tziovaras_grigoris

Αλλάζουν οι συνθήκες όταν είσαι «μέσα στον χορό»…

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Η επικείμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν -πολύ πρόωρο, είναι η αλήθεια- απολογισμό της κυβερνητικής δράσης, καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου

Τα στελέχη και οι συνεργάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπήκαν με μεγάλη φούρια στο πολιτικό τερέν, πασχίζοντας να (απο-)δείξουν τους προεκλογικούς ισχυρισμούς τους ότι ήταν πανέτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και επιδιώκοντας εύκολες επικοινωνιακές νίκες, επιδόθηκαν από την πρώτη στιγμή σε μια -μάλλον αγχώδη- προσπάθεια να πείσουν για την προετοιμασία την οποία είχαν στα χρόνια που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Με αποτέλεσμα, όμως, παρότι δεν ήταν καινούργιοι στο «κουρμπέτι»να μην καταφέρουν να αποφύγουν κάποιες αστοχίες που μάλλον δεν δικαιολογούνται από ανθρώπους οι οποίοι δεν κάθονταν πρώτη φορά σε υπουργικούς θώκους.

Το ζήτημα, για παράδειγμα, της ΔΕΗ και οι δεσμευτικές δηλώσεις των πρώτων κυβερνητικών ημερών ότι θα βρεθεί –μαγική;- λύση χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, είναι μια απόδειξη τόσο για την έλλειψη προετοιμασίας όσο και για τη σπουδή να ειπωθούν πράγματα που ακούγονται ευχάριστα από τους ψηφοφόρους.

Η εκ των υστέρων απόπειρα να δικαιολογηθεί η υποχρεωτική αλλαγή πλεύσης στη δρομολογούμενη λύση μέσω της επίκλησης των δεδομένων ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν πείθουντην κοινή γνώμη.

Οι άνθρωποι οι οποίοι στελεχώνουν ένα κόμμα εξουσίας οφείλουν να ξέρουν τι πρόκειται να παραλάβουν. Πόσω μάλλον τι παρέλαβαν, όταν μετά τις εκλογές έσπευδαν να κάνουν βεβιασμένες, όπως αποδείχθηκε, ανακοινώσεις. Και αν δεν ήξεραν, δεν υπήρχε κανείς απολύτως λόγος να δεσμεύονται ότι δεν θα αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αλλά και μιλώντας γενικώς, πέραν, δηλαδή, της συγκεκριμένης ανακολουθίας, διαπιστώνει κανείς ότι τα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έθεσαν στους εαυτούς τους ήταν πολύ αυστηρά. Και γι΄ αυτό αποδείχθηκαν ανεφάρμοστα.

Υποτίθεται, για να μιλήσουμε και πάλι με συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι μήνες, αν όχι και χρόνια, πριν από τις εκλογές τα στελέχη της ΝΔ είχαν έτοιμα τα πρώτα νομοθετήματα της νέας διακυβέρνησης: πρώτον, για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, δεύτερον, για τη νέα φορολογική πολιτική με τους μειωμένους συντελεστές και, τρίτον, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με την καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων που ορθώνονται στον δρόμο των επενδυτών.

Τι απεδείχθη στην πράξη; Απεδείχθη ότι, κακά τα ψέματα, δεν υπήρξε καμία –σοβαρή τουλάχιστον- προετοιμασία. Ή, και αν υπήρχε κάτι, η… ξεροκέφαλη πραγματικότηταβάλθηκε να δικαιώσει τη λαϊκή ρήση που λέει ότι «όσοι είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουν…»

Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλουμε ή αδικούμε τα κυβερνητικά στελέχη. Κατ΄ αρχάς, το νομοσχέδιο για το λεγόμενο«επιτελικό κράτος» πήγε τσάτρα – πάτρα στη Βουλή και, χάρις μάλλον στον… «βολονταρισμό» του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, ψηφίστηκε κατά παράβαση των ίδιων των πρακτικών καλής νομοθέτησης που καθιερώνονται με τις δικές του διατάξεις.

Έπειτα, το φορολογικό νομοσχέδιο «τεμαχίστηκε», έτσι ώστε να προηγηθούν οι εύκολες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, που εν πολλοίς είχαν προετοιμαστεί από τους προηγούμενους, ενώ οι πιο δύσκολες διατάξεις μετατέθηκαν για αργότερα, γιατί απαιτούσαν περισσότερη προεργασία, όπως και διαβούλευση με εταίρους και δανειστές.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για το πλέον κρίσιμο κυβερνητικό νομοθέτημα, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα πρέπει να «ακουμπήσει» ολόκληρο το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Διότι, όπως οι ίδιοι έχουν διακηρύξει και η λογική επιτάσσει, χωρίς ένα αναπτυξιακό σοκ, που θα προκληθεί από νέες επενδύσεις, η χώρα θα μείνει καθηλωμένη στην αναιμική ανάπτυξη των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα υπάρξουν ούτε φοροελαφρύνσεις ούτε νέες δουλειές.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να στρωθούν στη δουλειά και να συντάξουν ένα εφαρμόσιμο νομοσχέδιο με κανόνες για όλους και κίνητρα για την νεοφυή επιχειρηματικότητα, εστίασαν τις δυνάμεις τους σε πρωτοβουλίες με εξασφαλισμένη πρόσκαιρη δημοσιότητα, όπως οι παρεμβάσεις για να σωθούν εταιρίες που οι μέτοχοί τους δεν θέλουν να σώσουν.

Κάπως έτσι, το πολυαναμενόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο ήθελε πως και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει μαζί του στον ευρωπαϊκό γύρο ταξιδιών που έκανε πρόσφατα και να ανακοινώσει, αν όχι την ψήφισή του, τουλάχιστον την κατάθεσή του στη Βουλή το επερχόμενο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, δεν έχει πάρει ακόμη τη μορφή νομοθετικού κειμένου.

Στην πραγματικότητα πάει από αναβολή σε αναβολή. Και το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, σε σχετική ερώτηση, έδωσε την εξής απάντηση: «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι ένα πραγματικά μεγάλο νομοσχέδιο. Καταλαμβάνει πάρα πολλά πεδία της πολιτικής και θα τεθεί σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες. Ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα. Αν δεν είναι αυτή την εβδομάδα, θα είναι Δευτέρα ή Τρίτη αμέσως μετά τη ΔΕΘ...».

Σίγουρα, «δεν… έπεσε η ζάχαρη στο νερό» επειδή θα καθυστερήσουν μερικές ακόμη εβδομάδες πράγματα που έπρεπε να γίνουν χρόνια νωρίτερα. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να κατανοήσουν οι κυβερνώντες είναι ότι πρέπει να μιλούν λιγότερο και να πράττουν περισσότερα.

Δεν παρίσταται καμία ανάγκη να κάνουν πρόωρα ανακοινώσεις για κινήσεις και πρωτοβουλίες για τις οποίες δεν έχουν την απαραίτητη προετοιμασία. Διότι, αν αυτό ήταν ανεκτό όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν ισχύει το ίδιο τώρα που είναι στην κυβέρνηση.

Μπορεί, προς στιγμήν, όλες αυτές οι μικρές αστοχίες να μην τους κοστίζουν επικοινωνιακά, επειδή διαθέτουν μεγάλο πολιτικό απόθεμα και η κριτική που δέχονται από την αντιπολίτευση δεν τους πλήττει, με την πάροδο του χρόνου, όμως και κυρίως όταν θα τελειώσει ο μήνας του πολιτικού μέλιτος που απολαμβάνουν, όλα αυτά θα λειτουργήσουν σωρευτικά.

Έμπειροι είναι και το ξέρουν!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Montazieros

Η ουσία είναι μία. Ο "Κούλης" ήρθε για να μείνει. Και όχι μονάχα για τέσσερα χρόνια.

Στοιχήθηκαν τα δεξιοτρόλ

Πω, πω πάθος από τους αφιονισμένους οπαδούς του Κούλη. Δεν ανέχονται ίχνος κριτικής. Κατά τα άλλα είναι φιλελεύθεροι δημοκράτες και τους ενοχλεί ο Μαδούρο.

Γελοιοι δεξιοι!

Κυβερνανε 200 (!!!!!) χρονια με τις ευλογιες των ξενων και με τον υποκοπανο και εχουνε το θρασος να λενε οτι για την καταντια της χωρας φταιει ο....ΣΥΡΙΖΑ των 4 ετων διοικησης. Για φτυσιμο ειστε σουργελα!

Γελοιε αριστερέ

3 φορές την ημέρα bepanthol στο σβέρκο σου συριζόπουλο. Το βράδυ αν τσουζει αρκετά βάλε διπλή δόση. Φιλάκια

Δημοσκόπηση OPINION POLL. 20 μονάδες μπροστά η ΝΔ,ο ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση.

Κάπως αλλιώς τα βλέπουν τα πράγματα οι πολίτες.

Σημερινή δημοσκόπηση της Opinion Poll: Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 21,647 %!!!

Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης, από την εταιρία Oponion Poll. Τα τελικά ευρήματα της δημοσκόπησης αυτής, με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, είναι: Νέα Δημοκρατία 48,147 %, Σύριζα 26,500 %, Κίνημα Αλλαγής 6,160 %, ΚΚΕ 5,124 %, Μέρα 25 3,806 % και Ελληνική Λύση 3,649 %. Συνεπώς, σήμερα η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα είναι 21,647 %, (από 8,32 % που ήταν στις εκλογές της 07-07-2019)...

Νίκος Α

Προετοιμασμένοι φαίνονται μάλλον στο "νέο"συνταξιοδοτικό πού ετοιμάζουν...και στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα να πριμοδοτούν τα ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από τα 35 χρόνια δουλειάς...δηλ ΜΟΝΟ τους δημοσίους υπαλλήλους και τις ΔΕΚΟ....γτ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, και με τις ελαστικές μορφές εργασίας, αν είναι τυχεροί μπορει να συμπληρώσουν το πολύ 30 χρόνια εργασίας..(ποιος εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο πάνω από 58 η60 χρόνων) Όλα αυτά όμως πολιτικά θα λειτουργήσουν σωρευτικα γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τη ΝΔ και τον Κυριακο

Όλοι οι εργοδότες απασχολούν τέτοιους εργαζόμενους...

Διότι δεν αντέχουν να τους απολύσουν καταβάλλοντας τους τεράστιες αποζημιώσεις!!! ,

κωστας

Δηλαδη, για να καταλαβω τον (επαν)αναγκαλισμο του αρθρογραφου με την αριστερα (αφου βρηκαμε δεξιο στοχο και ο τσσσιριζα γυρισε στην καλη αντιπολιτευση): Φταιει η ΝΔ γιατι εκανε αστοχες δηλωσεις για το πως θα συμμαζεψει την ΔΕΗ, αλλα δεν φταιει ο Συριζα που την χρεωκοπησε!!! Στο επομενο αρθρο, σας παρακαλω να ασχοληθειτε και με το μηκος κυματος του ροζ που περναει μεσα απο τα γυαλακια σας...

Δημήτριος.-

Δεν καταλαβαίνει κανείς το επικριτικό άρθρο σας 2 μήνες μετά τις εκλογές και μόλις 45 μέρες διακυβέρνηση. Ναι, ίσως να μην υπάρχουν μαγικές λύσεις με το θέμα της ΔΕΗ αλλά, όλοι καταλαβαίνουν ποιος την βούλιαξε και πως πρέπει να σωθεί με κάθε κόστος. Τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνουν? Είπαν από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και φυσικά περιμένουν και την έκθεση των λογιστών ότι δεν είναι βιώσιμη εταιρία. Όσο για τα νομοσχέδια, τι είναι αυτά που λέτε? Δηλαδή όταν οι άλλοι έκαναν όργια με τις νομοθετικές πράξεις και τις τροπολογίες σας πείραξε κάποιες μικρές παραφωνίες που όλοι ακούσαμε από τον Γεραπετρίτη ότι δεν θα επαναληφθούν και ότι έγιναν κατ εξαίρεση. Το να κάνετε κριτική για την κριτική δεν είναι σωστό και δεν σας ακολουθούν οι πολίτες.

Οι πρωτοι "κοψοχερηδες"!

"Παγωμαρα" επικρατει στους πολίτες που ψηφισαν ΝΔ γιατι "θα καταργησει τη συμφωνια των Πρεσπων '. Επίσης παγωμαρα απο τις αυξησεις στα τιμολογια της ΔΕΗ και τη κατάργηση νόμων - προστασιας των εργαζομενων...!

Θεσσαλονίκιος

Ετσι ακριβως χαχαχαχα! Φιλοι μου που ψηφισαν Κουλη γι' αυτον το λόγο, δεν μιλιούνται πλεον. Χοντρή σφαλιάρα το μετεκλογικό :"σεβόμαστε τη συμφωνία των Πρεσπων". Πηγαν να χαρούν με τη μειωση του ΕΝΦΙΑ, τσουπ η αυξηση στη ΔΕΗ χαχαχαχα!

@Οι πρωτοι "κοψοχερηδες"

Ναι! Ναι! Ε-Ε-Ερχεται! ποιος; Ο Αλεκσις ο Θεος! που τοσο αδικα,ασπλαχνα,απανθρωπα τον χασαμε και μαζι και μ αυτον την ευημερια και την κοινωνικη δικαιοσυνη ! Προσεξε μονο μηπως με τα χερια κατα λαθος κοχετε και τιποτε αλλο κι εχουμε και δημογραφικο προβλημα να παρει η ευχη!

Σημερινή δημοσκόπηση της Opinion Poll: Νέα Δημοκρατία 48,147 %...

Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης, από την εταιρία Oponion Poll. Τα τελικά ευρήματα της δημοσκόπησης αυτής, με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, είναι: Νέα Δημοκρατία 48,147 %, Σύριζα 26,500 %, Κίνημα Αλλαγής 6,160 %, ΚΚΕ 5,124 %, Μέρα 25 3,806 % και Ελληνική Λύση 3,649 %.

Καταλληλότητα για πρωθυπουργία: Μητσοτάκης 50,56 %...

Τσίπρας 20,75 %. Το πλέον εύγλωττο εύρημα!!!

Και κάτι ακόμη

Αυτό που πρέπει να καταλάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΠΘ είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν . Δεν έχουν λόγο συνέχεια να αναφέρονται σε αυτόν . Ήταν ένα κόμμα της διαφθοράς που επιδίωξε τα δικά του καλά και συμφέροντα και απέτυχε στην πολιτική του. Είναι λάθος να έχει η ΝΔ οποιαδήποτε ενασχόληση . Πρέπει με καθαρό μυαλό να προχωρήσει με τάξη όχι τροχάδειν επειδή φοβάται την σύγκριση . Σύγκριση με ποιον ; Με το τίποτα της αριστεράς ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία