LIVE

Κορωνοϊός

Βασίλης Γούλας

“Μου πέταξαν χειροβομβίδα, είμαι πια κουφός… Κι ούτε μια συγγνώμη!”

Βασίλης Γούλας

Τον Μανώλη Κυπραίο δεν τον γνωρίζω, δεν έτυχε να συνεργαστούμε σε κάποιο από τα μέσα όπου έχω δουλέψει. Δεν παύει όμως να είναι ένας συνάδελφος γνωστός στην δική μας πιάτσα για το ήθος και την εργατικότητά του.

Τον Μανώλη Κυπραίο δεν τον γνωρίζω, δεν έτυχε να συνεργαστούμε σε κάποιο από τα μέσα όπου έχω δουλέψει. Δεν παύει όμως να είναι ένας συνάδελφος γνωστός στην δική μας πιάτσα για το ήθος και την εργατικότητά του.

Διαβάζοντας αρκετές φόρες τη συγκλονιστική του μαρτυρία, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Εξάντα,  για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο έχασε την ακοή του ύστερα από την ωμή βία που του ασκήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 15ης Ιουνίου, σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να ήμουν εγώ ή κάποιος άλλος συνάδελφος στη θέση του.

Ο άνδρας των ΜΑΤ που στοχευμένα πέταξε τη χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε απόσταση αναπνοής από το κεφάλι του Μανώλη Κυπραίου ήξερε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να ασκήσει αστυνομική βία εναντίον του, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο για την υπηρεσία τους ασκούν ανενόχλητοι βία εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων.

Παρακάτω σας παραθέτω την μαρτυρία του Μανώλη Κυπραίου στον Εξάντα, την οποία  πρέπει να αποστηθίσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αλλά και ο άνδρας των ΜΑΤ που πέταξε την χειροβομβίδα κρότου λάμψης για να καταλάβουν επιτέλους  ότι στη θέση του συναδέλφου μας θα μπορούσε να ήταν κάποιος δικός τους άνθρωπος…

 «Ήταν κάπου 9 το πρωί στις 15 Ιουνίου, όταν έφτασα με το μετρό στο Σύνταγμα. Αποφάσισα να μη βγω στον κεντρικό χώρο της πλατείας αλλά στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είδα στη Βασιλίσσης Σοφίας κάτι που με «πάγωσε».
Ένα σιδερένιο τείχος. Ένα τείχος που όμοιό του είχα δει να στήνουν οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες απέναντι από τους άοπλους Παλαιστινίους αμάχους.
 
Αμέσως ένα προαίσθημα ανησυχία και ενδόμυχα ένας φόβος αν θέλεις με κυρίεψε. Αυτοί τη φορά ήταν αποφασισμένοι για όλα είπα μέσα μου.

Αυτό με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός και πιο επιφυλακτικός. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει η «φωτιά».

Οι απλοί έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι με τους αστυνομικούς «ρόμποκοπ» όπως τους ονόμαζαν κοροϊδευτικά, λόγω των ειδικά ενισχυμένων στολών που φορούσαν.

Η ώρα περνούσε όταν ξαφνικά βρισκόμενος στο τέλος της πλατείας Συντάγματος, άρχισε ομοβροντία χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μαζική και χωρίς στόχευση. Ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να κρυφτεί. Και εγώ μαζί τους σε μια γωνιά Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Με το ένα το κινητό για να μεταδίδω με την άλλη η φωτογραφική μηχανή. Τα λεπτά ατελείωτα και μαζί το κλάμα και η δυσφορία στην αναπνοή. «Θα αντέξεις» έλεγα στον εαυτό μου δίνοντας κουράγιο. Βλέπω μέσα από την στοά του υπουργείου Οικονομικών πίσω από τα ΜΑΤ να βγαίνουν κουκουλοφόροι με καδρόνια στα χέρια. «Πάγωσα».
Αυτό δεν πρέπει να το χάσω είπα.

Μα ξαφνικά μπροστά μου σωριάζεται ένας ηλικιωμένος. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Μαζί με κάποιους άλλους συμπολίτες μας, τον σηκώσαμε και τον πήγαμε στο πρόχειρο ιατρείο στην πλατεία.
Βλέποντας, θυμήθηκα τα πρόχειρα νοσοκομεία εκστρατείας που είχα δει στο Κόσοβο. Πραγματικά πεδίο μάχης μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μου. Της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Συνέχισα. Αυτή τη φορά τα επεισόδια γίνονταν Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Με μεγαλύτερη ένταση. Χωρίς κουκουλοφόρους. Τα ΜΑΤ έριχναν αδιάκριτα και αναίτια χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Το ίδιο σκηνικό. Κανένα έλεος σε κανέναν. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν με τα κλομπ ό,τι κινιόταν. Μια φρενίτιδα οργής και βίας. Σαν κοπάδι καρχαριών.
Αυτό με έκανε να μπω στις αρχές μιας στοάς επί της Φιλελλήνων, να μεταδίδω και να τραβώ φωτογραφίες από εκεί.

Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος μου.

Οπισθοχωρώντας μια ομάδα των ΜΑΤ, ο διμοιρίτης με ρωτάει γιατί τραβάω φωτογραφίες.
Και ξέροντας τη διαδικασία του λέω είμαι δημοσιογράφος και του δείχνω την ταυτότητα της Ενώσεως Συντακτών. Μάταια. Αυτό τον εξόργισε.
Αφού με στόλισε σε «άψογα γαλλικά», με δείχνει με το δάκτυλο σε έναν από την ομάδα του. Κατάλαβα πως κάτι θα γινόταν. Αλλά πίστευα πως το πολύ-πολύ να εισέπραττα καμία «βουρδουλιά».
Όχι. Ο ευτραφής άνδρας των ΜΑΤ σε κλάσματα δευτερολέπτων πετάει μπροστά μου μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Όταν η προβλεπόμενη απόσταση έκρηξης είναι 50 μέτρα, καταλαβαίνετε τι έπαθα όταν η έκρηξη έγινε στους 50 πόντους.
Ένιωσα όλο το σώμα μου να τινάζεται, πέφτω μέσα στην στοά και για δευτερόλεπτα νόμιζα πως ήμουν νεκρός.

Λίγο μετά ένιωσα χέρια να με σηκώνουν και θολά να προσπαθώ να τους δω. Δεν μπορούσα όμως να τους ακούσω.
Ήταν ο Γιώργος, ο Τάκης, η Μαρία, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος και ο Πρόδρομος, όπως έμαθα μετά. Ζαλισμένος και λουσμένος με λίτρα νερού, προσπαθούσα να συνέλθω.

«Πρέπει να φύγεις να πας στο νοσοκομείο» μου έλεγαν με νοήματα.
Κατάλαβα πως έπρεπε να το κάνω αμέσως.
Με δυσκολία άρχισα να ανεβαίνω την Φιλελλήνων. Για να κατευθυνθώ προς το Ζάππειο και μετά στον Ευαγγελισμό, πεζός.
Μαζί και δεκάδες άλλοι απλοί πολίτες, κάποιοι από αυτούς με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Εκεί όμως μας περίμενε μια δεύτερη μεγάλη έκπληξη.

Μια ομάδα δειλών (ας μου επιτραπεί η έκφραση) της «Ομάδας Δέλτα» με μηχανές μας περικυκλώνει, όπως οι Ινδιάνοι τη μονάδα του στρατηγού Κάστερ.

Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν. Προσπαθώντας να καλύψω έναν άγουρο έφηβο, ήταν δεν ήταν 15 ετών, δέχθηκα απανωτά χτυπήματα στη μέση και τα πόδια, με τις μηχανές να έρχονται επάνω μας με φόρα και μερικά μέτρα πριν από εμάς οι οδηγοί τους να φρενάρουν απότομα.

Κανονικός τραμπουκισμός και «νόμιμη» βία.

Χωρίς ακοή, χτυπημένος και να σφαδάζω από τους πόνους έφτασα στον «Ευαγγελισμό». Όμως δεν εφημέρευε και έπρεπε να πάω στον «Ερυθρό». Στην κατάσταση που ήμουν, ούτε ένα ασθενοφόρο δεν υπήρχε να με μεταφέρει…

Έφτασα με μεγάλη δυσκολία στον Ερυθρό. Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής ΩΡΛ και οι παθολόγοι ήταν το λιγότερο άψογοι.

Πέρασα δέκα εφιαλτικές ημέρες προσπαθώντας να σώσουν οι γιατροί την ακοή στο δεξί αυτί, πρωτοστατούντος του καθηγητή κ. Βαθυλάκη. Δυστυχώς όμως η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.
Είχε επέλθει πλήρης κώφωση και στα δύο αυτιά. Είχε καταστραφεί πλήρως το βασικό όργανο ακοής ο κοχλίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Ήμουν κωφός…

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Άφησαν ανάπηρο έναν πολίτη. Και αυτός ήμουν εγώ.

Ο ευαίσθητος και δημοκράτης υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής δεν καταδέχθηκε ούτε μια συγνώμη να ζητήσει. Ούτε φυσικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου.
Θα σκέφτηκαν πως ανήκω στις «παράπλευρες απώλειες». Και στα ολιγαρχικά καθεστώτα δεν υπάρχει «συγνώμη» αλλά το: «καλά να πάθεις».

Νομίζω όμως πως ακόμα το πολίτευμά μας ονομάζεται Δημοκρατία.
Τώρα καλούμαι να ζήσω διαφορετικά. Μια διαφορετική ζωή, χωρίς ακοή, με κατεστραμμένα το μέλλον και τα όνειρά μου από τη μανιακή βία των ΜΑΤ, που ένας Θεός ξέρει τι εντολές είχαν.
Τουλάχιστον πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω, το: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (13)

ελεος

 ετσι κανανε και στην υπατια ριχναν χειρομβοβιδες και καπνογονα και κουφαναν τους λαθρο! η νεα ταξη της προδοσιας ειναι γεγονος! ας εξετασουμε ομως και τις εντολες που πηραν οι συγκεκριμενοι ενστολοι και ας δουμε και πιο βαθυτερα το θεμα! ας μας κοπουν τα χερια πριν τις καλπες μονο ετσι θα στρωσει ο ηλιθιος ψηφοφορος!

Δημήτρης Ν.

Εύχομαι αυτός ο δημοσιογράφος να είναι το τελευταίο θύμα αυτού του ακήρυχτου πόλεμου από μία κυβέρνηση που τη ψηφίσαμε για να μας φέρει συμμετοχική δημοκρατία και σωστή διαχείριση του κράτους. Ντροπή στον Παπανδρέου που συμπεριφέρεται στο λαό του σαν δικτάτορας, λες και τον ψήφισαν οι μετανάστες.... Για τον πρώτο σχολιαστή τον Basil δεν έχω να πω τίποτα παρά μόνο ντροπή....τέτοιοι μισάνθρωποι, τόσο τιποτένιοι δεν αξίζει να σχολιάζονται... Φίλε Μανώλη Κυπραίε εύχομαι ολόψυχα να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η νέα σου πραγματικότητα. Τράβηξε τους υπευθύνους στα δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση από αυτό το ανάλγητο κράτος. Σε εσένα τουλάχιστον σου αξίζει να την λάβεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.

 Τι άλλο να πώ .????? καλά κάνανε και στολίσανε το Basil ,?? με τα τόσο ωραία διακοσμητικά επίθετα ,?????? αφού πήγαινε γυρεύοντας να τα ακούσει .????? Νομίζω όμως το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε εμείς της πολυθρόνας ,???????είναι σεβασμός σε όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες,τούς πολεμικούς ανταποκριτές και δημοσιογράφους που με κίδυνο της ζωής τους, προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για ότι συμβαίνει στη χώρα μας και στον πλανήτη .?????

Dimitris

Basil | 07/07/2011 16:42 Να είσαι σίγουρος πως και η δικιά σου ωρα θα έρθει που θα πληρώσεις γιαυτα που λες. Είναι μικρός ο κόσμος.

Διονύσιος Βούτος

Το βράδυ αργά της 14ης Ιουνίου ο Διοικητής της ΕΥΠ ήταν στο Καστρί , φαίνετε πως ο Παπανδρέου επειγόταν γιά κάτι και τον ήθελε προσωπικά και μάλλον τον ξενύχτησε γιατί ότι και να του ζήτησε το βράδυ , ο διοικητής του είχε έτοιμο πρωί , πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου , όπου τον συνάντησε πριν ο Παπανδρέου πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .... Νύχτα το στήσανε λοιπόν από ότι φαίνετε το σκηνικό , γιά αυτό και έγιναν τόσα λάθη και καρφωθήκαν τόσο άγρια .. Είναι αυτό που λέει η παροιμία πως της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει , στην προκείμενη περίπτωση κλαίει δεν γελάει ... ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ....

Evan

@Basil, λίγη ντροπή δεν υπάρχει στο πρασινολουσμένο μυαλό σου; Ένας συμπολίτης σου μένει ανάπηρος και εσύ τα δικά σου έτσι; Δεν επικροτώ σε καμία περίπτωση τις φασαρίες και λυπάμαι πραγματικά που δημόσια περιουσία καταστρέφεται. 'Αλλο αυτό όμως και άλλο να λοιδωρείς ένα νέο άνθρωπο που χάνει την ακοή του με υπαιτιότητα άλλων. Θα σου ευχόμουν να ήσουν στη θέση του αν ήθελα να πέσω στο επίπεδό σου, αλλά δε θα το κάνω.

Ιδεάτος

 Μου μπήκε μια ιδέα και την προτείνω στο ΣΥΡΙΖΑ: Να βρει μερικούς εκ γενετής κουφούς και να τους στείλει στην επόμενη διαδήλωση. Να πλησιάσουν τα ΜΑΤ και μετά να πούνε ότι τους κούφαναν οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης!

ΣΚ

 @ Basil. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ; ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ (ΑΠΟ'ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ) ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ.

paulos

 Basil exeis tosi axia oso ena kala paragemismeno vothratzidiko...

Saint-Basil

 @Basil Πραγματικά δεν έχω λόγια... Προφανώς ο Κος Basil αναγνώρισε τους ομόφυλούς του στο πρόσωπο των ψευτονταήδων των ΜΑΤ. Ντεμέκ ανώνυμος κουραδόμαγκας του διαδικτύου αυτός, ντεμέκ ανώνυμοι, ένεκα καλύψεως, κουραδόμαγκες των δρόμων οι συνάδελφοί του, οι οποίοι δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εξ επαφής!.. Για κάτι τέτοια τομάρια τύπου Basil σκέφτομαι ώρες-ώρες, πως μας αξίζει ότι παθαίνουμε από το ΔΝΤ και τα εγχώρια δωσίλογα υποχείριά του!.. Αναίσθητος βρωμολαός!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία