Στην ευρωπαϊκή «αρένα» ο Μακρόν: Θα υπάρχουν συμπεράσματα απόψε

Στην ευρωπαϊκή «αρένα» ο Μακρόν: Θα υπάρχουν συμπεράσματα απόψε

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται και οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας

Στην ευρωπαϊκή «αρένα» ο Μακρόν: Θα υπάρχουν συμπεράσματα απόψε
Με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit πριν λίγες ημέρες ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον αέρα της εκλογικής νίκης του στην Γαλλία και ενισχυμένος με την υποστήριξη της Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν βγαίνει στην ευρωπαϊκή αρένα με στόχο τη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχής γενομένης από την Ευρώπη της Αμυνας.

Οι ηγέτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξουν συμπεράσματα απόψε και υπερτόνισε την αμοιβαιότητα στο άνοιγμα της αγοράς. 

«Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει ως Πρόεδρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο.
Κλείσιμο
 
Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει «άνοιγμα» σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά «λελογισμένο».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους «27» για τις προθέσεις και τις αξιώσεις του Λονδίνου όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα συνεδριάσουν χωρίς την κ. Μέι ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να επικυρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς των ευρωπαϊκών οργανισμών που σήμερα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα διεκδικεί την ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων.

Πρόκειται για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, με βασικά θέματα την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.



Η πρώτη συνεδρίαση των ηγετών θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και την Άμυνα, όπου η Ε.Ε. προσπαθεί να ενθαρρύνει διακρατικές συνεργασίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται και οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.



Ο πρωθυπουργός εκτός από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής θα λάβει μέρος και στην στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην οποία θα μετέχει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα και ενόψει της συνόδου της Γενεύης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος όπου αναμένεται να έχει επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και να συζητήσει τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης