Ιστορίες από το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι

Ιστορίες από το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι

Ο μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης «δίνει απαντήσεις» σε ερωτήματα που αφορούν εγκλήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και έχουν καταγραφεί μέσα από ρεμπέτικα τραγούδια

mystakidis
Κύρια θεματολογία του ρεμπέτικου τραγουδιού –με την εμφάνισή του στα τέλη του 19ου αιώνα- ήταν αρχικά ο έρωτας, η παρανομία και αργότερα με την εξάπλωσή του άρχιζαν να αναδεικνύονται και κοινωνικά θέματα βγαλμένα πάντα μέσα από τη ζωή.

Σημαντικά εγκλήματα που συντάραξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και που καταγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από ρεμπέτικα τραγούδια αναλαμβάνει να «φωτίσει» ο μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης.

Με πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου στον χώρο του Σταυρού του Νότου Plus, «εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες του τότε, θα δημιουργήσουν στο σήμερα μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα του ρεμπέτικου».

Όπως διαβάζω στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην σχετική εκδήλωση στο Facebook : «Ποιός σκότωσε τον Σακαφλιά? Αργιλέ μου γιατί σβήνεις? Τι γυρεύουν οι μπάτσοι τέτοια ώρα? Γιατί αντιλαλούν οι φυλακές? Για μια εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα, ο πολυοργανίστας Δημήτρης Μυστακίδης, πέρα από τη λαϊκή κιθάρα που τον συνόδευε αποκλειστικά ως σήμερα, φέρνει στη σκηνή και άλλα μουσικά όργανα και υπόσχεται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».
Να πεθάνεις | Δημήτρης Μυστακίδης, Ιφιγένεια Ιωάννου


Κλείσιμο
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μετρά σχεδόν τριάντα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τη μουσική. Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους, πολυοργανίστες μουσικούς της ελληνικής σκηνής.

Σε αυτή την πορεία έχει συνεργαστεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές) και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων.

Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου «16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα» το 2007 έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της. Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Έχει εκδώσει 2 βιβλία. Το πρώτο, από τη σειρά «Παραδοσιακή Μουσική», το «Λαούτο, Τροπικότητα & Εναρμόνιση» και το δεύτερο, από τη σειρά «Αστική Λαϊκή Μουσική», το «Λαϊκή Κιθάρα, Τροπικότητα και Εναρμόνιση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης