Τα φυλλάδια των υποψηφίων …
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα φυλλάδια των υποψηφίων …

Στον τόπο μας δεν βρίσκεις συχνά – ιδιαίτερα, στις πόλεις της περιφέρειας δράσεις και πρωτοβουλίες που να βγαίνουν εκτός του κυρίαρχου μοντέλου και να ασχολούνται στη πράξη με την επόμενη μέρα, με τη νέα γενιά…

Και όμως, υπάρχει μια πόλη και μια δημοτική αρχή που είναι (συνειδητά) η εξαίρεση του κανόνα. Μια πόλη και μια δημοτική αρχή που αναζητά το καινούργιο και το διαφορετικό που θα μετρήσει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η αναφορά γίνεται στα Τρίκαλα και την δημοτική αρχή της πόλης που με συνέπεια και συνέχεια (ανεξαρτήτως της κάλπης) επενδύει σε νέες ιδέες που φέρνουν σε επαφή και διάλογο, δημιουργώντας συμβατές σχέσεις ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που αφορά το νέο κόμβο καινοτομίας & επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB, που αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E : «(…) σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και απολύτως συνεργατικό χώρο της πόλης των Τρικάλων, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την εξελίξουν σε startup, startups που θέλουν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, καθώς και εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ή να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους».

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας την επιδίωξη για την «καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα». Η τελευταία όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του οφείλει, «να δίνει λύσεις-αντιμετωπίζει ένα ή και περισσότερα θέματα της Αστικής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως εκείνα της απασχόλησης και των δεξιοτήτων στην τοπική οικονομία, της ενεργειακής μετάβασης, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, της αστικής φτώχειας, της ποιότητας του αέρα, των βιώσιμων χρήσεων γης, της κλιματικής γης, της κυκλικής οικονομίας, της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, της αστικής κινητικότητας, της στέγασης αλλά και των καινοτόμων συστημάτων δημοσίων προμηθειών.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά περισσότερα και για την ατζέντα αλλά και για την διασύνδεση του κόμβου καινοτομίας, των ομάδων που θα φιλοξενηθούν σε αυτό αλλά και της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας/αγοράς. Προτιμώ από όλα αυτά να κρατήσω για το τέλος ένα στοιχείο που αποθεώνει την απαραίτητη και αναγκαία ανταπόδοση: «Η φιλοξενία των επιχειρήσεων στο Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi, θα διαρκεί δώδεκα (12) μήνες και θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα ως προς την πόλη. Οι εγκατεστημένες εντός του Κόμβου επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν και να εφαρμόσουν δωρεάν στην πόλη τα προϊόντα-υπηρεσίες τους, τα οποία και θα βελτιώνουν τις καθημερινές λειτουργίες της πόλης ή/και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά της. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν και να επιδεικνύουν στους δυνητικούς τους πελάτες τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προϊόντος/υπηρεσίας που έχουν αναπτύξει».

Θα ήμουν ρομαντικός ή και αφόρητα αισιόδοξος αν είχα την ελπίδα ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα πάρουν οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας; Τουλάχιστον, ας κάνουν τον κόπο να το σκεφτούν και να το γράψουν στα φυλλάδια τους…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ