#5yearsofimpact

5yearsofimpact-new

Ο Muhammad Yunus, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος και κοινωνικός επιχειρηματίας το Σάββατο 30 Μαρτίου θα βρεθεί στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στους γιορτασμούς των 5 χρόνων του Impact Hub Athens

Το Ιmpact Hub Athens, αυτό το ανήσυχο εργαστήριο για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και την κοινωνική επιχειρηματικότητα που έφτιαξαν στην Αθήνα ο Δημήτρης Κοκκινάκης και η Σοφία Λάμπρου κατάφερε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει ένα παράδειγμα προς μίμηση. Σε λίγες μόλις μέρες σβήνει 5 κεράκια στη τούρτα του και το γιορτάζει δεόντως. Μάλιστα, μέσα σε ένα 3ημερο ειδικών εκδηλώσεων επέλεξε με τον δικό του τρόπο να δώσει απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα των καιρών μας: Γιατί η κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα είναι καθοριστικής σημασίας τα επόμενα 5 χρόνια; Που πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και ποια είναι τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για να συμβάλουμε στη θετική αλλαγή;

Πιο συγκεκριμένα, το Ιmpact Hub Athens μας δίνει ραντεβού για τις 28 και 29 Μαρτίου, στο χώρο του στην οδό Καραϊσκάκη στη γειτονιά του Ψυρρή. Εκεί μέσα από πάνελ και workshops θα αναδειχθούν και οι απαντήσεις που αναζητούνται. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές οι ενότητες είναι:

i. Συστημική Αλλαγή: Πώς αλλάζει ο κόσμος σήμερα; Πού πρέπει να επικεντρωθούμε καθώς διαμορφώνουμε την ατζέντα της κοινωνικής καινοτομίας και της θετικής αλλαγής; Ποια είναι τα ρεύματα που θα καθορίσουν την οικονομία και την κοινωνία στα επόμενα χρόνια; Που μπορούμε να εντοπίσουμε λαμπρά σημεία εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης, κατανάλωσης, συμβίωσης και συμμετοχής; O Alberto Masetti Nannini - Global Programmes Director, Impact Hub Network - ως κεντρικός ομιλητής, θα αναλύσει τις παγκόσμιες τάσεις διαμόρφωσης της συστημικής αλλαγής.

ii. Τεχνολογία: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία αιχμής για κοινωνικούς σκοπούς και για την ενίσχυση του κοινωνικού αντίκτυπου; Με συντονιστή της συζήτησης την Δέσποινα Μητροπούλου - Director της GFOSS - Open Technologies Alliance, ο Βασίλης Κωστάκης - Καθηγητής του P2P Governance στο TalTech και Faculty Associate του Πανεπιστημίου Harvard - θα διερευνήσει την δυναμική της τεχνολογίας σε σχέση με την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, ο Thomas Patzko - από το Impact Hub Ζυρίχης - θα εξετάσει τη σύνδεση της τεχνολογίας με το ατομικό και κοινωνικό καλό και η Vanessa Mason - Research Director, Future 50 στο “Institute for the Future” - θα αναλύσει τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της υγείας. Επίσης, η Susanna Pollack - πρόεδρος του Games For Change - θα μας μιλήσει (μέσω Skype) για την δύναμη των παιχνιδιών στην ενίσχυση του κοινωνικού αντίκτυπου και ο Βασίλης Τσόλης - Co-Founder & CEO of Cognitiv+, θα εμβαθύνει στην σχέση της τεχνολογίας με την ηθική .

iii. Διαχείριση Αστικού Περιβάλλοντος: Πώς οι επιχειρηματίες, οι ακτιβιστές, οι πολίτες και οι κυβερνητικοί φορείς επηρεάζουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή της πόλης, όπου ζουν και εργάζονται; Ο Charles Landry - μία πολύ σημαντική προσωπικότητα για τη χρήση της δημιουργικότητας και της φαντασίας στο αστικό περιβάλλον, ερευνητής, συγγραφέας των βιβλίων “The Civic city in a Nomadic World”, “The Creative Bureaucracy & its radical common sense” κ.α. - θα αναλύσει την κατεύθυνσή μας προς μια καινοτόμο πόλη. Ο Tom Fleming – ιδρυτής του “Tom Fleming Creative consultancy” θα μας μιλήσει για το ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση της αστικής ζωής, και ο Miograd Kuc από το ZK/U Berlin, θα αναφερθεί στους τρόπους συμμετοχής και επιρροής για την ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτικού ιστού. Επιπρόσθετα, ο Sebastian Schluerer - Program Coordinator του Robert Bosch/Mitost, θα μας μιλήσει για τις προκλήσεις των συνεργατικών ενεργειών. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι η Έλενα Μαυρομιχάλη - Senior Consultant on Cultural Policies.

iv. Ακτιβισμός: Ποια είναι τα σημαντικότερα κοινωνικά κινήματα που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται παγκόσμια σήμερα; Πού πρέπει να αφιερώσουμε τη δύναμή μας ως πολίτες; Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επηρεάσουμε; Αντιπρόσωποι φορέων, κινημάτων, και πολιτών που διεκδικούν, αφυπνίζουν και αλλάζουν την πορεία κρίσιμων θεμάτων από το περιβάλλον μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητούν για το μέλλον του ακτιβισμού και τα σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που απαιτούν άμεσα την κινητοποίησή μας. Ο Ιvan Juric από το Guerilla Foundation αφιερωμένος στην ενδυνάμωση ακτιβιστών, η Gala Pin, Αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης ενεργό μέρος της κίνησης πολιτών που ανέδειξαν την κυβερνητική αλλαγή με συμμετοχικό τρόπο στην πόλη, η Aθηνά Σπυριδάκη - Patagonia - σημαντικό υπερασπιστή του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, τη Λίλα Τσάτση - Save Epirus - κεντρική μορφή στις δράσεις ενάντια στις εξορύξεις άνθρακα στην Ήπειρο, την Ελένη Τάκου - Αντιπρόεδρο της Human Rights 360 - που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση κατά της ρατσιστικής βίας και την Cleo Barnett - Deputy Director των Amplifiers - της ομάδας που έφτιαξε τις γνωστές εικόνες που μοίρασαν το μήνυμα We are the People & Women’s March 2019 από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

v. Κυκλική Οικονομία: Ποια η δυναμική της κυκλικής οικονομίας και ποιες οι δυνατότητες σχετικών καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογίας στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων, καθαρών τεχνολογιών και στη διαχείριση αποβλήτων; Στο panel, με συντονιστή τον Matthias Reisinger - Head of Entrepreneurship and Creative Industries Austria Business Service & συνιδρυτή Impact Hub Vienna, ο Johannes Kisser - Managing Director alchemia-nova - θα μας μιλήσει για την καινοτόμα μετάβαση από την Γραμμική στην Κυκλική Οικονομία, και θα συμμετέχουν ενεργά ο Σίμος Μαλαμής - Επικ. Καθ. Μετσόβειο Πολυτεχνείο και o Ευθύμιος Λύτρας - Αναπληρωτής Διευθυντής Περιβάλλοντος, Έρευνας & Ανάπτυξης , EYΔΑΠ. Θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HYDROUSA που αφορά τη πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση του νερού. Σε επιμέρους σταθμούς θα παρουσιαστούν τεχνολογίες διαχείρισης και φυσικής επεξεργασίας του νερού για την ανάπτυξη οικοτουριστικών μονάδων και αγροδασικών περιοχών, λύσεις αφαλάτωσης με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και δυνατότητες νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε αποκεντρωμένες περιοχές.
5yearsofimpact-1

Στα workshops, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της συνδημιουργίας, οι κύριοι ομιλητές μαζί με επιλεγμένους συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις προκλήσεις των θεματικών ενοτήτων ώστε να αναζητήσουν τις λύσεις με τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο.

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι οι ομιλίες και τα εργαστήρια θα γίνουν στα αγγλικά και πως η Vanessa Mason και η Cleo Barnett θα συμμετέχουν ενεργά στο #5yearsofimpact στους τομείς της τεχνολογίας και του ακτιβισμού με την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Εξάλλου, το Σάββατο 30 Μαρτίου, το #5yearsofimpact θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου μέσα από τις πρωτοβουλίες της Σούπερ Κυψέλης, του Pop Up Hub και μιας σειράς δράσεων, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία πρακτικών παρεμβάσεων με στόχο την θετική κοινωνική αλλαγή. Τις δράσεις στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, επισφραγίζει η επίσκεψη του Muhammad Yunus, του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγου και κοινωνικού επιχειρηματία, που σηματοδοτεί και το βασικότερο μήνυμα της πρώτης αγοράς κοινωνικής οικονομίας την Ελλάδα - την άρση των αποκλεισμών και την θετική αλλαγή μέσα από τη συνεργασία και την συσπείρωση τοπικών κοινοτήτων, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα ως κύριος ομιλητής στο Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις, την 1η Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες