Νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι για τα δημόσια δίκτυα φόρτισης

Νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι για τα δημόσια δίκτυα φόρτισης

Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πλέον το πλαίσιο του υποχρεωτικού δικτύου ταχυφόρτισης που πρέπει να υπάρχει στους αυτοκινητόδρομους μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Ευρωκοινοβούλιο

Highway_chargers
Το θέμα προέκυψε για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το άγχος των οδηγών αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αναφορικά με την εξεύρεση διαθέσιμου δημόσιου φορτιστή, κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Το σχέδιο νόμου που προτάθηκε προς ψήφιση από τους Ευρωβουλευτές προέβλεπε την υποχρεωτική αύξηση του αριθμού των ταχυφορτιστών σε δημόσιο μέρος και κυρίως κατά μήκος του κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών («ΔΕΔ-Μ»). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή (με 514 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 72 αποχές) και πλέον αποτελεί νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτός επιβάλλει τη δημιουργία σταθμών επαναφόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων ανά 60 χλμ. οδικού δικτύου και ανά 120 χλμ. για τα λεωφορεία και φορτηγά αυτής της τεχνολογίας. Για την πρώτη περίπτωση (επιβατικά) προτείνεται η τοποθέτηση δημοσιών ταχυφορτιστών ισχύος τουλάχιστον 150 kW, ενώ για τη δεύτερη (λεωφορεία, φορτηγά) τουλάχιστον 350 kW.
Εκτός αυτών, οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν την απλοποίηση στον τρόπο καταβολής του αντίστοιχου αντιτίμου για τη φόρτιση κάθε φορά. Έτσι, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει την πληρωμή μέσω κάρτας, χωρίς να χρειάζεται να είναι ο χρήστης συνδρομητής σε κάποια εταιρεία παροχής των ταχυφορτιστών ή να έχει κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό του. Ο συγκεκριμένος νόμος αναμένεται να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το καλοκαίρι και θα ενημερωθεί σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η εφαρμογή του νόμου αναμένεται να ξεκινήσει από το 2025 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται διάταξη η οποία προβλέπει τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο ανά 200 χλμ. στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η ανάπτυξή του ορίζεται να ξεκινήσει από το 2028 και έπειτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης