Ολλανδική κυβέρνηση: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου στη χώρα μας

Ολλανδική κυβέρνηση: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου στη χώρα μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει

Ολλανδική κυβέρνηση: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου στη χώρα μας
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποδεχθεί τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη χώρα επίσημα εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία σε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που θα ενδυναμώσει τον ρόλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έχοντας επιβιώσει ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί τον κατηγορούν ότι έχει χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και απολύσεις ώστε να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.

Κλείσιμο
"Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία", είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι "απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις".

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες.

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πρόθεση τούρκων υπουργών να έρθουν στην ήπειρο αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, και ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη.

Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά από την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Βίλτερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος στα κεντρώα κόμματα, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης