πολυεπίπεδης προστασίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σάκκουλα» -Αθήνα-Θεσσαλονίκη- έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με ομιλητές κορυφαία ονόματα του νομικού γίγνεσθαι τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμβληματική θέση κατά την τελετή παρουσίασης, είχαν οι μαθητές της συγγραφέως, στους οποίους η ομότιμη καθηγήτρια έχει αφιερώσει το νέο της βιβλίο.«Αφιέρωσα το βιβλίο στους μαθητές μου γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, η κινητήριος δύναμη, μια δεξαμενή άντλησης ερεθισμάτων» είπε, μεταξύ άλλων, η ίδια στην τοποθέτησή της.

DSC_9336
Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης


Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2013 -2015) καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Αθανάσιος Ράντος και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομότιμος καθηγητής της Νομικής επίσης στο ΑΠΘ κ. Βασίλειος Σκουρής, μίλησαν για το νέο βιβλίο της κυρίας Ηλιοπούλου - Στράγγα χαρακτηρίζοντας το ως ένα «εμβληματικό έργο», «ένα σύγγραμμα που αποτελεί τον καλύτερο πλοηγό για νέους αλλά και ξένους επιστήμονες σε ό,τι αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα».

Την πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, συντόνισε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Χρίστος Γεραρής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής - ο οποίος αφού ευχαρίστησε τη συγγραφέα για την συμβολής της σε θέματα που αφορούν στο Μουσείο χαρακτήρισε το συγγραφικό της έργο «σπουδαίο» - αλλά και ο κ. Στυλιανός - Ιωάννης Κουτνατζής Λέκτωρ Νομικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μαθητής της ομότιμης καθηγήτριας.

«Πρόκειται για ένα έργο ζωής που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς» τόνισε ο κ. Κουτνατζής μιλώντας για το βιβλίο και παράλληλα ευχαρίστησε την καθηγήτρια του εκ μέρους όλων των μαθητών της για όσα τους δίδαξε: «Διεύρυνε τους ορίζοντες μας, μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας με ιδιαίτερη προσοχή και μητρική αγάπη, μας παρέδιδε μαθήματα ήθους και ανεξαρτησίας, προσηλωμένη πάντα στη διδασκαλία και την έρευνα μας έδωσε την ευκαιρία της επαφής με την επιστημονική δεοντολογία» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παρουσιάζοντας τα μέρη του συγγράμματος ο κ. Γεραρής, αφού χαρακτήρισε «συγκινητική» την αναφορά της καθηγήτριας στα προλεγόμενα του βιβλίου της στους μαθητές της οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί της για την συγγραφή του, έδωσε το λόγο στον κ. Βενιζέλο.

DSC_9370
Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Χρίστος Γεραρής


«Πρόκειται για εμβληματικό και συστηματικό έργο με ασφυκτική τεκμηρίωση, πυκνές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία και το οποίο αναπτύσσει ένα θαρραλέο διάλογο με τη νομολογία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως η συγγραφέας «τοποθετήθηκε θαρραλέα για πολύ σημαντικά ζητήματα και δεν δίστασε να τα βάλει με όλα τα μεγάλα θέματα με μαχητικές και τεκμηριωμένες απόψεις». Ένα από αυτά τα ζητήματα - είπε ο κ. Βενιζέλος - είναι η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας σε συνθήκες ΕΕ και ευρωζώνης, «άρα σε συνθήκες οικονομικής ανισότητας».

Στη συνέχεια ο κ. Γεραρής έδωσε το λόγο στον κ. Ράντο στον οποίο μάλιστα ευχήθηκε να «φύγει πολύ γρήγορα το πρώτο συνθετικό από την λέξη αντιπρόεδρος», η οποία αναφέρεται στην ιδιότητα του.

«Πρόκειται για ένα μαχητικό και επίμονο στις απόψεις του βιβλίο που θέλει να πείσει όπου υπάρχουν διιστάμενες απόψεις τις οποίες και αναλύει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και προσέθεσε: «Η συγγραφές δεν διστάζει να τα βάλει με το ΣτΕ, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και με το Δικαστήριο της ΕΕ σε ορισμένα θέματα, όπως η νομολογία της κρίσης... Αναλύει εξαιρετικά τον αγώνα υπεροχής δικαιοδοτικών κρίσεων μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων, ένα «Game of Thrones» πολύ πριν εφευρεθεί το «Game of Thrones».

Ο κ. Ράντος, τόνισε, ωστόσο, πως «δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι με όλα» και κλείνοντας την τοποθέτησή του χαρακτήρισε το βιβλίο ως τον «καλύτερο πλοηγό για τα θεμελιώδη δικαιώματα για νέους και ξένους επιστήμονες, που θα ήταν ευχής έργον να μεταφραστεί σε δύο ευρωπαϊκές γλώσσες».

DSC_9430
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Αθανάσιος Ράντος


Στο «πάθος» της κυρίας Ηλιοπούλου - Στράγγα ώστε το συγγραφικό της έργο να είναι πάντα ολοκληρωμένο, την «αφοσίωση της στο ακαδημαϊκό της έργο» αλλά και στην ικανότητά της να εκφράζει την άποψή της χωρίς να παραβλέπει τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς, μίλησε, μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρής, ο οποίος μάλιστα προλογίζει το βιβλίο.

«Γνωρίζω την ιδιαίτερη εκτίμηση που απολαμβάνει η συγγραφέας στο εξωτερικό και ειδικά στο φυσικό της χώρο στη Γερμανία», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ υπενθυμίζοντας την «κοινή αφετηρία του με τη συγγραφέα, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου» όπου ο ίδιος και η κυρία Ηλιοπούλου - Στράγγα συνυπήρξαν για ένα χρονικό διάστημα. Ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ ως διδάκτωρ του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου και η συγγραφέας ως επιστημονικός συνεργάτης (βοηθός) σε έδρα του Γερμανικού Δημοσίου Δικαίου και του Οικονομικού Δικαίου.

Ο κ. Σκουρής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο θέμα των διαφορετικών κρίσεων μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων, το οποίο θέτει η συγγραφέας. «Ναι, βεβαίως πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία των ανωτάτων δικαστηρίων. Όσο όμως και να καταριόμαστε τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις, ναι αυτές μπορεί να υπάρχουν», επισήμανε.

DSC_9513
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Γενική θεωρία θεμελιωδών δικαιωμάτων - Όψεις της πολυεπίπεδης προστασίας στον ευρωπαϊκό χώρο»
DSC_7901
Από αριστερά ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ. Δίπλα του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξ ευωνύμων του κ. Βενιζέλου ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και δίπλα του η καθηγήτρια Τζούλια Ηλιοπούλου - Στράγγα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Χιχιχι

Αξέχαστες εποχές. Σύνθεση Δημοσίου με καύσωνα, να έχεις περάσει προφορικά από Λαζαράτο στο Διοικητικό και να σε παραλαμβάνει στη συνέχεια η Στράγγα για το Συνταγματικό. 3 ώρες εξέταση το κάθε γκρουπ φοιτητών. Αν δεν παρέδιδες πνεύμα, δε σταματούσε.

Σοφία

Χαχαχα, η κλασσική εξάωρη εξέταση της Σύνθεσης Δημοσίου! Θυμάμαι πόσο εξαντλημένη γύρισα σπίτι εκείνη την ημέρα. Ευτυχώς δεν το έδωσα καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα του 2010-2011. Πάντως εξαιρετική η κα. Στράγγα, από εκείνην έμαθα Δημόσιο Δίκαιο. Υψηλοτάτου επιπέδου μάθημα. Και δίκαιη.

Τώρα μετράς φραγκοδίφραγκα, όμως ε;

Σας γέμιζαν τα μυαλά αέρα στο πανεπιστήμιο, ενώ τώρα οι μισοί δικηγόροι έχετε γίνει επιστημονικό προλεταριάτο και λούμπεν ε;

Σοφία

Στο εξωτερικό εργάζομαι αγαπητό τρολλ και βεβαίως δε μετρώ φραγκοδίφραγκα. Και αυτό χάρη σε ορισμένους καθηγητές μου (όπως η εικονιζόμενη κυρία) που μας έμαθαν γράμματα, ώστε να μπορούμε να σταθούμε επιστημονικά οπουδήποτε.

Και πάλι loser είσαι, αφού σε ΄διώξαν απ' τον τόπο σου!

Εγώ, πάντως, πάω παραλία τώρα για φραπεδάκι και καμάκι. Zηλεύεις, Μανδάμ Σύνθεση Δημοσίου; Άντε πάγαινε τώρα και αγόρασε καμιά ζακέτα, Ελληναρού του εξωτερικού. Κάνει κρύο εκεί μαθαίνω.

Σοφία

Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ ακόμα για να τρολλάρεις με επιτυχία, οι τωρινές σου προσπάθειες είναι πολύ μέτριες. Προσπάθησε να σκεφτείς κάτι πιο πρωτότυπο, πάρε παράδειγμα από πετυχημένα τρολλ της σελίδας! :) :) Για περαιτέρω συμβουλές και πρακτική εξάσκηση, θα πρέπει να απευθυνθείς αλλού όμως. Καλή σου μέρα!

Αφού είσαι μια ακόμη γεροντοκόρη που δεν βρήκε γαμπρό στην Ελλάδα

και πήγε στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Καλό το τρολάρισμά μου τώρα; Καλημέρα σας!

Ενω εσυ ...

Ποσα κιλα τουβλο εισαι? 200? Το διαδικτυο δεν εφευρεθηκε για να γραφειs εσυ τιs βλακειεs σου.

θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα ;

ΛοΛ μιλάμε για μυθιστότηρημα, έτσι ;

B

Εξαιρετική η κα Στραγγα, καταρτισμενη αλλά και πολύ δίκαιη. Συγχαρητήρια και πάντα τέτοια. Μια πρώην φοιτήτρια της του έτους 2010 στη νομική Αθήνας.

Χ

Από θεωρία καλά τα πάμε, στην πράξη όμως??? χαχαχα

Ιχθ

Ξεχωριστή δάσκαλος, φίλη και μάνα για τους φοιτητές. Μνήμες απο το 1991 στη Νομικη Αθηνών... Sos θέμα στις εξετάσεις η τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων. Άξια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης