Νέο χτύπημα στη Ρωσία: Έκρηξη σε τρόλεϊ με 14 νεκρούς

Νέο χτύπημα στη Ρωσία: Έκρηξη σε τρόλεϊ με 14 νεκρούς

Χθες στο σιδηροδρομικό σταθμό της ίδιας πόλης γυναίκα-καμικάζι σκόρπισε το θάνατο σε 17 ανθρώπους – Συναγερμός ενόψει των Ολυμπιακών του Σότσι

Νέο χτύπημα στη Ρωσία: Έκρηξη σε τρόλεϊ με 14 νεκρούς
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση) από έκρηξη που σημειώθηκε σε τρόλεϊ στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγές της αστυνομίας. Η νέα επίθεση σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκε επίσης από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ με τη σημερινή επίθεση κατά του τρόλεϊ.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν ό,τι απέμεινε από το κατεστραμμένο μπλε και λευκό τρόλεϊ με την οροφή του να έχει αποσπαστεί από το υπόλοιπο όχημα και πτώματα και συντρίμμια σκορπισμένα στο δρόμο.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε αγορά στη συνοικία Ντζερζίνσκι, διενεργείται έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια και διακίνηση όπλων".

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται και μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.


Κλείσιμο







Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή ή τη χθεσινή επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από τη χθεσινή επίθεση 37 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι δύο αυτές επιθέσεις εντείνουν την ανησυχία, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, σχετικά με την ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου στο Σότσι που βρίσκεται σε απόσταση 690 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βόλγκογκραντ.

Η χθεσινή επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν μια γυναίκα ανατινάχθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ (νοτιοδυτική Ρωσία), κοντά στην ασταθή περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, αναβιώνοντας τους φόβους για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) κοντά στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πυροδοτήθηκε από μια γυναίκα-καμικάζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική επιτροπή έρευνας, ανακοινώνοντας την έναρξη έρευνας για «τρομοκρατική ενέργεια».Αυτή η «τρομακτική» έκρηξη, όπως την περιέγραψαν μάρτυρες, η οποία συνέβη έξι εβδομάδες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, έγινε μπροστά στους ανιχνευτές μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του σταθμού, ο οποίος ήταν γεμάτος επιβάτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.





Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια των δύο πρώτων επιπέδων του κτιρίου αυτού με τα γκρίζα τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική δημόσια τηλεόραση.

Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν ισοδύναμη με εκείνη δέκα κιλών TNT, αποκάλυψαν οι ερευνητές.

«Η έκρηξη προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού, και περισσότεροι από 30 τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα παιδί εννέα ετών, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», ανέφερε η επιτροπή έρευνας.

Συνολικά, περίπου 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσαν ιατρικές πηγές και η αστυνομία.



Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να «ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (...) ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι» για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και σε όλους τους κύριους σταθμούς και τα αεροδρόμια της Ρωσίας.

Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την περιοχή του Βόλγκοκραντ σε επίπεδο αυξημένου αντιτρομοκρατικού συναγερμού για τις επόμενες 15 ημέρες.




Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταδίκασαν την επίθεση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lifenews.ru, η γυναίκα που ανατινάχθηκε στο Βόλγκοκραντ είναι η Οκσάνα Ασλάνοβα, το κεφάλι της οποίας βρέθηκε στο χώρο της επίθεσης.

«Η Ασλάνοβα είχε παντρευτεί δύο φορές με αντάρτες. Οι δύο σύζυγοί της είχαν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις», γράφει η ιστοσελίδα.

Για τους ερευνητές, η καμικάζι είχε συνεργό ο οποίος προς το παρόν έχει αναγνωριστεί μόνο με το επίθετό του, Παβλόφ.

Καταζητούμενη από το 2012, η Οκσάν Ασλάνοβα ήταν φίλη μιας άλλης καμικάζι που σκότωσε έξι άτομα στο Βόλγκογκραντ τον Οκτώβριο όταν ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο γεμάτο φοιτητές, έγραψε η Lifenews.ru.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης