Ο θρίαμβος της Ν.Δ, ο καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ και οι φοβικοί δημοσκόποι
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ο θρίαμβος της Ν.Δ, ο καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ και οι φοβικοί δημοσκόποι

Μετά τη χθεσινή θριαμβευτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, βγαίνουν στη σέντρα για άλλη μια φορά οι δημοσκόποι

Και το ερώτημα πλέον είναι το εξής. Γιατί έπεσαν τόσο έξω κι αυτή τη φορά αφού δεν «έπιασαν τόσο το ποσοστό της Ν.Δ όσο και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη εξήγηση είναι πως έπεσαν θύματα του διαρκούς μπούλινγκ που τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά και με κάθε ευκαιρία, όλα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι που έφθασαν να πουν πως οι ερωτώμενοι δεν απαντούσαν γιατί φοβόντουσαν το… predator!

Χώρια που η «ρετσινιά» που κόλλησαν σε όλες τις εταιρείες πως είναι «πετσωμένες» και βγάζουν όποια νούμερα τους …παραγγέλνουν τα «πετσωμένα» Μέσα Ενημέρωσης!

Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, με τους δημοσκόπους που μιλούσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες, μας έλεγαν πως τον ΣΥΡΙΖΑ τον έβρισκαν πολύ χαμηλά αλλά δεν το πίστευαν και οι ίδιοι, οπότε τον πριμοδοτούσαν για το φόβο των Ιουδαίων και για να γλιτώσουν τη γκρίνια, την επίπληξη και την απαξίωση που ενίοτε κτυπούσε κόκκινα και «εκτελούσε» την κοινή λογική.

Παράλληλα , ενώ έβλεπαν τη Ν.Δ πολύ ψηλότερα, δεν πίστευαν κι αυτοί τα ίδια τους τα ευρήματα και την ψαλίδιζαν. Ένας δημοσκόπος , ο Στράτος Φαναράς που τόλμησε 10 μέρες πριν τις εκλογές να μιλήσει για εκτίμηση ψήφου εμφανίζοντας μια διαφορά 10 μονάδες, έπεσαν όλοι να τον φάνε.

Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως, τίθεται ένα ερώτημα και θα πρέπει να μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα. Γιατί τελικά, είτε έτσι είτε αλλιώς, η αξιοπιστία των δημοσκοπικών εταιρειών, υπέστη εν τοις πράγμασι ένα ακόμα πλήγμα. Γιατί προφανώς δεν είναι μόνο οι μη ανιχνεύσιμες ψήφοι των νέων ή των αναποφάσιστων που ήταν γύρω στο 10% μέχρι τέλους.

Κάτι άλλο συνέβαινε κάτω από τα ραντάρ όλων μας, το οποίο και να το βλέπαμε δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Διαπιστώναμε σαφώς μια βουβαμάρα αλλά όχι πως αυτή θα λειτουργούσε υπέρ του κόμματος που κυβερνά τα 4 τελευταία χρόνια μέσα σε μια λαίλαπα κρίσεων και προβλημάτων.
Κλείσιμο
Κι είναι όντως αξιοθαύμαστο, το τελικό ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Όχι απλά δεν είχε φθορά σε σχέση με το 2019 αλλά αύξησε και το ποσοστό του.

Παραδεχόμενος μάλιστα ενώπιον του εκλογικού σώματος τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του. Και η απορία που πρέπει να διερευνηθεί από αύριο και όλο το διάστημα μέχρι τι 25 Ιουνίου είναι αυτή.

Ο κόσμος του πίστωσε όσα έχει πετύχει στην τετραετία κάνοντας σύγκριση με το πώς ζούσε 4 χρόνια πριν ή αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ με την τοξικότητα του, την άρνηση του σε όλα, τις προσωπικές επιθέσεις και τις παλαβομάρες για κυβέρνηση συνεργασίας ετερόκλητων κομμάτων, έγινε στην πράξη χορηγός του Μητσοτάκη.

Και τώρα τι;

Ένας δεύτερος γύρος που ναι μεν υπάρχει ένα σημαντικότατο προβάδισμα για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι συνθήκες θα είναι ίδιες και η δύναμη των κομμάτων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το χρόνο και τα περιθώρια να ανασυγκροτηθεί και να εμφανίσει ένα άλλο αφήγημα πειστικό στην κοινωνία. Δεν ξέρουμε επίσης αν η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί ή αν θα πιεστεί στο νέο γύρο. Υπάρχουν επίσης και τρία κόμματα πολύ κοντά στο όριο του 3%.

Και φυσικά δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει η Ν.Δ και στις 25 Ιουνίου να εμφανίσει τα ίδια ποσοστά αν υπάρξει μεγάλη αποχή λόγω σιγουριάς της νίκης. Αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αν θα πετάξουν λευκή πετσέτα και απέχουν θεωρώντας πως η νέα αναμέτρηση είναι από χέρι μια χαμένη υπόθεση.

Το τοπίο αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως στις επόμενες 35 μέρες δεν θα πλήξουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ