Τα 12 χαρίσματα που πρέπει να έχει ο καλός μπαμπάς

Τα 12 χαρίσματα που πρέπει να έχει ο καλός μπαμπάς

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για τον θεμέλιο λίθο που προσφέρει δύναμη, στήριξη και μαθαίνει στα παιδιά πειθαρχία

Ο πατέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού του. Είναι ο θεμέλιος λίθος που προσφέρει δύναμη, στήριξη και του μαθαίνει πειθαρχία. Το έργο που παρέχει είναι ανεξάντλητο και πολλές φορές αντιμετωπίζεται με αγνωμοσύνη και από τα παιδιά αλλά και από το περιβάλλον του. Το αποτέλεσμα, όμως, των σωστών προσπαθειών είναι εμφανές στις δομημένες, ευπροσάρμοστες προσωπικότητες των παιδιών που ανέθρεψε.

Είτε έχετε παιδιά, είτε σκοπεύετε να αποκτήσετε στο μέλλον, διαβάστε τι χαρίσματα συγκεντρώνει ένας άξιος πατέρας.

1. Είναι καλός παιδαγωγός: Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν οριοθετεί τα παιδιά του. Αποδοκιμάζει έντονα τα παραπτώματά τους με σκληρή γλώσσα και τη δύναμη των λόγων του και όχι με τη σωματική του υπεροχή.
2. Επιτρέπει στα παιδιά του να κάνουν κάποια λάθη: Αντιλαμβάνεται ότι και τα παιδιά είναι άνθρωποι και ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας της ενηλικίωσης και της μάθησης. Οταν οι έφηβοι υποπέσουν σε μικρά παραπτώματα για πρώτη φορά, το αποδέχεται, αλλά καθιστά σαφές ότι η επαναλαμβανόμενη ανευθυνότητα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.
3. Εχει ανοιχτό μυαλό: Ο καλός πατέρας κατανοεί ότι οι εποχές, οι άνθρωποι, οι τάσεις αλλάζουν με τα χρόνια και δεν προσπαθεί να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες της εποχής του. Συνειδητοποιεί ότι, π.χ., τα περισσότερα ζευγάρια οδηγούνται σε προγαμιαίο σεξ και ότι οι άνθρωποι συζητούν ευθέως και ειλικρινά για προσωπικά θέματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπει και ενθαρρύνει τα παιδιά του να είναι πολίτες σύγχρονοι και να δρουν σύμφωνα με την ηλικία τους.
4. Τους μαθαίνει να εκτιμούν και να μη θεωρούν ότι όλα είναι δεδομένα. Τον βοηθούν σε αυτό και οι δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Δημιουργεί, επομένως, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μην τον θεωρούν απλώς ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων.
5. Αποδέχεται ότι τα παιδιά του δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτόν: Καθένας είναι διαφορετικός. Δεν περιμένει ότι θα έχουν την ίδια ζωή όπως αυτός ή την ίδια ενασχόληση με τη δική του. Επίσης, σέβεται τις αξίες και τις απόψεις τους, αρκεί να μην πλήττουν την οικογένεια ή κάποιον άλλον.
6. Περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του: Γνωρίζει πώς να περνά καλά μαζί τους στις βόλτες, στα παιχνίδια τους, στις αθλητικές τους δραστηριότητες κ.λπ. Αφουγκράζεται τον παλμό τους, έχει πάντα χρόνο για σωστή επικοινωνία, τα βοηθά στην καθημερινότητά τους, στα διαβάσματα, γενικά όποτε κριθεί αναγκαίο.
7. Δίνει το σωστό παράδειγμα: Ακολουθεί το κλισέ «Κάνε αυτό που κάνω εγώ». Δεν θα καπνίσει, εάν δεν θέλει και τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο, ούτε φυσικά θα καταναλώσει άφθονο αλκοόλ. Τα μαθαίνει να χειρίζονται τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια και με τους γύρω τους όντας ο ίδιος αξιόπιστος και συγχρόνως λογικός. Εξηγεί με παραδείγματα τη σπουδαιότητα της τρυφερότητας και της στοργής που έχει η σχέση με τη σύντροφό του όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Συνοπτικά, εφαρμόζει στην πράξη τις αξίες που θα ήθελε τα παιδιά του να υιοθετήσουν.
8. Στηρίζει τα παιδιά του συναισθηματικά και ηθικά: Αν, π.χ., είναι φανατικός οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και το παιδί του δεν ασπάζεται την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, το αποδέχεται. Και μπορεί από τη μία να ονειρεύεται το παιδί του ως συνεχιστή της παράδοσης αυτής, αλλά από την άλλη υποστηρίζει την απόφασή του να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια. Ενας καλός πατέρας είναι δημόσιος υποστηρικτής των παιδιών του και αγωνίζεται να απομακρύνει τους κινδύνους από τη ζωή τους. Γίνεται ένα προστατευτικό δίχτυ, ένα σημείο αναφοράς όπου προστρέχουν όταν υπάρχει ανάγκη.
9. Τα παροτρύνει σε δράση: Κάθε πατέρας θέλει τα παιδιά του να γίνουν όσο πιο καλά μπορούν και τους δημιουργεί προκλήσεις που τα βοηθούν να εξελιχθούν ως άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθαίνει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να επιλύουν συγκρούσεις.
10. Δίνει μαθήματα ζωής: Διαμορφώνει από νωρίς τον χαρακτήρα τους. Ενθαρρύνει αξίες όπως το να είναι τίμια και υπεύθυνα, να κρατάνε τον λόγο τους, να είναι ευγνώμονα.
11. Προστατεύει την οικογένειά του με κάθε τρόπο. Καλλιεργεί την έννοια της προσωπικής θυσίας. Θα διακινδυνεύσει -εάν χρειαστεί- τη δική του ασφάλεια για να προφυλάξει από κινδύνους τους δικούς του ανθρώπους.
12. Δείχνει απεριόριστη αγάπη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο προσόν ενός καλού πατέρα. Μπορεί να αναστατώνεται από τα λάθη τους ή από τη μη πραγματοποίηση αυτών που θα επιθυμούσε για τα ίδια, παράλληλα όμως ένας πατέρας δεν σταματά ποτέ να αγαπά τα παιδιά του. Και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα!


Της Χαράς Καραμήτσου 
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.) 
charakaramitsou@ath.forthnet.gr


ΣΧΟΛΙΑ (12)

Anonymous

... Όσο για τον πρώην σύζυγο και τους ομοίους του, που μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φερέλπιδες νέοι, εγωιστές, κοινωνικά φιλόδοξοι, σπουδασμένοι, με καριέρα στο εξωτερικό που την παρατείνουν σε βάθος χρόνου, ώστε να μην μπορεί η μάνα του παιδιού τους να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αρκετά συχνά προερχόμενοι από τη Συμπρωτεύουσα (όπου για κάποιο λόγο φοριέται πολύ αυτό το μοντέλο του στρίβειν δια του γάμου στο Εξωτερικό) έχω φτάσει πλέον να πιστεύω ότι, από τη στιγμή που επιμένουν να μην ανταποκρίνονται στις ηθικά και νομικά καθορισμένες υποχρεώσεις τους, η τύχη που τους αρμόζει κοινωνικά είναι αντίστοιχη με αυτήν που επιφυλάσσεται στους παιδόφιλους: Δεδομένου ότι κάθε τέτοιος ΠΑ ΤΕΡΑΣ χωρίς ίχνος αιδούς ή μεταμέλειας υπονομεύει συνειδητά το παρόν και το μέλλον του ίδιου του παιδιού του και όχι κάποιου άγνωστου ανήλικου, θα έπρεπε τα στοιχεία του να δημοσιοποιούνται και να είναι κατάπτυστος και δακτυλοδεικτούμενος, σύμφωνα με τις πράξεις και τις παραλείψεις του...

Μιχάλης

Με συγκίνησες... Πήγα να γράψω το 10,5 στα 12 που μου έβαλαν ( με το ζόρι!!!) οι κόρες μου έχοντας διάθεση μόνο για χιούμορ, αλλά με πήγες αλλού. Καλή δύναμη και τύχη από κάποιον που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του...

Anonymous19

ποσο σε αντεξε ο ανδρας σου πριν στη κανει??? το χεις καταλαβει ότι δεν αντεχεσαι ετσι???

Anonymous

... Στις γυναίκες που ανέχτηκαν την αντροχωρίστρα νυν σύζυγο του πρώην συζύγου τους (!) να δηλώνει ως μάρτυρας στο δικαστήριο ότι θεωρεί τα έξοδα της εξωσωματικής στην οποία υποβάλλεται ισοδύναμα με τα έξοδα διατροφής του παιδιού που ήδη έχει ο άντρας τους και δεν έπαιξαν βλέφαρο. Που πληροφορούνται για τα δήθεν θεούσικα τσιτάτα της στο Fb και δεν υποκύπτουν στον πειρασμό να της απαντήσουν όπως της αρμόζει. Που διαπιστώνουν καθημερινά ότι στον κόσμο αυτόν, που δεν είναι απέραντος, η υποκρισία περισσεύει και παραμένουν ήρεμες για χάρη των παιδιών που μεγαλώνουν και που πρέπει να έχουν ισορροπημένη σχέση και με τους δύο γονείς τους, όσο αυτό είναι δυνατόν. Στις μάνες που ξέρουν πόσα αξίζει ο μοναχογιός τους (ή η μοναχοκόρη τους, αντίστοιχα), που διαπρέπει σε όλα και εξελίσσεται με το πέρασμα των χρόνων σε θαυμάσιο παιδί και που διατηρούν άσβηστη την ελπίδα ότι αυτό θα το δει κάποια στιγμή και ο πατέρας του (της), που κρύβεται στην ασφάλεια της απόστασης κατά προτίμηση πριν φτάσει η ώρα που το παιδί θα πάει φαντάρος / θ ανοίξει τα φτερά του... Με όλες αυτές τις γυναίκες ταυτίζομαι. Όπως εκείνες, έτσι κι εγώ πίστευα και πιστεύω ότι όποιος αδικεί, δεν μπορεί να αδικεί επ άπειρον. Όπως εκείνες, έτσι κι εγώ, τον άνθρωπο που με ψεύτισε με τον πιο απόλυτο τρόπο σε όλα όσα μου υποσχέθηκε σε προσωπικό επίπεδο, τον κρατώ στο λόγο του σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του για το παιδί μας. Όπως εκείνες, έτσι κι εγώ δε μεγαλώνω ένα γενίτσαρο, αλλά ένα παιδί που σέβεται και αγαπάει αληθινά τον πατέρα του επειδή εγώ και οι δικοί μου τον μάθαμε να τον σέβεται και να τον αγαπάει. Όπως εκείνες, έτσι κι εγώ περιμένω σαν την Αίθρα την ώρα που ο δικός μου Θησέας θα κυλήσει το βράχο, θα πάρει τα σανδάλια και την ασπίδα του και θα διεκδικήσει δυναμικά τη θέση του στη ζωή του πατέρα του. Και μέχρι να ρθει εκείνη η ώρα, τρεις λέξεις έχω να τους πω: ΔΥΝΑΜΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΚΟΥΡΑΓΙΟ! ...

Anonymous

ΠΑΤΕΡΑΣ vs. ΠΑ ΤΕΡΑΣ; ή αλλιώς: Χωρίς αιδώ Είναι δύσκολο να γράφει κανείς για όσα του συμβαίνουν - δύσκολο και πανεύκολο, συγχρόνως, μιας και τα λόγια ξεχειλίζουν, οι λέξεις χορεύουν, θαρρείς, πάνω στο χαρτί ή στην προκειμένη περίπτωση την οθόνη του υπολογιστή. Το αυτοβιογραφικό αυτό κείμενο απευθύνεται: Σε όλες τις μάνες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς πατέρα όχι λόγω θανάτου, αλλά εξαιτίας της επιλεκτικής απουσίας του άλλου γονέα από τη ζωή των παιδιών τους. Σε όλες τις γυναίκες που χώρισαν μετά από μια μακροχρόνια σχέση κι ένα βραχύβιο γάμο, λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, επειδή ο πατέρας πιέστηκε και κατέστρωσε τάχιστα και με περισσή ευκολία, είν η αλήθεια - άλλα σχέδια για το μέλλον του, χωρίς να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες μεταβλητές στην εξίσωση. Σε όλες τις νέες κοπέλες που παντρεύτηκαν τον άνθρωπο που ερωτεύτηκαν στα φοιτητικά τους χρόνια και τον στήριξαν με όλους τους τρόπους την περίοδο που έβαζε τα θεμέλια της καριέρας του, για να τις προδώσει και να τις πουλήσει κατόπιν με τον πιο άνανδρο και ανέντιμο τρόπο στην ευαίσθητη φάση της λοχείας, όταν έπρεπε να βρουν καινούριες ισορροπίες με το καινούριο μέλος της οικογένειάς τους και να επαναπροσδιορίσουν μαζί την κοινή τους υποτίθεται πορεία. Στις γυναίκες που, ενώ διαθέτουν μυαλό, καρδιά, εμφάνιση, μόρφωση, καλή καταγωγή και αντικειμενικά επαγγελματικά προσόντα - όλο δηλαδή το πακέτο που υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε εχέγγυο κοινωνικής επιτυχίας - είναι αναγκασμένες να παλεύουν σε καθημερινή βάση με εξαιρετικά δυσμενείς όρους εξαιτίας των τρικλοποδιών που τους βάζει διαρκώς ο πάλαι ποτέ σύντροφος και νυν ορκισμένος, άσπονδος εχθρός στο διηνεκές. Στις γυναίκες που ο πρώην σύζυγος και οι οικείοι του έφτυσαν κυριολεκτικά τη μητρότητά τους, που τις αντιμετώπισαν λες και το καθ όλα νόμιμο τέκνο τους ήταν προϊόν στιγμιαίου λάθους και φόρτωσαν και στους δυο τους μάνα και παιδί - το βάρος του παρελθόντος, για να μην το σηκώνει ο κανακάρης τους και να συνεχίσει ελεύθερος και άνετος την περαιτέρω πορεία του. Στις μάνες που πήγαν ή εξακολουθούν να πηγαίνουν τα ανήλικα παιδιά τους σε σχολεία όπου το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών ξεπερνάει το 40% - και νιώθουν ευγνωμοσύνη για το ΕΣΠΑ και άλλες διαδικασίες που τις βοήθησαν σ αυτό. Στις μικρομάνες που έβαλαν και εξακολουθούν να βάζουν τελευταίο τον εαυτό τους και τις προσωπικές τους ανάγκες, προκειμένου να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι υλικές και ψυχικές ανάγκες των παιδιών τους. ...

Νικολετα

Πόσο δίκιο έχεις!!!!

Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους

Η πατρότητα και η μητρότητα είναι πολύ σπουδαία πράγματα.

ΘΕΙΟΣ ΤΕΟ

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΤΑ 2/3 ΜΕΧΡΙ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ <> ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΝΕΣ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΔΩΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΠΟΙΟ ΠΙΣΩ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.

ΘΕΙΟΣ ΤΕΟ

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ

Θ13

κ πανω απ όλα να μη γινει γαυρος το παιδι

Μαρία

αγάπη, αγάπη, αγάπη

Χρηστος

ΑΓΑΠΗ ,αληθεια, πίστη (εμπιστοσυνη δηλαδη), ελπιδα,τα βασικοτερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία