Λίνα Μενδώνη: Πρωτοβουλίες για την στήριξη πνευματικών δικαιωμάτων και ελληνικού τραγουδιού

Λίνα Μενδώνη: Πρωτοβουλίες για την στήριξη πνευματικών δικαιωμάτων και ελληνικού τραγουδιού

Υπογράφει την ΚΥΑ για την ΕΔΕΜ,  τάσσεται υπέρ της ενοποίησης του χώρου του πνευματικού δικαιώματος και μελετά τρόπους ενίσχυσης του ελληνικού τραγουδιού ακολουθώντας το γαλλικό πρότυπο

Μενδωνη
Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και για την στήριξη του ελληνικού τραγουδιού γενικότερα φέρεται να έχει αποφασίσει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά και τις αντιδράσεις καλλιτεχνών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πως οι δύο αυτοί χώροι έμειναν, επί της ουσίας, εκτός των έκτακτων μέτρων για τον Πολιτισμό  που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πριν λίγη ώρα βρισκόταν στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Πάνου Σκουρολιάκου,  θα υπογράψει σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για μία υπογραφή που αναμενόταν καιρό, και με ιδιαίτερη ανυπομονησία, από τους συνθέτες και τους στιχουργούς οι οποίοι, μετά την ταλαιπωρία αλλά και οικονομική καταστροφή που υπέστησαν από το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ και τις μακροχρόνιες διαβουλεύσεις σχετικά με τον ιδανικότερο αντικαταστάτη της, επλήγησαν και από το χτύπημα του κορωνοϊού δεδομένου ότι οι χώροι διασκέδασης παρέμεναν κλειστοί. 
Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να καταβάλει προσπάθειες με στόχο την ενοποίηση του ταλαιπωρημένου χώρου του πνευματικού δικαιώματος, την εκπροσώπηση δηλαδή του συνόλου του δημιουργών από έναν και μοναδικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, κάτι που αναμφισβήτητα θα ήταν προς όφελος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών μουσικής. Γι’ αυτό τον σκοπό εξάλλου έχει προγραμματιστεί, μέσα στην εβδομάδα, συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τους εκπροσώπους της «Αυτοδιαχείρισης», του έτερου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών.
Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως η πολυπόθητη, για τους περισσότερους τουλάχιστον, σύγκλιση, δεν θα επιτευχθεί εύκολα. Το παραπάνω συμπέρασμα αποδεικνύεται και από την χθεσινή, επιθετική ανακοίνωση της «Αυτοδιαχείρισης» η οποία δεν είδε με καλό μάτι τα αιτήματα της «ΕΔΕΜ» για κρατική οικονομική ενίσχυση προκειμένου να καλύψει τα πρώτα λειτουργικά έξοδα του νέου οργανισμού. «Το αιφνίδιο αίτημα για την καταβολή από το κράτος, μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης για να εκκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας δικαιούχων έργων μουσικής «ΕΔΕΜ», δεν υποστηρίζεται από καμία πραγματική ανάγκη του κλάδου, δε στηρίζεται σε κανένα νομικό πλαίσιο και αντιβαίνει στις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των 17 εν λειτουργία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διερευνά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί  ο χώρος του Ελληνικού Τραγουδιού ο οποίος θα ζήσει ένα δύσκολο καλοκαίρι κι έναν ακόμη δυσκολότερο χειμώνα. Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται για απευθείας κρατική χρηματοδότηση αλλά για αποφάσεις οι οποίες θα ενταχθούν σε κάποιο νέο σχέδιο νόμου και θα στοχεύουν στο να προκύψουν κάποιοι επιπλέον πόροι για τον συγκεκριμένο χώρο.
Γι' αυτό ακριβώς το θέμα, εξάλλου, η Λίνα Μενδώνη, είχε, όπως μαθαίνουμε, μια διεξοδική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό της, Φρανκ Ριστέρ, δεδομένου ότι στην Γαλλία ανακοινώθηκε, προ ημερών, από τον Πρόεδρο Μακρόν, πρόγραμμα επέκτασης της εισοδηματικής στήριξης σε εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού αλλά και ενίσχυσης του γαλλικού τραγουδιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Με θερμομέτρηση, αντισηπτικά και λίγους μαθητές άνοιξαν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Νέα «όπλα» στη... μάχη - Δοκιμάζουν το remdesivir σε συνδυασμό με το baricitinib

Κορωνοϊός: Διεθνής έρευνα που έγινε στην Ελλάδα δείχνει γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης