Ποιό είναι το κατάλληλο ξενοδοχείο για τον σκύλο μου;

Ποιό είναι το κατάλληλο ξενοδοχείο για τον σκύλο μου;

Η επιλογή ξενοδοχείου δεν είναι εύκολη, ειδικά για νέους «γονείς». Αν η φιλοξενία ενός σκύλου ήταν απλό πράγμα τότε, τα ξενοδοχεία τους θα ήταν κοντά στα αεροδρόμια με ταμπέλα, «ξενοδοχείο σκύλων, μικρής ή μεγάλης διάρκειας» και θα τους παραλαμβάναμε πληρώνοντας με την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα, δεν είναι όμως έτσι.

dog_header_ok
Το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τον σκύλο σας όταν θα λείψετε, πρέπει να είναι ένας χώρος διασκέδασης και παιχνιδιού. Η παραμονή του σκύλου εκεί πρέπει να είναι ευχάριστη, γι’ αυτό και η επιλογή πρέπει να είναι η σωστή. Μια λάθος επιλογή μπορεί να μετατρέψει τις “διακοπές” του σκύλου σε μια τραυματική περιπέτεια ή μια πολύ βαρετή εμπειρία. Είναι καλό λοιπόν, πριν εμπιστευθείτε τον σκύλο σας στον οποιονδήποτε, να κάνετε μια έρευνα αγοράς.
Ποια όμως είναι τα κριτήρια που θα σας οδηγήσουν στη σωστή απόφαση;
dogs_love_1
Άδεια λειτουργίας
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι, αν το ξενοδοχείο σκύλων είναι νόμιμα αδειοδοτημένο. Το ξενοδοχείο με άδεια υφίσταται αυστηρούς ελέγχους από το κράτος (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης) και αν συμβεί κάτι κακό, έχετε που να αποταθείτε.
Ένα ξενοδοχείο με νόμιμη άδεια είναι υποχρεωμένο να τηρεί μια σειρά από προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν την προστασία και την ευζωία του σκύλου, πράγμα που οι μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ή οι pet keepers παρακάμπτουν.

dogs_love_3
Χώρος προαυλισμού
Σίγουρα η πρώτη εντύπωση μετράει αλλά αν πρόκειται να αφήσουμε τον σκύλο μας σε ένα ξενοδοχείο, καλό είναι να το ψάξουμε λίγο παραπάνω.
Κλείσιμο
Κατά την πρώτη επίσκεψή σας σε έναν χώρο φιλοξενίας μην εντυπωσιαστείτε από τους χώρους υποδοχής με τα γκαζόν και τα παρτέρια. Μην εντυπωσιαστείτε από τους χώρους που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση.

Το κλειδί που ξεκλειδώνει την έρευνα σας είναι, να δείτε που ζει ο σκύλος. Οι προσωπικοί του χώροι, το προαύλιο και οι συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι του.
Ότι και να σας λένε, στην καλύτερη περίπτωση, ένας σκύλος θα βγει για βόλτα μισή με μία ώρα την ημέρα. Το θέμα όμως είναι, που περνάει ο σκύλος τις υπόλοιπες 23.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία σκύλων στην Ελλάδα, έχουν σχετικά μικρούς χώρους ενδιαίτησης. Είναι δε αμφίβολο αν σε περίοδο αιχμής έχουν χρόνο να βγάλουν τα σκυλιά έξω.

Σκεφτείτε, αν ένα kennel έχει 120 σκυλιά, πόσες ώρες χρειάζονται για να βγουν όλα έξω, μια φορά την ημέρα. Αν η απάντηση που θα δώσετε στον εαυτό σας δεν σας ικανοποιεί τότε, αυτό το ξενοδοχείο είναι ακατάλληλο για να αφήσετε το σκύλο σας. Μην ξεχνάτε, ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να βγουν στην αυλή, 10-15 μαζί, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του καβγά.
Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να δείτε είναι, όπως προανέφερα, α) πόσο μεγάλοι είναι οι χώροι προαυλισμού και β) αν στο σπίτι του, εκεί που θα ζει τις ώρες που δεν προαυλίζεται, υπάρχει χώρος να έχει παρέα τον κολλητό του ή την κολλητή του.

dogs_love_5

Καθαριότητα
Ο μαζικός καθαρισμός όλων των χώρων του ξενοδοχείου με μια μάνικα, είναι η εύκολη λύση αλλά όχι και η πιο ενδεδειγμένη. Σε κανένα σκύλο δεν αρέσει να ξαπλώνει στο υγρό τσιμέντο και ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά.
Ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται επιμελώς ώστε το περιβάλλον να μοσχομυρίζει, θα πρέπει ο κάθε χώρος να καθαρίζεται ξεχωριστά έτσι ώστε ο φροντιστής να βλέπει τη σύσταση των ακαθαρσιών του εκάστοτε ζώου καθώς αυτή αποκαλύπτει πολλά για την κατάσταση της υγείας του.

Κοινωνικοποίηση
Προτιμώ τα ξενοδοχεία που πιστεύουν -και είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο- ώστε να διευκολύνεται η κοινωνικοποίηση του σκύλου μου. Αν οι χώροι που ζει ο σκύλος είναι μεγάλοι, είναι «χαρά θεού» να τους βλέπεις σε παρέες δυο-τριών σκύλων μαζί, να παίζουν χαρούμενοι.
Η εικόνα ενός σκύλου μόνου, εφ’ όσον δεν παρουσιάζει αποκλίνουσα συμπεριφορά, είναι θλιβερή. Δεν θέλω να βλέπω σκύλους κλεισμένους και απομονωμένους που δεν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και τα άλλα σκυλιά.

dogs_love_7
Συστήμα  πυρασφάλειας
Ασφάλεια
Η ασφάλεια του σκύλου είναι πολύ σημαντική!
Καλό είναι να υπάρχει φύλαξη του χώρου επί 24ώρου βάσεως και υπεύθυνος ξενοδοχείου.
Η τελευταία καταστροφή στη Βαρυμπόμπη μας δίδαξε ότι είναι επίσης απαραίτητο το ξενοδοχείο να έχει πάρει αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας και να έχει μεριμνήσει και για αντιπλημμυρικά έργα.
Δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω, η ασφάλεια εξασφαλίζεται και με υπεύθυνη κτηνιατρική παρακολούθηση. Είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρεις ότι στο ξενοδοχείο που θα αφήσεις τον «καλύτερό σου φίλο» οι άνθρωποι θα τον αγαπούν και θα τον φροντίζουν με υπευθυνότητα.
dogs_love_8
Περιμετρική ζώνη πυρασφάλειας

Πριν αφήσετε τον σκύλο στο ξενοδοχείο βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, απαραίτητο εμβόλιο είναι αυτό που αντιμετωπίζει το kennel cough.
Το εμβόλιο για το kennel cough δεν είναι τίποτα άλλο απ’ ότι είναι για τα παιδιά το εμβόλιο της γρίπης. Όπως εμβολιάζουμε το παιδί μας για να μην κολλήσει γρίπη στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έτσι εμβολιάζουμε και το σκυλί μας. Το εμβόλιο είναι χρήσιμο να γίνει και για την ασφάλεια του ζώου σε οποιαδήποτε κοινωνική του επαφή όπως, στις βόλτες του στα πάρκα και στις επισκέψεις του στον κτηνίατρο.

Πρώτο ραντεβού
Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο σκύλος δεν μπορεί να πάει στο ξενοδοχείο μόνος του. Μην τον στέλνετε λοιπόν, με ένα ταξί -που δέχεται pets- σαν αποσκευή. Θα το κάνατε σε ένα μικρό παιδί;
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι, στρεσάρονται όταν βρίσκονται για πρώτη φορά σε ξένο περιβάλλον. Φροντίστε στην επίσκεψη γνωριμίας να πάρετε και τον σκύλο σας μαζί. Έτσι, κι εσείς θα ξέρετε σε ποιους αφήνετε το σκύλο και ο σκύλος την επόμενη φορά, θα είναι εξοικειωμένος με το χώρο και τους ανθρώπους.
dogs_love_4

Κλείνοντας, πέρα από τα tips, είναι σημαντικό να ακούσετε το ένστικτό σας. «Αισθανθείτε» το περιβάλλον και τους ανθρώπους του, σας εμπνέουν εμπιστοσύνη; Όταν φεύγετε, σας έχουν μείνει ερωτηματικά που σας κάνουν να έχετε δεύτερες σκέψεις;

Όσο για το οικονομικό, σίγουρα στις μέρες μας παίζει ρόλο αλλά δεν θα πρέπει αυτό να είναι και το βασικό κριτήριο επιλογής διότι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας πελάτης και φίλος: «αν γλυτώσω μερικά ευρώ διαλέγοντας μια φτηνή λύση, το πιθανότερο είναι να τα ξοδέψω μετά στον σκυλοψυχίατρο - σαν αποτέλεσμα του bulling ή της αδιαφορίας που θα έχει βιώσει το σκυλί.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης