Ένα παραμύθι κρασιού από την Σάμο

nopera

Δύο αμπελουργοί μετά από ένα δικαστικό μαραθώνιο αναβιώνουν την οινοποιητική παράδοση μιας οικογένειας που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Μεσόγειο του 19ου αιώνα από το νησί της Μάλτας

Μια ιστορία σαν ένα παραμύθι από εκείνα που περνούν από τη μια γενιά στην άλλη. Μια ιστορία με κρασιά από το νησί της Σάμου.

Η ιστορία που συνδέεται με την φίρμα Nopera – κάτω από την οποία κυκλοφορούν σήμερα 3 κρασιά- ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η οικογένεια Nopera αφήνει τη Μάλτα και εγκαθίσταται στο νησί της Σάμου που βρίσκεται από το 1834 σε καθεστώς αυτονομίας έναντι της Υψηλής Πύλης (Ηγεμονία Σάμου).

Η οικογένεια μετά από μερικά χρόνια δημιουργεί ένα σαμιώτικο κρασί υψηλής ποιότητας, γλυκό, από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου, ενώ στη συνέχεια, η οικογένεια πετυχαίνει να αρχίσει τις εξαγωγές σε φημισμένους πελάτες, όπως στη γαλλική εταιρεία Noilly Pratt της Μασσαλίας, γνωστή μέχρι τις μέρες μας για το βερμούτ μοναδικής ποιότητας που παράγει.

Η οικογένεια –με το επίθετο της να αλλάζει με τα χρόνια σε Ιγγλέσης- είχε το οινοποιείο έως το 1934 όπου με νόμο (60/185) ξεκινά η αναγκαστικότητα για τους αμπελουργούς της Σάμου, να δίνουν τα σταφύλια τους μόνο στον ΕΟΣ.

Οι δεκαετίες περνάνε… Τα πάντα αλλάζουν στο τοπίο αλλά οι κληρονόμοι της οικογενειακής παράδοσης διατηρούν την φλόγα της δημιουργίας.
nopera-3

Το 2004 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος – φορέας της κληρονομιάς της οικογένειας Ιγγλέση- μαζί με τον αμπελουργό Ιωάννη Κωστάκη, ιδιοκτήτες αμπελιών και οι δύο, ξεκινούν τη διαδικασία να δημιουργήσουν δικό τους οινοποιείο και να διαθέσουν τα δικά τους σταφύλια προς παραγωγή κρασιού.

Και τότε ξεκινά ένας Μαραθώνιος … Οι δύο τους αιτούνται άδεια από την αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Ανάπτυξης. Η τελευταία τους την αρνείται και οι αμπελουργοί δεν το βάζουν κάτω: Προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή εκδικάζεται το 2009 και η απόφαση βγήκε το 2010 όπου ήταν αρνητική για τους δύο αμπελουργούς. Παράλληλα, οι δύο τους είχαν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στέλνει προειδοποιητική επιστολή ότι η άρνηση παραβαίνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Έκτοτε ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για όσους την ακούν και αντίθετα μια απίστευτη διαδικασία για τους δύο αμπελουργούς με καθημερινό αγώνα που έδιναν με το Υπουργείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις δημόσιες κρατικές υπηρεσίες.
nopera-1

Η υπόθεση έφτασε μέχρι και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την αιτιολογία της διαχείρισης της προσωπικής περιουσίας όπως επιθυμούν οι δύο αμπελουργοί, το οποίο σαφώς τους δικαίωσε.

Η άδεια τελικώς εδόθη μέσα στο 2013. Σήμερα, ο Νικόλαος Μυτιληναίος, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του Ευάγγελου και της οικογένειας Nopera, μαζί με τον Γιάννη Κωστάκη, αμπελουργό και παραγωγό με εμπειρία τριών γενεών, δημιούργησαν έναν πρότυπο, βιολογικό και βιοδυναμικό σαμιακό αμπελώνα με σκοπό να προάγουν την πολυπλοκότητα του τοπικού terroir και να αποκαταστήσουν την παλιά του αίγλη.

O 40αρης Νικόλας Μυτιληναίος με σπουδές στο Διεθνές Εμπόριο στο Southampton University συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας μαζί με τον στενό συνεργάτη Γιάννη Κωστάκη.
nopera-4

Το οινοποιείο βρίσκεται στο Καρλόβασι της Σάμου. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο/boutique.

Οι δύο συνεργάτες έχουν στην ιδιοκτησία τους αμπελώνες 40 στρέμματα συνολικά, που ο καθένας αποτελεί έναν πρότυπο, βιολογικό και βιοδυναμικό αμπελώνα. Ωστόσο συνεργάζονται και με άλλους αμπελουργούς. Όλα τα κρασιά είναι οργανικά με προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε συνδυασμό με βιολογικό τρόπο οινοποίησης.

Το οινοποιείο παράγει κρασιά μονό από ποικιλία Μοσχάτο Σάμου λευκό μικρόρωγο.

Πάντως, το ταξίδι της φίρμας της σαμιώτικης αμπελουργικής – οινοποιητικής παράδοσης συνεχίζεται με 3 κρασιά: To Epitome ( ένα sweet wine- ένα top class γλυκό κρασί, λιαστός οίνος, blend ετών με ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια), το Vintage (είναι ένα φρέσκο-παλαιωμένο γλυκό κρασί που το απολαμβάνεις είτε μόνο του είτε σε cocktail) και το Roya ( ένα ξηρό κρασί δεξαμενής, φρέσκο με ανθώδη και φρουτώδη αρώματα καταναλώνεται όλες τις ώρες και συνοδεύει άριστα θαλασσινά).






ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μπάμπης Μπαμπίδηε

Σε άλλο κράτος δεν θα είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα της ανεργίας λόγω ηλιθίων πολιτικών τα προβλήματα είναι τεράστια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες