Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ειδικός σύμβουλος διαιτησίας,
Ηλίας Κορομηλάς, ενώ η
Βάσω Τσαρούχα και ο πρώην διαιτητής Τάσος Πηλοΐδης τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο
μπάσκετ, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Παράλληλα, στους δύο διαιτητές απαγορεύτηκε η ενασχόληση με το μπάσκετ.
Κατά τις στις απολογίες τους υποστήριξαν πλήρη άρνηση των κατηγοριών ήταν η υπερασπιστική γραμμή που τήρησαν και οι τρεις διαιτητές.
Κορομηλάς: Ουδέποτε υπήρξα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας
Ο Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία σε εννέα περιπτώσεις, υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή συμμετοχή στην επιλογή, τον ορισμό ή την αντικατάσταση διαιτητών σε αγώνες και υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στις καταγγελλόμενες πράξεις και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του βασίζονται στις καταθέσεις δύο προσώπων, χωρίς συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του.
«Ουδέποτε υπήρξα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.), ούτε είχα οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή συμμετοχή στην επιλογή, τον ορισμό ή την αντικατάσταση διαιτητών σε αγώνες. Οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στα αρμόδια όργανα διαιτησίας. Συνεπώς, ουδεμία αρμοδιότητα είχα ως προς τον ορισμό ή την αντικατάσταση διαιτητών, αλλά ούτε και θα μπορούσα να έχω εκ της θέσεως και των καθηκόντων μου, να ασκώ εν τοις πράγμασι αποφασιστική επιρροή στη διαδικασία επιλογής και ορισμού διαιτητών», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή.
«Οι σε βάρος μου κατηγορίες στηρίζονται ουσιαστικά στις καταθέσεις δύο και μόνο προσώπων, χωρίς να προκύπτουν συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την προσωπική μου εμπλοκή στις καταγγελλόμενες ενέργειες», ανέφερε κατά την απολογία του.
Μήνυση από Πηλοΐδη στον μάρτυρα για την αποβολή του Γιαννάκη
Ο Τάσος Πηλοΐδης πέρασε στην αντεπίθεση και υπέβαλε μήνυση εναντίον βασικού μάρτυρα που είχε καταγγείλει πως ο 59χρονος πρώην διαιτητής είχε αδίκως τιμωρήσει με διπλή τεχνική ποινή τον Παναγιώτη Γιαννάκη. «Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ένας θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και ουδέποτε θα έκανα κάτι για να τον βλάψω», φέρεται να υποστήριξη και πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ ούτε έχει διωχθεί ποτέ πειθαρχικά.
Τσαρούχα: Είμαι αθώα, όλα είναι αποτέλεσμα παραγοντικής αντιπαλότητας
Αθώα δήλωσε και η Βασιλική Τσαρούχα, η οποία αντιμετωπίζει 13 καταγγελίες για δωροληψία. Η ίδια απέδωσε τις καταγγελίες σε αντιπαλότητα με παράγοντες του μπάσκετ.
Η ανακριτική έρευνα συνεχίζεται, με τον ανακριτή να εξετάζει τα στοιχεία της δικογραφίας και το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων στην υπόθεση, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί ο
Βαγγέλης Λιόλιος, ο Γιώργος Μαυραγάννης κι ο Πέτρος Παπαπέτρου.
Λύτρας: Είναι μια δικογραφία χωρίς στοιχεία
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δικηγόρος του Ηλίας Κορομηλά, Απόστολος Λύτρας, δήλωσε:
«Δεν το έχω ξανασυναντήσει με δύο μαρτυρικές καταθέσεις να συμβαίνει. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μόνο για δύο καταθέσεις να έχουμε μέχρι στιγμής 4 προσωρινές κρατήσεις. Νομίζω ότι δικαιολόγησε τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του, όμως ο ανακριτής δεν πείστηκε. Ειδικά όταν αυτά τα χρήματα, όπως κατέθεσε, τα έχει λάβει από την Euroleague. Θα κάνουμε προσφυγή κατά του εντάλματος της προσωρινής κράτησης. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος ύποπτος φυγής, τέλεσης αδικημάτων».
«Το σκεπτικό ότι δεν δικαιολόγησε τα χρήματα. Ούτε να διαφύγει στο εξωτερικό, γνωστής διαμονής είναι. Δεν θα είχε κάποια συμμετοχή στο μπάσκετ, άρα αυτές οι κρατήσεις νομίζω ότι μου κάνει παιχνίδια παραγόντων. Ξαφνικά βλέπουμε οι προσωρινές κρατήσεις να είναι κάτι πολύ απλό και εύκολο», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του πελάτη του:
«Θα κινηθούμε νομικά εναντίον των μαρτύρων, αλλά η ζημιά από την οποία παθαίνει ένας άνθρωπος από την προσωρινή κράτηση είναι ανεπανόρθωτη. Βρέθηκαν 102.000 ευρώ σε έναν άνθρωπο που είναι διεθνής διαιτητής».
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Απόστολου Λύτρα