Μια γιορτή μικρασιατικών γεύσεων

artaki01

Οι δραστήριες γυναίκες του Συλλόγου Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών στο 3ημερο της γιορτής που θα γίνει στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης (12-13-14 Ιουλίου 2019) θα παρουσιάσουν την ζωντανή μνήμη που μεταφέρει από γενιά σε γενιά το φαγητό και τη κουλτούρα του τόπου που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοι τους. 

Στο τραπέζι σε ένα από τα δωμάτια του Λαογραφικού Μουσείου απλώθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου πιατέλες με πληθωρικό περιεχόμενο προερχόμενο από συνταγές που κρατήθηκαν ως ακριβό μυστικό που πέρασε από γενιά σε γενιά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την εγκατάσταση των οικογενειών των προσφύγων που έφτασαν από την μακρινή Αρτάκη (στη νότια πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στον ισθμό που συνδέει την χερσόνησο της Κυζίκου με την υπόλοιπη Μικρά Ασία, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη) στα εδάφη του τσιφλικιού των Βουδούρηδων σε αυτή την ήσυχη μεριά του Ευβοϊκού, μερικά χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.
artaki02

Οι πιατέλες με τα φαγητά με τις γεύσεις και τα αρώματα της μικρασιατικής καταγωγής και προέλευσης ήταν ένα πρώτο αλλά ισχυρό δείγμα όλων όσων θα παρουσιαστούν με πρωτοβουλία των γυναικών του Συλλόγου Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών στο 3ημερο της γιορτής που θα γίνει στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης (12-13-14 Ιουλίου 2019). Με την επιμονή των γυναικών το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιάτικων Γεύσεων είναι ένα γεγονός που ξεπερνά τα όρια της μικρής ευβοϊκής κοινότητας.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο τραπέζι που στήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο (ένα από τα μέρη που διατηρεί μέσα από αρχειακό υλικό, ενδυμασίες, φωτογραφίες, μαγειρικά σκεύη, ιερατικά άμφια κ.α τις μνήμες ενός αστικού πολιτισμού που ξεριζώθηκε το καλοκαίρι του 1922).
artaki03

Στο τραπέζι βρέθηκαν εν παρατάξει: Αχαμνόπιτα (ένα είδος γαλατόπιτας), το Γιαλάν Σαρμά ( με βασικό συστατικό το ρύζι), το Κους – Κους σε διάφορες εκδοχές, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, οι μελιτζάνες με τα αυγά και την πικάντικη κεφαλογραβιέρα στο τηγάνι, τα γλυκά Μιμίκια με άφθονη άχνη, ο πανταχού παρών Γαύρος, ο προύχοντας της γεύσης για την περιοχή – εδώ στην εκδοχή του γαύρου πλακί. Μάλιστα, ο Γαύρος των Αρτακηνών που έσωσε από την πείνα ολόκληρες περιοχές μεταξύ αυτών και την Χαλκίδα στη Κατοχή έχει πάντα την τιμητική του στα πιάτα των προσφύγων.

Την Αχαμνόπιτα την έφερε η Σμαρώ Ψαθέρη – Μιμίκου, εγγονή της Σμαρώς Πινάτση ( που εγκαταστάθηκε στη Νέα Αρτάκη το 1923) αλλά του Μιλτιάδη Ψαθέρη που ήταν μεταξύ εκείνων που επέλεξαν το μέρος για την μετεγκατάσταση των Αρτακηνών που είχαν βρεθεί μετά τον ξεριζωμό στην Θεσσαλονική και ήταν εκείνος που παρουσιάστηκε μπροστά στην αρχόντισσα Βουδούρη για να διεκδικήσει τα εδάφη του τσιφλικιού της.
artaki04

Η Μαίρη Τσομπανίκου μαγείρεψε στο τηγανάκι τον απαιτητικό Γιαλάν Σαρμά, ενώ είχε ξυπνήσει νωρίς για να φτιάξει διάφορες εκδοχές του Κους – Κους που συνόδεψε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Η Μαίρη που σκηνοθετεί τις παραστάσεις των γυναικών είναι εγγονή της Μαρίας Τσεσμετζή, που ήρθε και εκείνη στη Νέα Αρτάκη το 1923 και ήταν και η πρώτη νύφη του χωριού (γαμπρός ο Δημήτρης Τσομπανίκος).

Η Χαρίκλεια Καμπάκη έφτιαξε τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Εγγονή της Χαρίκλειας Καμπάκη Χαρίκλειας του Αντωνίου το γένος Κουιμουτζόγλου που η οικογένεια της ήρθε και εκείνη στη Νέα Αρτάκη το 1923.

Η Μαίρη Κορώνη είναι εγγονή της Μαρίας (Μαργέλης) Βογιατζόγλου και μαζί με την 85χρονη μητέρα της, την σεβάσμια κυρία Νίκη Κουτουλή έφτιαξαν με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη τις πικάντικές (λόγω κεφαλογραβιέρας) μελιτζάνες με τα αυγά. Οι γονείς της κας Κουτουλή έφτασαν στην Νέα Αρτάκη το 1923.
artaki05

Η Πόπη Μουρτίκα με τα γλυκά της Μιμίκια είναι εγγονή της Καλλιόπης Προδρόμου. Η οικογένεια της γιαγιάς της έφθασε στη Νέα Αρτάκη το 1931, μετά από σύντομη διαμονή στην Καβάλα.

Η Ελένη Κικίδη που έφτιαξε τον γαύρο πλακί είναι εγγονή της Ελένης Λιοτάκη, η οικογένεια της οποίας έφτασε στην Νέα Αρτάκη το 1923.

Την γενική επιμέλεια είχε μια από τις πιο νέες γυναίκες της πρωτοβουλίας: Η Φανή Κοτρώνη εγγονή της Φανής Θεολόγου από τις οικογένειες που ήρθαν στο νέο τόπο της ζωής τους το 1923.
artaki06
artaki07
artaki08

Περισσότερα για το Φεστιβάλ: www.facebook.com




ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες