Οι κλέφτες
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Οι κλέφτες

Ρώτησα κάποιους εξ αυτών που ήλεγξαν μερικές από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για τον τρόπο και τον λόγο διάθεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τη δεκαετία 2000-2010.

Η απάντηση που πήρα ήταν απλή και ξεκάθαρη: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο εξόφθαλμη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η απόλυτη απάτη σε βαθμό που αν βγουν όλα, θα πέσει στα σίγουρα η κυβέρνηση και θα τρανταχτεί συθέμελα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων κομμάτων».

Η απάτη των ΜΚΟ δεν ήταν κάτι «εξωφρενικά παράνομο» λίγα χρόνια πριν, δεν ήταν κάτι σαν τα αδικήματα που διέπραξε ο Τσοχατζόπουλος ή παλιότερα ο Κουτσόγιωργας, ή δεκάδες άλλοι δημόσιοι άνδρες κατά καιρούς. Ηταν απλά άλλος ένας τρόπος από τους εκατοντάδες που εφηύρε τα τελευταία 50 χρόνια το κομματικό μας σύστημα για να εξυπηρετεί τους πελάτες του.
Βάφτιζε ο κολλητός ενός υπουργού μια ΜΚΟ για τη δενδροφύτευση του Αμαζονίου (πραγματικό παράδειγμα ΜΚΟ που έλαβε 15 εκατ. δραχμές το 2000), έπαιρνε από το κράτος -δηλαδή από τον φορολογούμενο- μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή και μερικά εκατομμύρια ευρώ και πέρναγαν όλοι καλά. Ετρωγαν τα πέντε πιο ισχυρά κομματικά μέλη Δ.Σ. ΜΚΟ από κανένα πενηντάρι έως κατοστάρι χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και διόριζαν και μερικούς δικούς τους έναντι ενός καλού μισθού.

Φάμπρικα ολόκληρη κομματικής σπατάλης για δέκα χρόνια ήταν αυτή. Αντε τώρα να βρεις άκρη πού πήγανε τα 590.003,64 ευρώ που δόθηκαν στη ΜΚΟ «Ορμυλία Παναγιά ή Ανθρώπινη» ή τα 309.000 ευρώ για τον «Ανθρωπο και την Ειρήνη».

Δεν ήταν το μόνο βέβαια κόλπο για να τρώνε λεφτά οι κομματικοί στρατοί. Ο  ΟΠΑΠ, ας πούμε, όταν ήταν δημόσιος, κατ’ εντολήν της εκάστοτε κυβέρνησης ξόδευε περί τα 200-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε πολιτικά ρουσφέτια και φυσικά... έδινε τα ρέστα του σε προεκλογικές περιόδους. Το ίδιο συνέβαινε παλιότερα με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, όλες τις ΔΕΚΟ, και φυσικά τις κρατικές τράπεζες.
Αυτό είναι δυστυχώς το κράτος που υποστηρίζουν σήμερα και τα κόμματα που μας κυβερνούν και φυσικά με μεγαλύτερη ζέση η Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τώρα τελείωσαν ευτυχώς τα λεφτά και μακάρι να... τελειώσουν και όλες οι κρατικές επιχειρήσεις. Να κι ένα καλό της κρίσης. Δεν θα έχουν να τα μοιράζουν στους δικούς τους και να μας κλέβουν όλους μαζί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ