Ο πόλεμος του Ερντογάν
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Ο πόλεμος του Ερντογάν

Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ζελένσκι έχουν πει ότι ο ένας «έχει τελειώσει» για τον άλλο κι ότι ποτέ στο μέλλον δεν πρόκειται να δεχθούν να συναντηθούν. Κι ας βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση η Ουκρανία με τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν όμως το εκστόμισε! «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και δεσμεύτηκε ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα δεχτεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μεθοδικά, συστηματικά, με ρητορική που ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα, ο Ερντογάν δαιμονοποιεί την Ελλάδα ως τον εχθρό της Τουρκίας.

Λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ότι δεν θα ξανά συναντηθεί ποτέ με τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα κακό γείτονα υποστηρίζοντας ότι μετά την εισβολή στην Κύπρο και τον Αττίλα η Άγκυρα αναγκάστηκε δήθεν να φτιάξει πολεμική βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Προσπαθεί δηλαδή να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και να δηλώσει ότι δήθεν η Ελλάδα φταίει για όλα και να προετοιμάσει την εσωτερική του κοινή γνώμη για πιθανό πόλεμο, ή μια νέα «ειρηνευτική επιχείρηση» όπως είχαν χαρακτηρίσει οι Τούρκοι το 1974 την εισβολή στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Την προηγούμενη εβδομάδα τουρκικά F-16 έφτασαν δυόμιση μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Πώς απάντησε η Άγκυρα στα ελληνικά διαβήματα; Διακίνησε τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για ισοδύναμη απάντηση σε υποτιθέμενη υπερπτηση ελληνικών μαχητικών πάνω από την Ιμβρο.

Το προβληματικό στην υπόθεση είναι οι δηλώσεις των ξένων συμμάχων. Το state department με μια τοποθέτηση Πόντιου Πιλάτου είπε περίπου «καθίστε να συζητήσετε και βρείτε τα μεταξύ σας», την ώρα που η ΕΕ σιωπούσε.

Αυτές τις αντιδράσεις μετράει ο Ερντογάν και έτσι αποθρασύνεται. Δυστυχώς, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η Τουρκία μοιάζει να θεωρείται για τη Δύση αναντικατάστατη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και όχι μόνο λόγω των στενών του Βοσπόρου. Στο ΝΑΤΟ χαϊδεύουν τον Ερντογάν κι ας απειλεί ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας που ανησυχούν για την ύπαρξή τους λόγω του επεκτατισμού της Μόσχας. Θα αφήσουν οι δυτικοί το ΝΑΤΟ να παραλύσει από τα καπρίτσια της Τουρκίας; Θα επιτρέψουν ε ξένοι σύμμαχοι τις ευθείες απειλές του Ερντογάν στην Ελλάδα; Θα αφήσουν τις προβοκάτσιες να εξελιχθούν σε πολεμικό επεισόδιο; Δεν βλέπουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ξύνεται στην γκλίτσα τόσο ξαναρχίζοντας τα παιχνίδια με τους μετανάστες στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο;

Μαντης κακού δεν θα ήθελα να είμαι. Υπαρχουν όμως όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν ακόμη και οι μεγάλες δυνάμεις. Για παράδειγμα πόσο μακριά μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την χρονία η Αμερική; Μέχρι πού θα φτάσει ο Μπάιντεν το power game με την Ρωσία;

Πόσο επικίνδυνες θα γίνουν στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από τις μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές που παρακολουθούμε;

Μία πολύ κρίσιμη πτυχή της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών είναι οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Σε όλα τα γκάλοπ, απέναντι σε όλους τους πιθανούς αντιπάλους, ο Ερντογάν χάνει την προεδρία! Θα το δεχτεί ο Ερντογαν αυτό; Ή θα στήσει κάποιου ειδους προβοκάτσια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο ή κρίση με την Ελλάδα για να σώσει το τομάρι του και να παραμείνει πρόεδρος;

Οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Απαιτείται διπλωματική εγρήγορση και χειρουργικές κινήσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία με κινήσεις προς τους φίλους και συμμάχους. Τα καλά λόγια δεν φτάνουν. Ο Ερντογαν ακονίζει τα μαχαίρια, δαιμονοποιεί τον αντίπαλο και προετοιμάζει την κοινή του γνώμη για πόλεμο. Δυστυχως, σε καταστάσεις σαν αυτές το καλό παιδί δεν κερδίζει πάντα. Αντιθέτως κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ με στραπατσάρισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ