Παραδoσιακό σαμιώτικο σταρόζουμο
Παραδoσιακό σαμιώτικο σταρόζουμο
Στη Σάμο ταξιδεύει ο Λάμπρος Βακιάρος και δίνει τη συνταγή για ένα παραδοσιακό, δυναμωτικό, θρεπτικό σταρόζουμο αριστούργημα!
Ρίχνουμε 3 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιτάρι που έχουμε πλύνει καλά και δίνουμε μια βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 60-90 λεπτά (ανάλογα με το σιτάρι) ή μέχρι να δούμε ότι έχει αρκετά «σκασίματα» και έχει μαλακώσει αρκετά.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το κύμινο για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ανοιχτόχρωμο καβουρδισμένο χρώμα. Προσοχή, δεν θέλουμε να κάψουμε το αλεύρι αλλά να το καβουρδίσουμε πολύ.
Μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη μισή ποσότητα των υγρών αλλά και του σιταριού και σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δύο δόσεις) το πολτοποιούμε πολύ καλά σε χυλό. Στη συνέχεια, το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό και το σιτάρι. Προσθέτουμε το μέλι ή τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία.
Παράλληλα σε ένα μεσαίο μπολ μεταφέρουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με το κύμινο, προσθέτουμε μία κούπα κρύο νερό και με έναν αυγοδάρτη το ομογενοποιούμε καλά. Στη συνέχεια το αδειάζουμε κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ταχίνι (το οποίο έχουμε αραιώσει με μισή κούπα καυτό νερό), ανακατεύουμε καλά και σιγουρευόμαστε ότι έχει ομογενοποιηθεί.
Μόλις πάρει μία καλή βράση το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κανέλα. Σερβίρουμε ζεστό σε μικρά μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και ρόδι.
Δείτε τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών στο Olivemagazine.gr
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το κύμινο για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ανοιχτόχρωμο καβουρδισμένο χρώμα. Προσοχή, δεν θέλουμε να κάψουμε το αλεύρι αλλά να το καβουρδίσουμε πολύ.
Μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη μισή ποσότητα των υγρών αλλά και του σιταριού και σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δύο δόσεις) το πολτοποιούμε πολύ καλά σε χυλό. Στη συνέχεια, το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό και το σιτάρι. Προσθέτουμε το μέλι ή τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία.
Παράλληλα σε ένα μεσαίο μπολ μεταφέρουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με το κύμινο, προσθέτουμε μία κούπα κρύο νερό και με έναν αυγοδάρτη το ομογενοποιούμε καλά. Στη συνέχεια το αδειάζουμε κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ταχίνι (το οποίο έχουμε αραιώσει με μισή κούπα καυτό νερό), ανακατεύουμε καλά και σιγουρευόμαστε ότι έχει ομογενοποιηθεί.
Μόλις πάρει μία καλή βράση το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κανέλα. Σερβίρουμε ζεστό σε μικρά μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και ρόδι.
Δείτε τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα