Μέρκελ-Τραμπ: Η χειραψία που δεν έγινε, τα καρφιά και... η Ιβάνκα

Μέρκελ-Τραμπ: Η χειραψία που δεν έγινε, τα καρφιά και... η Ιβάνκα

Πώς ερμηνεύεται η στάση του αμερικανού προέδρου να αγνοήσει την πρόσκληση της Καγκελαρίου για μια χειραψία - Τι σημαίνει η παρουσία της κόρης του στο τραπέζι των συζητήσεων

Μέρκελ-Τραμπ: Η χειραψία που δεν έγινε, τα καρφιά και... η Ιβάνκα
Μια χειραψία που δεν έγινε «σφράγισε» το πρώτο τετ α τετ της Άνγκελα Μέρκελ
και του
Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Κλείσιμο
Όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η χειραψία που δεν έγινε ανάμεσα στους δύο μπροστα στους δημοσιογράφους μέσα στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να δείξει ο νέος αμερικανός πρόεδρος ότι δεν είναι έτοιμος να γίνει στενός φίλος με τη γερμανίδα Καγκελάριο όπως είχε συμβεί με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ.

Η αρχή της συνάντησής τους, πάντως, δεν προμήνυε σε τίποτα την αμηχανία που ακολούθησε καθώς ο Τραμπ υποδέχθηκε την Μέρκελ στην είσοδο του Λευκού Οίκου με μια επίσημη χειραψία.



Όταν όμως ήρθε η ώρα της κοινής εμφάνισης στο Λευκό Οίκο το κλίμα ήταν διαφορετικό. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν εμφανώς αμήχανος και σφιγμένος σε αντίθεση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο με αποτέλεσμα να (μην) προχωρήσει σε μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αγενής.

Όταν, δηλαδή, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο σημείο ακόμα και να τον ρωτήσει χαμηλόφωνα αν θέλει να κάνουν μια χειραψία, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση αλλά αδιαφόρησε ακόμα και να δώσει μια κάποια απάντηση στην επίσημη καλεσμένη του.



Η απόσταση ανάμεσα στους δύο ήταν εμφανής και στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο να επικρίνει την κυρία Μέρκελ για το μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για «καταστροφή» και «τρομακτικό λάθος» ενώ από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ έμεινε ανέκφραστη όταν ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «έχουμε κάτι κοινό» υπονοώντας την παρακολούθηση του ίδιου και της Γερμανίδας καγκελαρίου από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Η «παγωμένη» στάση του Τραμπ απέναντι στη Μέρκελ έκανε εντύπωση όχι μόνο για αυτή καθ' αυτή τη στάση του αλλά και γιατί τις προηγούμενες 57 ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος έσφιξε το χέρι του στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό.

Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να καρφώσει τη γενικότερη στάση του αμερικανού προέδρου αναφέροντας χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη τύπου ότι «είνα καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο».

Η Ιβάνκα έκλεψε την παράσταση

Ωστόσο από τη συνάντηση της Παρασκευής ξεχώρισε ένα τρίτο πρόσωπο, η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις.

Μετά τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό, η Ιβάνκα παρακάθισε και πάλι στις συνομιλίες κορυφής μεταξύ των κρατών και δη στην ίδια θέση, αυτή τη φορά όμως, δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αιφνιδιάστηκε ευχάριστα από την παρουσία της ξανθιάς κόρης του Ντόναλντ Τραμπ στο πλευρό της και μάλιστα έδειξε να το διασκεδάζει, καθώς δεν έλειψαν τα χαμόγελα και η ευχάριστη διάθεση.

Οι δύο γυναίκες, μάλιστα, συζήτησαν για αρκετή ώρα κατ' ιδίαν, αποδεικνύοντας πως, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματίας, η Ιβάνκα αποτελεί το ισχυρό «κρυφό» χαρτί του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον Λευκό Οίκο...











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης